Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Bokaši kompostiranje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11003
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2014 23:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da lahko gnojiš enkrat tedensko. Jaz sem kar pogosto gnojila, za zalivanje sem imela kar 1:100. Sem pa enkrat poskusila kot listno gnojilo, pa paradižniki niso bili preveč zadovoljni. Najbrž bi morala bolj razredčiti. Zdaj samo zalivam.

Bela plesen, mislim, da ni nič hudega, če bi bila črna, pa najbrž ne bi bilo več uporabno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2219
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2014 00:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, Plamenka! Čez zimo bom itak gnojila samo vijolice na oknih, upam, da bodo vesele (drugače jih vedno pozabljam gnojiti Rolling Eyes ).
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2014 15:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Predolgo naj ti tudi ne stoji ta tekočina na sobni temperaturi, ker drugače bodo mikrobi oslabljeni, pa pokvari se lahko.
Daj v hladilnik (z nalepko!), kar ne porabiš sproti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9498
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2014 17:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Predolgo naj ti tudi ne stoji ta tekočina na sobni temperaturi, ker drugače bodo mikrobi oslabljeni, pa pokvari se lahko.
Daj v hladilnik (z nalepko!), kar ne porabiš sproti.

Prihaja čas, ko bo naravni hladilnik racionalnejši......... Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 03 Nov 2014 18:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja. Smile
Lahko se pogleda tudi v to temo, kjer je več o uporabi tekočine napisano... http://gartlc.mojforum.si/gartlc-about2412.html
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2219
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2014 17:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

A se lahko daje v organkota tudi plesnivo hrano? Po pomoti se je našel krajček kruha s črno plesnijo Rolling Eyes in me zanima, če ga lahko dam notri. Če prav razumem, je na splošno bela v redu, črna pa ne - velja to tudi za organkota?
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2014 20:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj se ne bi dajala v organko gnila, plesniva snov ampak pomoje ne bo nič narobe.
Bi bilo, če bi redno dodajala črne plesnive ali gnile stvari, ker bi bile preveč dominantne v posodi.
V malih količinah pa najbrž ne bodo imele možnost za razvoj, ker bodo dobri organizmi prevladali.
Lep pozdrav...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
copatka



Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15
Prispevkov: 2219
Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m

PrispevekObjavljeno: 09 Nov 2014 21:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, zuf! Saj pri nas je to res zelo izjemoma, da bi kakšna hrana romala v smeti - ampak, če se že zgodi, naj ima vsaj novo življenje Wink
_________________
Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
paprika



Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52
Prispevkov: 461
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2014 16:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me, zakaj je vsebina organka v posodi, ki je fermentirala
poleti dobila neprijeten vonj, da sem moral vse skupaj zakopati na gnoj,
pri drugem poskusu je bilo enako,
zbiral sem večinoma rastlinske olupke in podobno
je mogoče bil bokaši posip kriv?
Se je pa nabiralo spodaj v posodi veliko tekočine ki je imela neprijeten vonj.
Normalno ima vonj po fermentiranem kislem zelju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 25 Dec 2014 18:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Previsoka temperatura?
Preveč tekočine?
Slab posip?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
paprika



Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52
Prispevkov: 461
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2014 18:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

zuf je napisal/a:
Previsoka temperatura?
Preveč tekočine?
Slab posip?


Ne bi vedel za to sem vprašal..
Tekočino sem dnevno spuščal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19219
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2014 18:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takole na daljavo je težko ugibat.
Je bil to tvoj prvi poskus? Če ne in ti je prej vedno v redu fermentiralo, premisli, kaj si tokrat naredil drugače. Če si vse delal enako, potem bi krivdo najbrž lahko pripisali posipu. Kaj pa posoda, dobro tesni?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
paprika



Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52
Prispevkov: 461
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2014 19:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Posoda dobro tesni obe..danes sem po dolgem času spet začel kompostirati.
Če bo ok potem je bila temperatura previsoka(je lahko??),
Se je pa dnevno nabiralo veliko tekočine.Pozimi je trajalo teden da se je kaj nabralo..
Če ne bo ,pa je posip fuč.
Sem vedno kompostiral na 2 posodi, ko je bila prva polna sem začel z novo
prejšna je fermentirala do konca.

Kako je pri vas bilo letos poleti je bilo kaj težav zaradi poletnih temperatur?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19219
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2014 19:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj si dajal v posodo takrat, ko se je nabralo veliko tekočine? Kajti tekočine je samo toliko, kolikor je vsebujejo odpadki, "iz lufta" ne nastane. Pri meni je je največ, ko dajem v organko paradižnike in podobne sočne sadeže. Kuhinjske odpadke (kavna in čajna usedlina in podobno) vse prej dobro odcedim. V navodilih za organko piše, da tekočin ne smemo dajati v posodo. Tudi dobra porcija zrelih nagnitih kakijev ali pomaranč recimo bi znala biti že oblematična .

Čisto lahko, da je bila količina tekočine tista, ki je drobnoživkam onemogočila pravilno fermentacijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
paprika



Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52
Prispevkov: 461
Kraj: Slovenska Bistrica

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2014 19:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

razni olupki citrusov,banan,krompirja
zgleda da je bilo preveč tekočine verjetno ni bilo ravnovesje med suhim in mokrim pravo,bom zdaj probal bolj nadzorovat z suhim kruhom in podobnim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17  Naslednja
Stran 7 od 17

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.