|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 21:54 Naslov sporočila: |
|
|
Gajbico (pa tudi košarico) imam tudi jaz, ampak nimam vanjo (še) kaj dat. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
borut70
Pridružen/-a: 12.07. 2013, 18:14 Prispevkov: 68 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 22:19 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Gajbico (pa tudi košarico) imam tudi jaz, ampak nimam vanjo (še) kaj dat. |
jaz tudi....noter sem dal zelene in danes so že lepe rjave barve :( _________________ https://www.facebook.com/borut.rojc.3 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JANEZ L
Pridružen/-a: 16.04. 2014, 22:20 Prispevkov: 180 Kraj: Radmannsdorf/ Radolca
|
Objavljeno: 02 Avg 2014 22:32 Naslov sporočila: |
|
|
Ker vsi jamrate in "cagate", sam kljub napadu plesni nisem obupal in sem se uspešno zoperstavil, boril in zmago izvojeval... Zopet ga bo, da bo skozi ušesa gledal.
_________________ S Spoštovanjem, LZ Janez L
...nor je tisti, ki ne poskusi in poskusiti, ni greh... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 06:43 Naslov sporočila: |
|
|
Resnično si 'mojster' v izbiranju pravih besed v dotični situaciji. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 11:28 Naslov sporočila: |
|
|
Gotovo je med nami veliko gojiteljev paradižnika, ki smo opazili, da letos paradižnik nima ravno perfektnega okusa. Sicer je dober, vendar ne tako zelo, kot prejšnja leta.
No, tisti, ki so to opazili so paradižnikarji izostrenega okusa.
Ostali, ki tega niso opazili pa so kljub temu lahko veseli, da nemoteno uživajo plodove z nezmanjšanjim zadovoljstvom. Blagor jim.
Hec je v tem, da je ravno v času dozorevanja bilo pomanjkanje pravega sonca . Torej 3 ali 4 tedna deževja, oblačnosti in velike vlage.
Zaradi tega je fotosinteza v listih bila manj učinkovita, kar je pripeljalo do zmanjšanega sladkorja, drugačne tvorbe kislin itd....
Zaradi tega občasnega prebilnega namakanja je bilo oteženo tudi sprejemanje hranilnih snovi.
Zato so plodovi nekoliko bolj peskasti, manj izrazitega okusa, tudi kožica pri več sortah se nekako sama ali raje lušči od ploda. Kot bi bila porušena struktura, jedernata čvrstost, sočnost in pravi okus.
V bistvu je efekt podoben temu, kot bi nedozorel plod zoreli v gajbici.
Seveda je še vedno boljši, kot bi to res počeli, vendar tista vrhunska letina , letos pač ni.
Tudi vinogradniki poznajo dobre in slabe letine in letnike, enako je pri paradižnikih.
Zato je letošnje ocenjevanje okusov in izbira kandidatov za setev za naslednje leto, precej vprašljiva, ker ne moremo okušati tistega pravega polnega okusa.
No , morda je pri nekaterih vse skupaj manj opazno, še posebno če vremenske neprilike na njihovem koncu niso bile tako izrazite. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 11:36 Naslov sporočila: |
|
|
Muha, pa si tudi ti dočakala polno gajbico!
Janez L, mislim, da smo večinoma tukaj vsi borci, vsak od nas je veliko naredil, da bi premagal letošnjo plesen. Nekaterim uspeva bolje, drugim slabše, vsak od nas se je pa kaj novega naučil. Predvsem zaradi nasvetov in izkušenj, ki si jih tu izmenjujemo.
Labia, res je, tudi moji, predvsem veliki so letos neizrazitega okusa. Le nekaj češnjevcev: Black Cherry, Sweet White, Green Doctor Frosted...je sladkih.
Nazadnje urejal/a Plamenka 03 Avg 2014 11:37; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 11:37 Naslov sporočila: |
|
|
labia, kaj pa meniš o tistih sortah, ki so tudi v tem norem letu pokazali poln, pradižnikast okus? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 12:55 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni se je zdelo, da večji nimajo nikakršnega okusa (sicer so do zdaj dozoreli šele Gold Heart, Kosovo in Orange Oxheart; Black Sarah je tik pred zdajci, da ga degustiramo ). Le drobnejši so imeli bolj poln okus, predvsem Black Cherry in Kimberly rešujeta situacijo, kar se polnega okusa tiče
Aja, pa en paradižnik imam od Matica, ki mu ne vem (še) imena, bova še poštudirala, ko mu pošljem fotko, da bo potrdil, če je to morda Apero F3. No, tudi ta je zelo okusen.
