|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 30 Avg 2014 15:19 Naslov sporočila: |
|
|
No, strokovno debato prepuščam kompetentnim, sam pa sodelujem le v toliko, da sem v kvoti čitajočih. Enostavno je za mene to področje nepoznana galaksija.
Bom pa z veseljem poizkušal, ker me firbec matra. Torej, naj bo "to" nekakšen mali peskovnik z lepo vlažno mivko.
Figula, z zanimanjem bi kaj prebral, tako da seveda, dobrodošle povezave in vse ostalo. Tudi se že pojavlja kakšno začetniško vprašanje, vendar te počakam, da se vrneš domov. Do takrat pa lepo dopustuj-te. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 08 Sep 2014 18:35 Naslov sporočila: |
|
|
IMO kultivacija.
Pred dobrim tednom sem se namenil nastaviti "vabo" za koristne mikroorganizmčke. Nekako sem si zamislil, da bi utegnil imeti tri različna in "zdrava okolja" iz katerih bi nato v nadaljevanju kultiviral specifično kombinacijo življa. Prvo mesto bi bil zrel kompostni kup, druga lokacija kup trohnečih vej v gozdu in zadnje neokrnjeno ter samozadostno okolje-"rob" zaraščen z grmovjem.
Rečeno storjeno in v petek je bilo že videti rezultate. Bilo je pisano. Sem tudi fotografiral, a je na žalost v sredini zmanjkalo baterij in bo prikaz le delen. Pojavilo se je že prvo vprašanje.
Rezultat iz komposta je bil sledeč:
Torej kot že rečeno, je lepa in povsem bela plesen riž v celoti prekrila že v petek, vendar pa je ta dan deževalo, v soboto so bile druge "stvari" na sporedu in sem se tako lotil izdelave t.i. drugega koraka IMO šele v nedeljo zjutraj. Tedaj pa je bilo opaziti že nekaj sive plesni tudi na vrhu, v samem rižu pa tudi manjše predele karminasto rdeče barve. Prav atraktivno za videti. Skratka, mala dilemica, ki na rahlo odstopa od kratkih "navodil" je, raznoraznost plesni v mojem primeru (če jo lahko tako poimenujem) in posledično razmišljanje, da verjetno ne bom dobil razmeroma "čisto" kulturo. (zgolj bela plesen) Tolažim se, da so v naravi prisotni celi spektri organizmov in tako ta moj "dosežek" ne more biti zelo "mimo". Kaj menite? Hočem reči, da sem "oživljenemu" rižu kljub vsemu dodal sladkor in ga dal fermentirati, ..... v pričakovanju po dobrem drugem koraku - IMO2.
Drugo mesto. Kup trhlih vej v gozdu. Po prvem posnetku je zmanjkalo "elektrike" in zato le ena fotografija. Tu je življenje od prvega primera mnogo bolj pisano, na pogled pa tudi precej skromnejše. Vonj je bil nekoliko bolj kiselkasto alkoholen, naselile pa so se tudi mušice.
Ocenil sem, da ta verzija ne bo ustrezna in sem jo zavrgel.
Tretje mesto v gostem grmovju pa je postreglo z najbolj pestro združbo. Od malih belih kosmov plesni, preko sivo zelene, rumene do temno rdeče. Vonj je bil zelo močan, neprijeten in vse skupaj preplavljeno z veliko mušicami. Tudi ta vzorec je šel v stran
Posnetka žal nisem uspel narediti, bi pa bilo vredno zaradi barv.
Zaključek.
Pestrost življenja je neizmerna, z namenom izboljšanja zemlje pa bi želeli izolirati le ozek spekter le tega. Najlažje je to narediti tam, kjer je aktivnost že sicer največja in v zdravih okoljih, če povzamem zufa. A pojavlja se vprašanje kaj zdravo okolje je. Namreč na tem mestu, kjer kraljujem se po mojem vedenju ni uporabljalo kemije in mineralnih gnojil že zeeeloooo dolgo časa in bi po tej logiki to okolje moralo biti "nepoškodovano". Vendar pa več kot očitno očitno ni, ali pa je poanta drugje, in sicer v živosti prostora, na kar pa verjetno vpliva še mnogo drugih stvari in ne zgolj "kemija".
Se nadaljuje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 08 Sep 2014 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
ohoj!
Biti je treba pozoren in požeti v pravem času, ko je bela plesen na višku, kasneje začne zmanjkovati hrane in se naselijo tudi druge barve.
Najbrž sta ti tudi dež in zračna vlaga zagodla.
Pravijo, da različne barve ne škodijo, sploh, če prevladuje bela plesen.
