|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 07:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zmes za sataraš delam enako kot muha, brez olja (ki po daljšem času lahko postane žarko in shranek dobi čuden priokus). Če so kozarčki čisti in pokrovčki razkuženi (prekuham v okisani vreli vodi, jemljem jih direktno iz vrele vode in polagam na napolnjene kozarčke), ni razloga, da bi se shranek pokvaril.
Omenjeni recept na linku pa mi je tudi poznan in ga uporabljam redno, pa ne le za paradižnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 07:43 Naslov sporočila: Plod iz hladninika |
|
|
VPRAŠANJE:
Ali je kdo kdaj imel izkušnje s sejanjem semen iz paradižnika, ki je bil v hladilniku.
Imam plod, ki je bil par dni v hladilniku na 4°C in sem vzel seme.
Pa ne vem ali bi ga obdržal ali v kanto?
lp
Gringo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 07:50 Naslov sporočila: |
|
|
No, 4 stopinje mu pa res ne morejo škoditi. Saj, konec koncev, iz semen, ki ostanejo na vrtu, pogosto skalijo rastline paradižnika.
V hladilniku sicer paradižnik izgubi precej okusa, ampak, to za hranjenje semen in pomembno.
Če bi paradižnik zmrznill, bi semena morda (ne vem, nisem poskusila) ne kalil, ker so semena v paradižniku polna vode. Ampak, semena paprike Mini Chocolate Bell so mi kalila tudi iz ploda, ki je zimo preživel spregledan na zemlji v loncu na balkonu, kjer so zanesljivo nekajkrat zamrznila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc
hvala ti za ta odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
papa
Pridružen/-a: 14.02. 2014, 23:43 Prispevkov: 155 Kraj: velenje
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Naj mi prosim en znalec na hitro razloži kaj je in kako poteka fermentiranje semen paradižnika, da ga slučajno kaj ne usračkam pri pripravi semen saj je na nekaterih rastlinah le po en ali dava plodova ;) _________________ Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Gringo
Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38 Prispevkov: 285 Kraj: Koper
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
papa
Pobereš semena skupaj z želejem paradižnika in daš v plastični lonček z napisom sorte.
Če je preveč suho dodaš kapljico-dve vode, da se seme potopi.
Pokriješ lonček, ker bo v času fermetacije smredelo.
Počakaš 24-48 ur, da se prime bela sluz čez (smrdi).
To potem izpereš na sito (lahko tisto za posipanje sladkorja po torti.
Ko je seme kristalno čisto, daš na keramični krožnik, ker ne bo potem težav pri odstranjevanju.
to pusti 1 teden da se suši, lahko tudi več. Potem pa shrani v primerno embalažo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
papa
Pridružen/-a: 14.02. 2014, 23:43 Prispevkov: 155 Kraj: velenje
|
Objavljeno: 21 Avg 2014 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala... _________________ Niko nam ništa nemože jači smo od sudbine ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 22 Avg 2014 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tale dva samosevca mi na balkonu lepo delata.
Kot samosevca sta seveda pozna. Od tamalega počasi trgam posamezne zrele bunkice, od velikega dajem desetim plodovom možnost, da me jeseni razveselijo _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 23 Avg 2014 13:14; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 23 Avg 2014 10:10 Naslov sporočila: |
|
|
Nagradna igra!
Tisti, ki prvi ugotovi v čem raste paradižnik na sliki, bo dobil zastonj seme od tega bi-colorja.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Avg 2014 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Iz razpoke na tleh, morda. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 23 Avg 2014 13:17 Naslov sporočila: |
|
|
Pravilno!
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Avg 2014 13:38 Naslov sporočila: |
|
|
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 23 Avg 2014 13:47 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer je no name(pri nas mu rečemo breskvica), je pa roden, ni občutljiv na bolezni in je zelo okusen. Sprva so plodovi rumeno-oranžni, potem pa dobijo nadah na eni strani. Kot breskev |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 23 Avg 2014 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Je prostovoljc? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARIJAV
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 1897 Kraj: PONIKVA
|
Objavljeno: 23 Avg 2014 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Tu se vidi, kako imamo namočeno zemljo, pardon, asfalt oz. beton. _________________ Živeti na podeželju je najlepše! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 91, 92, 93 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 91, 92, 93 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Stran 92 od 99 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|