Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Čili 2014
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 103, 104, 105  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20
Prispevkov: 363
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 13:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

G. Need dozorel, omakica narejena, odličnega ostrega okusa.





_________________
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ta trenutni "mraz" niti zdaleč ni premočan. Moji čiliji so še vsi zunaj na oknih kjer lepo dozorevajo in se prav nič ne sušijo. Vocher bomb, ki sem jih kot prve dozorele obral pred mesecem dni, so celo pričeli na novo odganjati in ponovno cvetijo. Jalapeño prav tako. Smile
@Plamenka, kaj pa če tem vašim Cheiro Roxa čilijem kak nepridiprav obžira korenine, saj listi niso porumeneli, ampak so se še zeleni posušili? Posajene imate namreč direktno v zemlji... nevem

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 13:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bom pogledala. Ampak suši se mi tudi čili v loncih, tja težje pride kakšen nepovabljen gost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 21:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drugače je pa zelo lepa tale vaša eksotična Brazilka. Kako visoko vam je zrasla? Na medmrežju so namreč navedene različne višine... tudi do tri metre (!) Smile


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 22:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi jaz sem zasledila ta podatek in zato Cheiro Roxa posadila v rastlinjak, ne v lonec. A mi ni zrasla visoko, še 1m ni dosegla. Za plodove sem pa pričakovala, da bodo večji, nekako podobno kot Jamaican Red ali oranžni Habanero. Ampak so precej bolj drobni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Mene pa zanima kako dolgo so lahko čiliji na rastlini, čeprav so rdeči
Hvala za odgovor
lp
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 22:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če so predolgo, se začnejo plodovi sušiti, taki so primerni za seme.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 22:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje.
Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 22:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala Plamenka. Tiste, ki imam pocahnjene itak ostanejo še gor. Nekaj jih bom pa pobrala in kar skkuhala omakco za vnuka, ki ima rad čilije.
Pa še nekaj bi te vprašala. Nekaj teh bombic bi posušila in semlela v prah. A za to čilije kar poberem in jih posušim v sušilniku za sadje, ali pustim, na rastlini, da se posuši. Za odgovor najlepša hvala--
lp
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pajo



Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20
Prispevkov: 1800

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 22:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mislim, da so predebele tele bombice, da bi se na rastlini posušile. Bosta poznavalke več povedale.
_________________
Lj Šiška bolj natančno Koseze.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 22:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kar se sušenja tiče, bo na rastlini predolgo trajalo, pa še segnijejo lahko. Jaz jih sušim v pečici, eni pa v sušilniku, ampak izbiram pa čilije s tankimi stenami, saj se taki najhitreje posušijo. Včeraj, na primer sem jih nabirala za omako, za sušenje sem pa izbrala Tabasco, ki se lepo posuši. Ne delam pa prahu, ampak kosmiče - sesekljam v sekljalniku, take imajo naši radi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 11 Sep 2014 23:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

metuljc je napisal/a:
Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje.
Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj.


Jaz sem jih polnil po originalnem italijanskem receptu (tale na Kulinariki je slab prevod) in izpadli so odlični. Ravno nocoj sva jih z ženo zmazala en cel kozarec. Laughing

LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2014 00:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Spiridon



Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45
Prispevkov: 525
Kraj: Podravska regija

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2014 01:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

voda je napisal/a:
Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda


Ogromnih razlik ni, so pa nekatere podrobnosti v Kulinaričinem receptu izpuščene, fileji inčunov so "preimenovani" v sardelne filete, ki jih bojda lahko izpustimo (?)...

Italijani pišejo takole (prosti prevod):

Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi

SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov

POSTOPEK PRIPRAVE:

Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.

Dober tek, kdor bo poizkusil! up


LP
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4681
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 12 Sep 2014 01:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Plamenka je napisal/a:
Nekateri čiliji se mi sušijo. Kdo ve, kaj je vzrok? Zunaj v loncih 2 sadiki, eni imajo samo bolj povešene liste, večina pa je lepih, zdravih. Tudi 1 sadika Cheiro Roxa v rastlinjaku se takole suši. Ta ima za razliko od ostalih spodnji del še lepo, zdravo obraščen.


Plamenka, na žalost je vreme "čudovito" za bolezni paprik. "Na oko" so paprike bolj zdrave od paradižnika, ampak samo zaradi znanih par. bolezni, predvsem krompirjeve plesni. Paprike/čilije muči cel kup plesnob, ki prizadenejo sadike, pa še gniloba plodov. Največji sovražnik pa mokrota; talna ali zračna. Kako ta deluje zunaj, vidim, ko so mi te zadnje tri deževne dneve začele gniti paprike; danes sem imel inšpekcijo - katastrofa na plodovkah, nekaj dni nazaj sem se veselil zorenja fig, danes so bile vse raztreskane Evil or Very Mad .

Kot berem tule, imajo(mo) probleme tudi v rastlinjakih Rolling Eyes .
Če bi imel rastlinjak, bi nekako poskušal z zračenjem najti nek kompromis med temperaturo in vlago.

Za paprike se ve, profiji* sadijo večinoma hibridno papriko, odporno na bolezni, čilijev nimamo hibridnih, je pa velika razlika med sortami. Zanimivo, zaenkrat se pri meni izredno dobro drži Pimenta, razen seveda, da so plodovi čisto cotasti.

Odpornost pa normalno zmanjšuje tudi temperatura, ki trenutno ni pisana na kožo papriki in čilijem.

Če ti kaj pomagajo, nekaj linkov Rolling Eyes .

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_zver_janja.pdf

http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_dolinar_katarina.pdf

http://www.fito-info.si/index1.asp?ID=OrgCirs/takson.asp&CODE=E1C23EB7-C245-4C91-B201-6B3E6B105CBB

http://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/pepper/phytophthora-on-peppers.htm

* v mislih imam seveda našo celinsko klimo, cono 7, nižje od nas v ex jugi imajo cono 8, ali celo 9.




LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Čili
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 103, 104, 105  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 103, 104, 105  Naslednja
Stran 78 od 105

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.