Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Paradižnik 2014
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 72, 73, 74 ... 97, 98, 99  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
vodenka



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:26
Prispevkov: 863
Kraj: Hrastje-Golo

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2014 16:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom



Moj paradižnik ima samo privez na kol in obtrgovanje zalistnikov no pa kakšen plevel pobran ,hrano bo pa šele proti koncu julija dobil
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARIJAV



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 21:47
Prispevkov: 1897
Kraj: PONIKVA

PrispevekObjavljeno: 20 Jul 2014 22:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole letos je pa.....Zjutraj sem ponovno škropila s sodo, bolnih listov je bilo spet precej, sem jih nocoj ponovno potrgala, še enkrat potrgam, pa bom imela paradižnike brez listja Crying or Very sad, seveda ta zunanje. V plastenjaku so krasni, pa tudi kar solidno obloženi, sem šele danes videla, ko sem redčila liste.
Zunanje bom verjetno jutri poškropila s Quadrisom, potem jih 14 dni pustim, le po nekaj dneh zrele poberem, potem pa se naj znajdejo.
_________________
Živeti na podeželju je najlepše!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sonceluna



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 10:50
Prispevkov: 661
Kraj: Kranj, Podčetrtek

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 09:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tud moja sezona paradižnikov je zaključena. Posajeni na Štajerskem na vrtu in na njivi so vsi fuč, kljub škropljenju s strupi proti plesni. Drug teden vse pomečem ven. Ne vem pa kaj bi sejala za njim, da se zemlja malo prečisti.
Na gorenskem jih še nekaj vztraja v loncih, ampak so že vsi oskubljeni. Še teden dni jim dam, pa da vidmo.
Tok truda vloženega, pa nobenga haska:(
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 10:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, a pri tebi tudi? Crying or Very sad
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15
Prispevkov: 356
Kraj: NM 243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 10:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, da ne bomo tako črnogledi, čeprav je težka sezona. Končno sem pričel obirati paradižnike v malo večjih količinah.
Skladno z napovedjo, da je od cveta do zrelega ploda 55 dni sem prve res obiral nekaj pred 14 julijem.
Prvi je seveda bil 4.july in nato kmalu vsi črni.

Do tega datuma sem konzumiral solato in ko je te pričelo zmanjkovati sem preizkusil recept, ki sem ga videl v Turčiji, ko so ruski gostje zahtevali in v velikih količinah dobili in jedli peteršilj v solati.
Presenečeno sem opazoval in tudi sam pojedel nekaj. Proti pričakovanju je bilo odlično.

Takole je videti ta res okusen krožnik, ki si ga sedaj večkrat pripravim:



Danes pa sem se že lotil priprave tega, kar čakam celo leto. Paradižnik
Very Happy Very Happy Very Happy . Končno malo bolj spodobne količine.
Sem se že bal, da se kljub 100 sadikam letos, ne bom najedel paradižnika.

za začetek sezone pa je že.............

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lepo, Labia! Letos zori zelo pozno. Pri nas smo ga šele pred dnevi začeli jesti v solati. Od črnih mi je do sedaj dozorel šele Black Cherry, ki mi ponavadi bolj pozno. Pa danes bom utrgala Indian Stripe. Drugače mi pa v glavnem zorijo rumeni, oranžni: Zolotoe Serdce, Goldfisch...Pa en Cherokee Lime je dozorel, toliko, da sem ga poskusila in dala fermentirat semena, potem sem ga pa morala skoraj v celoti obrezati.

Koliko bom sploh še dobila po tem deževju, pa ne vem. Rolling Eyes
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 10:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vsa čast vsem! Moji v rastlinjaku šele zardevajo, četudi so bili zgodaj sajeni vanj.

Praviš, da je vse zeleno peteršilj?
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 11:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jajca, redkvica, peteršilj - še kaj?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3400
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 11:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Citiram:
....... peteršilj v solati ........

Presenečeno sem opazoval in tudi sam pojedel nekaj. Proti pričakovanju je bilo odlično


He he, sem se ti nasmehnil in se spomnil dogodka izpred let, ko sem bil na Nizozemskem.

