|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
magnolija
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20 Prispevkov: 363 Kraj: Posavje
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 13:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ta trenutni "mraz" niti zdaleč ni premočan. Moji čiliji so še vsi zunaj na oknih kjer lepo dozorevajo in se prav nič ne sušijo. Vocher bomb, ki sem jih kot prve dozorele obral pred mesecem dni, so celo pričeli na novo odganjati in ponovno cvetijo. Jalapeño prav tako.
@Plamenka, kaj pa če tem vašim Cheiro Roxa čilijem kak nepridiprav obžira korenine, saj listi niso porumeneli, ampak so se še zeleni posušili? Posajene imate namreč direktno v zemlji...
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 13:20 Naslov sporočila: |
|
|
Bom pogledala. Ampak suši se mi tudi čili v loncih, tja težje pride kakšen nepovabljen gost. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Drugače je pa zelo lepa tale vaša eksotična Brazilka. Kako visoko vam je zrasla? Na medmrežju so namreč navedene različne višine... tudi do tri metre (!)
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem zasledila ta podatek in zato Cheiro Roxa posadila v rastlinjak, ne v lonec. A mi ni zrasla visoko, še 1m ni dosegla. Za plodove sem pa pričakovala, da bodo večji, nekako podobno kot Jamaican Red ali oranžni Habanero. Ampak so precej bolj drobni. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Mene pa zanima kako dolgo so lahko čiliji na rastlini, čeprav so rdeči
Hvala za odgovor
lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 22:24 Naslov sporočila: |
|
|
Če so predolgo, se začnejo plodovi sušiti, taki so primerni za seme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 22:25 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje.
Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 22:30 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala Plamenka. Tiste, ki imam pocahnjene itak ostanejo še gor. Nekaj jih bom pa pobrala in kar skkuhala omakco za vnuka, ki ima rad čilije.
Pa še nekaj bi te vprašala. Nekaj teh bombic bi posušila in semlela v prah. A za to čilije kar poberem in jih posušim v sušilniku za sadje, ali pustim, na rastlini, da se posuši. Za odgovor najlepša hvala--
lp _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 22:33 Naslov sporočila: |
|
|
Mislim, da so predebele tele bombice, da bi se na rastlini posušile. Bosta poznavalke več povedale. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 22:36 Naslov sporočila: |
|
|
Kar se sušenja tiče, bo na rastlini predolgo trajalo, pa še segnijejo lahko. Jaz jih sušim v pečici, eni pa v sušilniku, ampak izbiram pa čilije s tankimi stenami, saj se taki najhitreje posušijo. Včeraj, na primer sem jih nabirala za omako, za sušenje sem pa izbrala Tabasco, ki se lepo posuši. Ne delam pa prahu, ampak kosmiče - sesekljam v sekljalniku, take imajo naši radi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 11 Sep 2014 23:06 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Jaz bi ta okrogle pobrala, imajo debelo steno in lahko začnejo gniti. Jih boš polnila in vložila? Takole, recimo? Se splača, pa preberi komentarje.
Tabasco čilije pa lahko pustiš, dokler ne bo večina zrela in lepo rdeča, kolikor imam jaz izkušenj. |
Jaz sem jih polnil po originalnem italijanskem receptu (tale na Kulinariki je slab prevod) in izpadli so odlični. Ravno nocoj sva jih z ženo zmazala en cel kozarec.
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 00:34 Naslov sporočila: |
|
|
Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Spiridon
Pridružen/-a: 05.05. 2014, 23:45 Prispevkov: 525 Kraj: Podravska regija
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 01:06 Naslov sporočila: |
|
|
voda je napisal/a: | Spiridon, pa povej nam oz. odkrij nam ta boljši prevod. lpvoda |
Ogromnih razlik ni, so pa nekatere podrobnosti v Kulinaričinem receptu izpuščene, fileji inčunov so "preimenovani" v sardelne filete, ki jih bojda lahko izpustimo (?)...
