|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Nov 2014 23:59 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da lahko gnojiš enkrat tedensko. Jaz sem kar pogosto gnojila, za zalivanje sem imela kar 1:100. Sem pa enkrat poskusila kot listno gnojilo, pa paradižniki niso bili preveč zadovoljni. Najbrž bi morala bolj razredčiti. Zdaj samo zalivam.
Bela plesen, mislim, da ni nič hudega, če bi bila črna, pa najbrž ne bi bilo več uporabno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 03 Nov 2014 00:13 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, Plamenka! Čez zimo bom itak gnojila samo vijolice na oknih, upam, da bodo vesele (drugače jih vedno pozabljam gnojiti ). _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 03 Nov 2014 15:06 Naslov sporočila: |
|
|
Predolgo naj ti tudi ne stoji ta tekočina na sobni temperaturi, ker drugače bodo mikrobi oslabljeni, pa pokvari se lahko.
Daj v hladilnik (z nalepko!), kar ne porabiš sproti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 03 Nov 2014 17:05 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Predolgo naj ti tudi ne stoji ta tekočina na sobni temperaturi, ker drugače bodo mikrobi oslabljeni, pa pokvari se lahko.
Daj v hladilnik (z nalepko!), kar ne porabiš sproti. |
Prihaja čas, ko bo naravni hladilnik racionalnejši......... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
A se lahko daje v organkota tudi plesnivo hrano? Po pomoti se je našel krajček kruha s črno plesnijo in me zanima, če ga lahko dam notri. Če prav razumem, je na splošno bela v redu, črna pa ne - velja to tudi za organkota? _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 20:44 Naslov sporočila: |
|
|
Naj se ne bi dajala v organko gnila, plesniva snov ampak pomoje ne bo nič narobe.
Bi bilo, če bi redno dodajala črne plesnive ali gnile stvari, ker bi bile preveč dominantne v posodi.
V malih količinah pa najbrž ne bodo imele možnost za razvoj, ker bodo dobri organizmi prevladali.
Lep pozdrav... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 09 Nov 2014 21:40 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala, zuf! Saj pri nas je to res zelo izjemoma, da bi kakšna hrana romala v smeti - ampak, če se že zgodi, naj ima vsaj novo življenje _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 25 Dec 2014 16:21 Naslov sporočila: |
|
|
Zanima me, zakaj je vsebina organka v posodi, ki je fermentirala
poleti dobila neprijeten vonj, da sem moral vse skupaj zakopati na gnoj,
pri drugem poskusu je bilo enako,
zbiral sem večinoma rastlinske olupke in podobno
je mogoče bil bokaši posip kriv?
Se je pa nabiralo spodaj v posodi veliko tekočine ki je imela neprijeten vonj.
Normalno ima vonj po fermentiranem kislem zelju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 25 Dec 2014 18:01 Naslov sporočila: |
|
|
Previsoka temperatura?
Preveč tekočine?
Slab posip? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 26 Dec 2014 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Previsoka temperatura?
Preveč tekočine?
Slab posip? |
Ne bi vedel za to sem vprašal..
Tekočino sem dnevno spuščal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Dec 2014 18:18 Naslov sporočila: |
|
|
Takole na daljavo je težko ugibat.
Je bil to tvoj prvi poskus? Če ne in ti je prej vedno v redu fermentiralo, premisli, kaj si tokrat naredil drugače. Če si vse delal enako, potem bi krivdo najbrž lahko pripisali posipu. Kaj pa posoda, dobro tesni? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 26 Dec 2014 19:25 Naslov sporočila: |
|
|
Posoda dobro tesni obe..danes sem po dolgem času spet začel kompostirati.
Če bo ok potem je bila temperatura previsoka(je lahko??),
Se je pa dnevno nabiralo veliko tekočine.Pozimi je trajalo teden da se je kaj nabralo..
Če ne bo ,pa je posip fuč.
Sem vedno kompostiral na 2 posodi, ko je bila prva polna sem začel z novo
prejšna je fermentirala do konca.
Kako je pri vas bilo letos poleti je bilo kaj težav zaradi poletnih temperatur? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Dec 2014 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj si dajal v posodo takrat, ko se je nabralo veliko tekočine? Kajti tekočine je samo toliko, kolikor je vsebujejo odpadki, "iz lufta" ne nastane. Pri meni je je največ, ko dajem v organko paradižnike in podobne sočne sadeže. Kuhinjske odpadke (kavna in čajna usedlina in podobno) vse prej dobro odcedim. V navodilih za organko piše, da tekočin ne smemo dajati v posodo. Tudi dobra porcija zrelih nagnitih kakijev ali pomaranč recimo bi znala biti že oblematična .
Čisto lahko, da je bila količina tekočine tista, ki je drobnoživkam onemogočila pravilno fermentacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
paprika
Pridružen/-a: 09.07. 2013, 11:52 Prispevkov: 461 Kraj: Slovenska Bistrica
|
Objavljeno: 26 Dec 2014 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
razni olupki citrusov,banan,krompirja
zgleda da je bilo preveč tekočine verjetno ni bilo ravnovesje med suhim in mokrim pravo,bom zdaj probal bolj nadzorovat z suhim kruhom in podobnim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 6, 7, 8 ... 15, 16, 17 Naslednja
|
Stran 7 od 17 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|