S skupino smo bili za nekaj dni v hotelu in v "paketu" je bila tudi hrana. Nismo posebaj komplicirali ob rezervaciji in ob prvem obroku sem naletel na miceno zagatico, ki pa jo je spretni natakar izvrstno in v trenutku rešil. Skratka izkazalo se je, da bi "eden" gost želel vegetarianski meni. Tip je za komaj opazen trenutek obstal, se obrnil na petah in še pred ostalo hrano prinesel iz kuhinje a la carte vegetarianski krožnik. Zdelo se mi je, da je bil na rahlo presenečen, ali pa da ni pričakoval, ali pa, da se je spraševal zakaj nismo obvestili o vegetarianskem gostu, ... nekaj takšnega.
Krožnik je bil sestavljen iz: testenin (špageti), rdečega fižola, korenja, blitve, verjetno še kakšne zelenjave in omake. Vse v silno nizozemski maniri. Kontrastne barve, sestavine čistih barv, ostro razmejeno pri dekoriranju, skratka pravi "holandski" aranžma na krožniku. Zadevščino sem gledal kot žaba jajce. Shocked "Makaroni in fižol" skupaj!
V resnici pa sploh ni bilo slabo.
Seveda, v solati je bil paradižnik. (da se držim teme)

Od tedaj je pri nas na jedilniku pogosto, če že ne kar praviloma kombinacija OH (testenine, riž, polenta) ter fižola, graha, čičerike.
Pred tem nikoli.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
labia



Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15
Prispevkov: 356
Kraj: NM 243 m n.m.

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 11:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Enostaven recept za dve osebi: dve trdo kuhani jajci, 5 do 6 redkvic in ogromen šop kodrolistnega peteršilja- malo narežemo (lahko tudi tisti ta drug). Popramo , posolimo, olje, kis....količine po želji.

Osvežilno, sočno, enkratno. Seveda lahko dodajamo tudi druge sestavine če želimo. Tako, kot sem opisal so ga ruski gostje jedli in sploh niso hoteli navadne zelene solate.
Pojedli so ga cele sklede, da sem bil šokiran.

Res je peteršilj bistveno dražji od zelene solate, vem pa da uspeva brez problema tudi pozimi, če ga malo prekrijemo, solata pa raje pomrzne.
Kakorkoli, sedaj imam eno celo gredico peteršilja in ni problem potrgati 30 do 40 vej , se sploh ne pozna, da si kaj nabiral in vedno nove rastejo.



Seveda, ga potem jem v velikih količinah dodanega v paradižnikovo solato. Krasno paše zaradi okusa in tudi barvno popestri rdečo barvo paradižnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 13:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peteršiljevi solati sem dodelila temo v Receptih. Tam naj se prosim nadaljuje debata, ki ne bo vezana na paradižnik.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Gringo



Pridružen/-a: 12.06. 2013, 06:38
Prispevkov: 285
Kraj: Koper

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 13:56    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali je pametno vezi seme iz ploda, s sadike katero je prizadela kromp.plesen, čeprav sam plod ni bil prizadet?
Škropil sem s Ridomilom in če preživi (dozori) bi vzel semena a je dilema?
Vse sadike so fasale bolezen tako da nimam kaj izbirati?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 16:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Gringo, semena lahko vzameš iz plodu okužene rastline samo v primeru, če boš semena fermentiral, ker le s fermentacijo uničiš bolezenske klice, ki se lahko skrivajo v semenski ovojnici in gelu okoli semen. Fermentacija namreč 100% uniči vse glivične patogene.

Velja pa to le za rastline, okužene z GLIVIČNIMI BOLEZNIMI, nikakor pa ne za rastline okužene z bakerijami ali virusi, ker se te bolezni lahko prenašajo tudi v samih semenih!
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 19:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

bobolino je napisal/a:
Vsa čast vsem! Moji v rastlinjaku šele zardevajo, četudi so bili zgodaj sajeni vanj.



Ne vem, kako da letos zorijo tako pozno. Pri meni v rastlinjaku letos sploh ne zorijo dosti prej. Mislim, da jih nisem sejala kasneje, kot lani, a so letošnji počasi rasli. Lani ta čas sem imela že polno zrelih. Kadar smo šli na morje za 1 dan, sem jih brez problemov vzela s seboj polno skledo. Letos pa kar ni in ni.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sqjam



Pridružen/-a: 06.03. 2014, 19:28
Prispevkov: 119
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 21 Jul 2014 21:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Shirley F1 veselo dela in na uč bi rekel, da je že visok 3,5m

Če ga neb mel v atriju bloka kjer ni non stop direktne svetlobe bi zadeva dozorela še prej Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Paradižnik
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 72, 73, 74 ... 97, 98, 99  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 72, 73, 74 ... 97, 98, 99  Naslednja
Stran 73 od 99

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.