Bolj redkobeseden sem zadnje čase, ni cajta! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 08 Sep 2014 21:38 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, bravo, kako zanimivo branje! Se strinjam s teboj, gibanje in življenje okoli nas in v nas je neskončno raznoliko. Če ujamemo, vidimo in prepoznamo vsake toliko časa kakšen mini mini delček, se lahko do konca čudimo kot otroci.
Koliko ljudi bi reklo, da to plesen vrži stran? Tudi jaz bi še pred 1 letom rekla, da si čuden ko zbiraš plesen.
Plesen je nekaj groznega, MO so nekaj škodljivega, bakterije so nevarne, tista sluz, ki plava v kisu je strupena .... od vseh teh stvari umreš v trenutku - tako gvišno, kot da bi se z golimi rokami dotaknil ostankov, ki se po pomivanju posode naberejo v mrežici nad sifonom umivalnika .
Tako so nas učili in to nam še vedno tlačijo v glave. Probiotika se kupi v trgovini, kjer živi v jogurtu xy proizvajalca ... potem pa pride svizec s čokolado .... probiotika so živi organizmi, ki zaradi postopkov pri xy proizvajalcu nikakor v tistem jogurtu ne morejo preživeti.
OK, dosti čingule bingule. Jaz sem spomladi skušala ujeti MOjčke lucerne. Podobna polomija, samo da je bilo pri meni skoraj vse prazno, pa dež je tudi nagajal. Potem sem pa tukaj:
http://hkpi.webs.com/Indigenous%20Micro-organism(Phil).pdf ... prosim celi naslov kopirajte in prilepite, ker tistega Phila zadaj in pdfja ni sprejelo kot del naslova (muha oprosti, spet eno pravilo, ki ga ne poznam)
prebrala, da si lahko zemljo tudi naberemo in v varnem zavetju domače lope pripravimo IMO tako, da jo posujemo po rižu. Da ni treba zakopavat in upat, da ne bo deževalo in biti v skrbeh, da bo prišel lastnik njive/gozda/travnika mimo in te z vilami nabutal, ker si naredil luknjico v njegovo lastnino.
Jaz sem nabrala trhlo zemljo bod hrastom in dobila belo, rumeno, roza, oranžno življenje. Škoda, da mi takrat še ni padlo na pamet, da bi poslikala . Hrast naj bi bil moč, energija, chi - in vse te barve spodaj pri njegovih koreninah ga sestavijo takšnega
juglans, oprosti, nisem še našla časa, da bi linke skupaj spravila. Za tolažbo in lažje čakanje samo namig, mogoče kasneje sploh ne boš več potreboval mojega materiala - išči: Korean Natural Farming, NKF, Fermented Plant Juice (FPJ), Fermented Friut Juice (FFJ), NF Manual, Beneficial Indigenous Microorganisms, Bionutrients in Natural Farming, .... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 13 Nov 2014 12:20 Naslov sporočila: |
|
|
Symphony of the Soil - "A Place Full of Life"
Lepo in preprosto razloženo
http://vimeo.com/109195364 _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Maj 2015 08:33 Naslov sporočila: |
|
|
Na 1. strani je labia opisal domače kultiviranje EFEKTIVNIH ORGANIZMOV in v zvezi s tem me zanima en detajl.
Ko je postopek končan, pripravek pa precejen mi ni jasno kako postopati s tekočino, ki bi jo želel shraniti za kasneje. Če je to sploh mogoče!
V kakšnih pogojih bo hranjenje sprejemljivo (dostopnost zraka), je potrebno vmes dodati še kaj "hrane" in koliko časa lahko stoji?
Verjetno bom jutri precejal, kasneje, po dežju pa škropil po vrtu in kompostih. Shramba in širša okolica neverjetno lepo dišijo.
Morebiti še to.
Ker mi ne bo zneslo škropiti pred dežjem, ki bi "življenje" spral proti zemlji v zastirko me zanima kako se obnese nanašanje pred večerom v sicer sončnem vremenu? Predvidevam, da organizmom neposredno sončno obsevanje ne odgovarja, ne vem pa koliko se uspejo preko noči "pomakniti" v zastirko ali pa vrhnji sloj zemlje? Kot že rečeno, nanašal bom s Sthilovo škropilnico na prisilni vlek. Upam, da bo tako uredu, ker parcele ne bi zalival s kantico. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 20 Maj 2015 08:54 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je zuf rekel, naj imam tekočino spravljeno v steklenički v hladilniku. Menda preživijo mikroorganizmi na ta način leto in več.
