|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jun 2014 13:27 Naslov sporočila: |
|
|
Najbrž so nekateri čiliji bolj občutljivi na mraz, kot drugi. Pri meni so bili tisti v rastlinjaku manjši najbrž zato, ker so bili v zemlji, v loncih ob steni pa so bolje rastli, ker jim je bilo očitno topleje.
Paradižniki so pa v ratlinjaku že precej veliki, pa tista dva v loncu tudi, na vrtu so malo manjši, privezati sem pa morala tudi te. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 10 Jun 2014 20:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ravnokar sem pojedla letošnji prvi paradižnik - se mi ni dalo toliko čakati, da ga fotografiram Balkončkar Golden nugget je moj zmagovalec
Kmalu bosta še dva, saj že spreminjata barvo v 'zlato'. Potem bo tudi Kimberly kmalu na vrsti, ima že kakih 6 konkretnih plodov, ki čakajo barvo
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 15 Jun 2014 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
Malo sem spremljal po letih kako se mi je obnesla zgodnja setev glede na to kdaj sem imel zrel plod.
Statistika sicer ni popolna, ker sem kdaj pozabil vpisati datum, je pa precej zgovorna.
Čas od setve do prvega zrelega ploda je pričakovano odvisen od tipa pomladi in števila hladnih/toplih dni. Je pa precej nezanesljiv način merjenja.
Zelo na ta čas vpliva čas kalitve, ki je lahko od 5 do 20 dni in je zato ravno čas kalitve odločilen za potrebno število dni do zrelega ploda.
Zato pa je zelo zanimiv čas od prvega cveta na rastlini do prvega zrelega ploda. Očitno je ta čas dokaj stabilen in znaša v povprečju 57 dni.
Tukaj je tabela, ki prikazuje dogodke v zvezi s pridelavo paradižnika po letih:
Zanimivo, da bom verjetno ravno letos imel najdaljši čas vzgoje do zrelega ploda. Seveda je potrebno upoštevati, da gre za prvi zrel plod, kar pa je pri posameznih sortah različno in bodo določene sorte dozorele bistveno kasneje.
Nazadnje urejal/a labia 16 Jun 2014 15:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 15 Jun 2014 11:48 Naslov sporočila: |
|
|
Labia, tole si pa dobro naredil. Hvala, da si predstavil tudi nam. Meni, ki paradižnik gojim iz semena le izjemoma, je najbolj zanimiv podatek čas od prvega cveta do zrelega plodu.
Grem planirat jedilnik za začetek avgusta _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 15 Jun 2014 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi balkonski, Golden nugget, se je obarval tudi pri meni. Iz cveta, ki je bil izjemna prva lastovka. Naslednji so mu sledili dobrih 14 dni kasneje. Za solato jih še ne bo kmalu dovolj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jun 2014 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
Pri meni je tudi en Kimberly že oranžen -upam, da bo kmalu dozorel. Mogoče bo drugo soboto za popestritev zajtrka _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Jun 2014 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
Meni se letos čudno obnaša Black Sea Man. Čisto rdeč je, niti malo ne potegne na temnejšo barvo; in okus ima po rdečem paradajzu .
Tisti, ki še zorijo na grmu, isto rdeči ... .
Dvomim, da bi se zmotil pri sejanju, ker tako zgoden ne bi bil noben drug .
Saj vem, da so "črni" paradajzi precej spremenljivi v barvi, ampak tole ne morem "prežvečiti" .
Ivčk, in drugi, se je to še komu zgodilo?
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 13:01 Naslov sporočila: |
|
|
heh, mfranc sem vsake toliko časa prebral tvoje vprašanje.
Se mi kar malo čudno zdi vse skupaj. Ker vem, da veš o paradižnikih praktično vse, bi ti težko kdo kaj odgovoril.
Tudi meni je bolj kot ne neznanka in bi bolj stavil na zamenjano seme.
Druge razlage enostavno ni.
Morda bi lahko to potrdil/ovrgel glede na obliko/velikost ploda in glede na barvo gela- števila semen, števila prekatov, debelino zunanje stene,...pri rastlini pa glede na njene značilnosti. Lahko, da to ni Sea Man.
Sicer sem imel primer, da so bili plodovi svetlejši, kot bi morali biti- generalno gledano- torej ne glede na sorto. To se dogaja predvsem v plastenjaku, ki je osenčen- in je premalo svetlobe v spektru ali pa ima kakšno barvno folijo , ki je bolj intenzivna.