Italijani pišejo takole (prosti prevod):
Peperoncini piccanti ripieni di tonno, alici e capperi
SESTAVINE:
osnovne:
500 g okroglih čilijev (Češnjeve bombice, Hudičev poljub…)
olivno olje
za kuhanje:
250 ml belega vina
250 ml belega vinskega kisa
1 žlička soli
6 zrn popra
2 lovorova lista
½ žlice origana
3 brinove jagode
4 klinčiki
za nadev:
200 g odcejene tunine iz konzerve
2 žlice kaper
4 fileji slanih inčunov
POSTOPEK PRIPRAVE:
Čilije operemo, z ostrim nožkom previdno odrežemo pokrovčke ter z majhno žličko izdolbemo seme.
Prevremo mešanico vinskega kisa in belega vina (v razmerju 1 : 1) v katero smo dodali začimbe ter sol.
Na majhnem ognju previdno pokuhamo čilije (cca 3 - 4 minute)
S kuharsko lopatico jih poberemo iz posode, obrnemo narobe na vpojno sarvieto ali brisačo ter sušimo par ur. Najbolje jih je pustiti, da se sušijo kar preko noči, kajti bolj so suhe – dalje bodo obstale vložene v olju (tudi do enega leta!)
Za nadev na kratko zmeljemo nasekjane kapre, inčune in tunino (3 - 4 sek. v mikserju, tunina mora ostati vlaknasta!), z zmesjo napolnimo čilije nato pa jih previdno naložimo v sterilni kozarec tako, da so obrnjene z nadevom navzgor. Zalijemo z dobrim olivnim oljem, kozarce hermetično zapremo ter shranimo na suhem in temnem mestu, ponudimo pa čez par meseecv.
Dober tek, kdor bo poizkusil!
LP |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Sep 2014 01:22 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Nekateri čiliji se mi sušijo. Kdo ve, kaj je vzrok? Zunaj v loncih 2 sadiki, eni imajo samo bolj povešene liste, večina pa je lepih, zdravih. Tudi 1 sadika Cheiro Roxa v rastlinjaku se takole suši. Ta ima za razliko od ostalih spodnji del še lepo, zdravo obraščen. |
Plamenka, na žalost je vreme "čudovito" za bolezni paprik. "Na oko" so paprike bolj zdrave od paradižnika, ampak samo zaradi znanih par. bolezni, predvsem krompirjeve plesni. Paprike/čilije muči cel kup plesnob, ki prizadenejo sadike, pa še gniloba plodov. Največji sovražnik pa mokrota; talna ali zračna. Kako ta deluje zunaj, vidim, ko so mi te zadnje tri deževne dneve začele gniti paprike; danes sem imel inšpekcijo - katastrofa na plodovkah, nekaj dni nazaj sem se veselil zorenja fig, danes so bile vse raztreskane .
Kot berem tule, imajo(mo) probleme tudi v rastlinjakih .
Če bi imel rastlinjak, bi nekako poskušal z zračenjem najti nek kompromis med temperaturo in vlago.
Za paprike se ve, profiji* sadijo večinoma hibridno papriko, odporno na bolezni, čilijev nimamo hibridnih, je pa velika razlika med sortami. Zanimivo, zaenkrat se pri meni izredno dobro drži Pimenta, razen seveda, da so plodovi čisto cotasti.
Odpornost pa normalno zmanjšuje tudi temperatura, ki trenutno ni pisana na kožo papriki in čilijem.
Če ti kaj pomagajo, nekaj linkov .
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_zver_janja.pdf
http://www.digitalna-knjiznica.bf.uni-lj.si/vs_dolinar_katarina.pdf
http://www.fito-info.si/index1.asp?ID=OrgCirs/takson.asp&CODE=E1C23EB7-C245-4C91-B201-6B3E6B105CBB
http://www.gardeningknowhow.com/edible/vegetables/pepper/phytophthora-on-peppers.htm
* v mislih imam seveda našo celinsko klimo, cono 7, nižje od nas v ex jugi imajo cono 8, ali celo 9.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 77, 78, 79 ... 103, 104, 105 Naslednja
|
Stran 78 od 105 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|