Jaz sem lani na srečanju dobila brozgo in naredila tekočino. Po skoraj enem letu še vedno lepo diši . _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Maj 2015 08:56 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, nimam odgovorov na tvoja vprašanja ... le nasvet, ki je bil "explicitno" poudarjen v KNF = z MO lahko zalivamo tudi med dežjem. Če tebe in škropilnice ne motijo dežne kaplje in še bolj začudeni pogledi sosedov poglej ga: zaliva ko dež pada hahahaha |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Maj 2015 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
figula je napisal/a: | juglans, nimam odgovorov na tvoja vprašanja ... le nasvet, ki je bil "explicitno" poudarjen v KNF = z MO lahko zalivamo tudi med dežjem. Če tebe in škropilnice ne motijo dežne kaplje in še bolj začudeni pogledi sosedov poglej ga: zaliva ko dež pada hahahaha |
Seveda imam sosede in seveda se tudi čudijo, ko ropotam po njivah še ponoči, oziroma v nelogičnih terminih za konvencionalno škropljenje.
Konkretno pa ne bi zalival, ker je površin preveč. S pihalnikom je precej ekspresno opravljeno, pa tudi ni potrebno maširati po vsakem kvadratnem metru površine.
Ubral bi torej "na izi" varianto.
Dež? No ja, ... v skrajnem primeru, ... kaj pa če ne bi bilo dežja, kako pa takrat? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 20 Maj 2015 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
hja, enostavno je biti mojster - s pravim orodjem
Če ne bi bilo dežja - pa tako kot si že ugotavljal - v romantičnem vzdušju, ko gre sonce dol ali v tišini jutra, predno sonce vstane. Nočna rosa bo pripomogla k lažji distribuciji življenja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
rukola
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 07:52 Prispevkov: 367 Kraj: Ljubljana, Ponikve-Dobrepolje
|
Objavljeno: 03 Jun 2015 14:14 Naslov sporočila: |
|
|
Figula,
si kaj gledala pisanje Valerie_ru
http://forums.gardenweb.com/discussions/1550463/one-of-the-best-resipe-in-organic-gardening
Pogruntala je enostaven in poceni postopek kultiviranja EM. Za osnovo uporablja rženo moko.
Ugotovila je še da za osnovo lahko uporabimo zmlet Riž, Ajdo, Ječmen, Fižol in Grah. Iz fižola ima vonj po jogurtu. Potem ječmen, ajda, riž in grah, ki ima močan vonj graha.
Verjetno je odvisno tudi od pridelave in predelave "žita" .Če je špricano potem bo bolj slabo z MO.
Recept:
1 del moke in 10 delov vode pustimo anaerobno (občasno pretresemo) na toplem 2 dni. Rezultat imenuje KWAS in se uporablja enako kot EM. Tudi vonj ima enak. Sladkorja, melase ni potrebno dodajati, ker je hranilo moka.
Shranjevanje:
Če se hrani anaerobno (brez zraka) drži neomejeno, lahko tudi v zaprti plastenki na okenski polici.
Uporaba:
(npr. 2dcl v kopalno kad in ni obrobe po kopanju, lahko se pije kot močan antioksidant - doda se sladkor, citrus..., za zalivanje in pršenje se redči 1:10, 1:100, 1:1000)
Zelo zanimivo pa mi je njeno razmišljanje:
Rastline s fotosintezo proizvajajo sladkor, ki pa zato pusti na celicah proste radikale. Ti prosti radikali so tisti, ki povzročajo staranje oz. poškodbe.
Škodljivci pa v bistvu niso škodljivci ampak naravni čistilci, ki jih to "propadanje" pritegne k rastlini. Škodljivci v bistvu "vidijo" poškodbe.
Pršenje raslin z antioksidanti (izvlečki rdeče paprike, česna in aloje s pomočjo KWAS) v bistvu vpliva na te proste radikale, in ker prostih radikalov več ni tudi insekti več ne "vidijo". Kot bi jim z odstranitvijo prostih radikalov ugasnil luč. Ob tem pa rastlina tudi ojača in se sama uspešneje brani pred morebitnimi napadi.
. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Jun 2015 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Rukola, bo nekaj na tem, saj so včasih droži za kruh delali z rženo moko. Vsekakor vredno poskusiti. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 03 Jun 2015 14:34 Naslov sporočila: |
|
|
uf, imenitno stvar si našel, rukola
Nisem še zasledila (ajoj koliko je tega ) vsekakor vredno nadaljnega študiranja in testiranja.
Nekje sem brala, da so zelo efektivni zmešani pripravki iz aerobnih in anaerobnih postopkov - sem imela v mislih narediti FPE - ampak tale kwas se naredi kar mimogrede.
Se mi na hitro zdi da bi bil lahko kot belo platno za ostale drobnoživke. Moram natančno prebrat, vidim, da se spodaj v komentarjih še tudi marsikaj skriva.
Super |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
|
Stran 10 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|