Vsako leto namreč primerjam paradižnike dozorele "zunaj" na prostem in tiste, ki jih imam v plastenjaku. V barvi je zagotovo razlika.
Še posebno se to vidi pri bolj močno obarvanih paradižnikih, kot je recimo OSU Blue in tudi pri "črnih" - recimo raje temnih paradižnikih. Razlika v intenzivnosti barve je očitna. Tisti znotraj so vedno svetlejši.
Pri OSU Blue je skoraj polovico bolj svetal plod iz plastenjaka ( ki je senčen). Direktno sonce pač naredi močnejšo barvo. Heh---sem se spomnil, da je pa včasih obratno in plodovi ob hudem soncu pobledijo, le da se to zgodi ponavadi ob vrhuncu sezone- vročine - nekje v avgustu- pri tistih zunaj.
Drug primer posvetlitve ploda pa je seveda prehuda toplota v plastenjaku, recimo okrog 40 stopinj ali par stopinj več.
Takrat zelen plod namesto v rdečo preide najprej v svetlo zeleno- do bledo zeleno in kasneje v svetlo rdečo. Tako nikoli ne doseže potrebne barvne zasičenosti. Očitno pigment na višjih temperaturah razpade- se razkroji.
Kaj drugega pa mi ne kapne....
PS (dopisano kasneje)
Podoben problem z barvo ( nočejo dokončno se pobarvati v rdečo) je podana razlaga, da je preveč nitrogena in kot drug razlog šok-previsoka temperatura..........
.The nitrogen level of your fertilizer may be a little high..............
.......Sometimes tomato enzymes, combined with weather conditions do weird things. I never knew that severe heat could delay ripening until we had an extended period of temperatures above 115. All of my fruit just stopped ripening one day and the day it cooled off, it started ripening again. It was very strange..............
In res smo imeli nekaj dni (pretekli teden) rekordne temperature 35 in več , kar se je ravno ujelo s časom dozorevanja- obarvanja |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 14:49 Naslov sporočila: |
|
|
Huh, Labia, okrog zamenjave semen sem še sanjal .
Ampak se ne izide; praktično nimam nobene rdeče zgodnje sorte, razen Fourth of July! Kot referenca, zopet sem sejal v prvi rundi oranžnorumenega Earl of Edgecombe, je sicer poln plodov, ampak mu do barvanja manjka še morje časa .
Ne vem, zakaj nisem pofotkal paradajze na krožniku, so bili skoraj iste barve kot 4. Julij .
Lahko bi ev. zamenjal semena črnih, vendar bi potem bil problem recimo sorte Russian Black (ki je približno iste višine, vsi ostali bi bili sedajle že zelo visoko!
Ampak tvoj zadnji navedek mi da misliti , sicer že kar dalj časa ugotavljamo, da temperaturni ekstremi ne koristijo rastlinam*, ampak življenje je prekratko , da bi kakšne spremembe ovrednotil in zabeležil ...
Ja, zanimivo, pred urico sem vrgel oči na plodove BSM?, razlika od včeraj: so še vedno rdeči, ampak dobivajo temnejša ramena .
Labia, hvala za komentar.
LP
* včeraj popoldan je precej pihal mrzel veter in so se mojemu miljenčku, čiliju Pimenta kar povesili, oveneli listi. Ne vsi, ampak ravno toliko, da začneš razmišljati o bogih rožicah pri nas, ko morajo prenašati ekstreme+/- 15 °C v nekaj dnevih. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Danilo
Pridružen/-a: 29.06. 2013, 14:37 Prispevkov: 746 Kraj: Kamnik
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 14:56 Naslov sporočila: |
|
|
Franc,
nekdo ti je trgovinske obesil gor. Black Seaman se pri meni šele debeli v zelenem, ti bi ga pa že jedel in to v ljubljanski megli vzgojenega.
Ni kaj, si mojster svojega hobija in zgodnje vzgoje.
Lep pozdrav
Danilo |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 15:11 Naslov sporočila: |
|
|
Ja mfranc, lahko bi bila temperatura. Se bo pokazalo v naslednjih dneh. Tistega 4 julij imam tudi sam, pa ne bo na datum. No ja, ime je izbrano namensko- praznično in bolj sede v ušesa.
Letos imam same hece s temi paradižniki. Začel sem bolj zgodaj in potem po presajanju zaradi vremena imel kilav štart , ko se je za nekaj dni ohladilo do pod ničlo in je v taki pomladi vse skupaj zastalo. Zato se niso opomogli kar precej časa. Zakrknili so ob tenkem deblu in listi niso šli nikamor.
