Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 13:53 Naslov sporočila: Zamrzovanje kakijev |
|
|
muha je napisal/a: | Tule pišejo, da zrele kakije lahko tudi zamrznemo za nekaj časa.
Sadež lahko tudi zamrznemo. Pred tem ga grobo zmešamo z mešalnikom ali pretlačimo, dodamo nekaj kapljic limone in z vsebino napolnimo vrečke ali plastične posode. Zamrznjen kaki je treba porabiti v šestih mesecih, torej nekako do poletja. |
sreco je napisal/a: | Kakije mi že leta zmrzujemo. Popolnoma zrele tipote. Brez kakršnih koli dodatkov. Samo zmiksamo jih s paličnim mešalnikom do homogene mase. Hranimo jih v plastičnih posodah. Odtajamo jih na sobni temperaturi ali hladilniku. Če se odtajanim doda malo sladke smetane, so prava sladica. Zdržijo do jeseni, brez, da bi kvaliteta padla. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
Škoda, letošnje bere ni več. Bomo pomnili za prihodnjo sezono, upam. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 30 Nov 2014 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
Vsako leto zamrznem nekaj popolnoma zrelih kakijev Tipo. Odmrznjen na sobni temperaturi ohrani popoln okus. Najraje jih uporabim za kakijev smoothie: namoceni ovseni kosmici, zrel kaki, svez pomarancni sok. Lahko dodamo se kaj zelenega - npr. koprive ali kurja crevca (navadna zvezdica). Njami. Tako je dober. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 01 Nov 2015 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Škoda, letošnje bere ni več. Bomo pomnili za prihodnjo sezono, upam. |
Da ne pozabiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Nov 2015 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, zuf, letošnji se medijo....................... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1 je napisal/a: | Jaz sem pa dala 6 kakijev v zamrzovalnik, tako za probo, da vidim kako bo. Nekje se je že pisalo o tem, pa ne vem kje. Zjutraj sem enega vzela ven, malo pod vodo vročo in na hitro olupila in dala v kompot šalčko pa v shrambo, da se počasi odtali. Malo prej sem se spomnila inšla probat. Ja, meni je všeč.
Ker mi lepo zorijo, jih bom še kar nekaj hranila še na tak način. Največ jih pojem sama, kupila sem pa 20 kg. 10 kg pa tistega za posušit. So že v kozarcih.
lep pozdrav vsem
cinija |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Muha hvala ti najlepša, da si prestavila. Jaz nisem našla, pa sem iskala, verjemi mi. Je pa tudi res, da sem malo nerodna. Hvala in
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 11:35 Naslov sporočila: |
|
|
Že več let kupujem po eno gajbo kakijev za takojšnjo porabo in eno za zorenje. Letos je pa pripeljal obe za takoj. In sem jih precej zamrznila. Poskusila bom narediti sladoled: odmrznjen kaki + stolčena smetana, v aparatu za sladoled. Je kdo že poskusil narediti kaj podobnega? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 12:22 Naslov sporočila: |
|
|
Po radiu sem slišala, da so v Strunjanu na prazniku kakijev imeli tudi sladoled. Ne more biti slabo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
forest727
Pridružen/-a: 26.03. 2014, 14:22 Prispevkov: 586
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 12:35 Naslov sporočila: |
|
|
No, tudi kis iz kakija so napravili.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 13:46 Naslov sporočila: |
|
|
forest727 je napisal/a: | No, tudi kis iz kakija so napravili.... |
Če kis, potem bi šlo tudi vino? Z veho, na toplem, ....? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 14:04 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami, tole vino je res tvoja stvar, kaj le naredi kakijevo vino, bomo naslednjič znova po kaplicah testirali
(buče ti ne priporočam, poskušam delati kis iz nje .... se peni kot tristo mačkov ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 14:12 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | buče ti ne priporočam, poskušam delati kis iz nje .... se peni kot tristo mačkov | A delaš z veho? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 16 Nov 2015 14:44 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, nimam vehe, kar po domače .... taka sluzasta "goba" se je naredila se je napihnila nad kozarec in dvignila tkanino
(mešanica jabolk in buče) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jan 2016 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
Svežih kakijev je zmanjkalo, na vrsto so prišli zamrznjeni - celi sadeži.
Moja ocena:
okus se delno spremeni, so pa še čisto užitni. V bodoče jih bom še zamrzovala, ampak izključno takrat, ko zrelih ne bomo mogli sproti pojesti. Kot zavarovanje pred propadanjem: ja, kot namenski shranek za kasnejše mesece : ne.
Priporočam odmrzovanje v mikrovalovki ali na drug hiter način. Nedavno tega sem brala strokovni članek, kako hitro propada kvaliteta odmrznjene zelenjave, sadja pa verjetno tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|