Ja, letos me pač navdušujejo drobnoplodni - res sama sebe ne razumem, zakaj sem se lani ob koncu sezone vrgla v zbiranje semen debelih paradajzov. Šele letos mi postaja jasno, zakaj ste eni tako usekani na drobižke - OKUS je tisti |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 13:10 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, počakaj na eno vročo, sončno sezono, pa boš videla, kako okusni so lahko debeloplodni. Nekaj češnjevcev seveda mora biti, da so za sprotno grizljanje. Za kaj več je pa bolj enostavno nabrati nekaj velikanov, kot pa obirati češnjevce. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Bicikel
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:57 Prispevkov: 2107 Kraj: Nauportus
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 20:01 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, če je Apero, ti lahko preverim tudi jaz, saj ga vzgajam vse iz F1. Matic ga je dobil od mene kot F2. Letošnje seme bo že F4 in se ravno fermentira. Nahjdeš ga tudi preko Google.
Drugače pa ja, je med slajšimi, nekaj čez 10 po Brix lestvici. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 03 Avg 2014 21:42 Naslov sporočila: |
|
|
Po včerajšnjem dodatnem skubljenju sem se odločila, da je zadeva z boleznimi v mirovanju in ne bom škropila z bakrom. Budno spremljam. Plodovi dozorevajo, kolikor zmorejo. Upam, da bo tako vsaj še nekaj časa.
Češnjevci po večini ohranjajo znane okuse po sortah, niso medli plodovi.
Pogruntali smo, da zelene sorte niso za nas, prehitro postanejo kašasti, če jih pravočasno ne pretipam. Počasi me bo tudi spustilo to tipanje in preizkušanje mnogoterih sort, saj smo v teh nekaj letih našli kar nekaj favoritov, nekaj jih pa še bomo. Prenaporno je obvladovati toliko sadik, četudi imam rada to delo. A čas ne dopušča.... _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 04 Avg 2014 07:02 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: |
Labia, res je, tudi moji, predvsem veliki so letos neizrazitega okusa. Le nekaj češnjevcev: Black Cherry, Sweet White, Green Doctor Frosted...je sladkih. |
Ja, imaš prav. Za češnjevce je nasplošno značilno, da so izrazitejšega vonja in močnejšega okusa , kot veliki paradižniki. Zato so tudi v tej nekoliko slabši sezoni polnejšega okusa.
Okus je seveda nekoliko drugačen in jih zato nekateri marajo, nekateri pa ne. Razlika je tudi v kožici, ki jo je volumensko več, glede na vsebino, kot pri večjih paradižnikih. So pa prijetna osvežitev, ko se sprehajamo v nasadu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Svetloba
Pridružen/-a: 19.06. 2013, 20:57 Prispevkov: 51 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 04 Avg 2014 13:22 Naslov sporočila: |
|
|
Letošnje leto je zelo naklonjeno pridelavi črnih paradižnikov. Sam sem jih pridelal tri samokolnice, še kakih dveh pa se nadejam.
Namesto paradižnikove solate in drugih dobrot, si bom naredil namizni aranžma iz fotografij lanskega pridelka.
Se že veselim prihodnje pomladi. _________________ Vam povem vljudno ali po resnici? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
htf_lover
Pridružen/-a: 25.06. 2013, 08:06 Prispevkov: 536
|
Objavljeno: 04 Avg 2014 18:02 Naslov sporočila: |
|
|
No kljub plesni mi je nekaj dozorelo. Mi pa je šel fotoaprat po gobe in zato sedaj uporabljam spletno kamero....
Nazadnje urejal/a htf_lover 04 Avg 2014 18:15; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 04 Avg 2014 18:05 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel je napisal/a: | Irenca, če je Apero, ti lahko preverim tudi jaz, saj ga vzgajam vse iz F1. Matic ga je dobil od mene kot F2. Letošnje seme bo že F4 in se ravno fermentira. Nahjdeš ga tudi preko Google.
Drugače pa ja, je med slajšimi, nekaj čez 10 po Brix lestvici. |
bicikel, je letos tvoj Apero še živ in po okusu enak, kot v dobrih sezonah? _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 82, 83, 84 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Stran 83 od 99 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|