Zanalašč nisem hotel dati dušika, da jih nebi razpotegnil ob tenkem steblu.
Sem kar forsiral fosfor (protifert fosfit K) in prezračevan čaj iz briketov, da odstranim dušik.
Ti hudič ti, zadeva ni šla nikamor par tednov. Potem spet te vročine in čudni ekstremi noč/dan, za več kot 15 stopinj.
Uglavnem namesto, da bi jih imel zrele letos prej, ne bo nič do srede julija.
O čilijih bom pa raje kar tiho. Od prezimljenih 15 ali več loncev, ki sem jih uspel obdržati do konca marca, sem po neumnosti in neprevidnosti izgubil 8 čilijev. Preveč na hitro sem jih pričel zalivati, napačno sem jih porezal, na to sem jih še presadil, potrgal korenine- čeprav je bilo listje gor,....rastline niso mogle prehraniti listov. Potem so zgubile liste in cvete, potem so eni se kar posušili, eni so zgnili v preveč vode, ene je sonce ubilo, eni so pomrznili,...Ni, da ni.
No, vsaj zimo so preživeli. Preostanek sem hitro spravil stran od direktnega sonca ( kuhanje loncev) in sedaj se končno obraščajo. Bo pa na plod treba čakati bistveno dlje kot lansko leto, ko sem v bistvu že obiral ta čas. Predvidevam tam nekje novembra.
Jah, ves čas moraš biti pozoren in nič z levo roko. Se preveč maščuje.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 15:29 Naslov sporočila: |
|
|
Da je v Lj sama megla že leta ne velja več, vsako leto se ob vožnji v prestolnico parkrat zgodi, da se pri Vodicah zjasni, obratno nikoli. Pa 2°C več imajo in če jim dobro postelješ (samo najboljšo zemljo in skrbno gospodarico), prehitijo bratce. Eto skleda paradajskov iz dveh mojih balkončkarjev (100&1000 in Sweet Pea Currant) pri frendici v Lj.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 15:55 Naslov sporočila: |
|
|
Danilo je napisal/a: | Franc,
nekdo ti je trgovinske obesil gor. |
Danilo, sem že razmišljal o tem, verjetno moram namestiti video nadzor .
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 17:51 Naslov sporočila: |
|
|
Oldi je napisal/a: | Da je v Lj sama megla že leta ne velja več, vsako leto se ob vožnji v prestolnico parkrat zgodi, da se pri Vodicah zjasni, obratno nikoli. |
Oldi, težko boš takole med vožnjo proti prestolnici doktoriral na ljubljanskem vremenu . Ljubljana, če še nisi vedel, je res dolga vas .
Na primer mi spodaj, na Ljubljanskem močvirju imamo kar nekaj stopinj manj kot je v ostali Ljubljani. Sploh pozimi in spomladi; moje razmišljanje gre v smer, da podtalnica deluje čisto malo kot morje, kot akumulacija toplote. In mraza. Spomladi je tudi na morju bolj hladno (relativno seveda!) kot na celini, ker jih hladi mrzlo morje.
Zato so šele pri nas poletja res topla (recimo tistih mestnih + 2 °C) jeseni še tudi, kriza pa je pozimi in spomladi, ko se mrzel zrak "vleže" nad "morostarsko" ravnico. O tem bi več lahko povedali ostali morostarji .
Pri meni so zimske in spomladanske temperature cca 1 - 3 °C nižje kot uradne ljubljanske. Seveda odvisno od višine temperature. Moj rekord izpred nekaj let; Kurešček -23 °C, Ljubljana -10 °C, pri meni -16 °C.
Zato se tudi moje gredice precej pozneje ogrejejo kot drugje, verjetno celo v primerjavi z delom Ljubljane, ki ima za podlago "savski šoder" .
Nimam podatkov o tem, sva se pa primerjala s kolegom, vrtičkarjem iz Domžal; njemu je spomladi vse hitreje delalo, za teden do dva, odvisno od vrtnin, je bil pred mano.
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Jun 2014 21:53 Naslov sporočila: |
|
|
labia je napisal/a: | Jah, ves čas moraš biti pozoren in nič z levo roko. Se preveč maščuje. |
Jap, žal
Vedno človeka kaj novega preseneti, ko rešim nek problem, se že pojavijo trije novi . Tako da če začnem še jaz jamrati, se bova morala vsesti za dalj časa .
Na grbi imam še vedno neraziskan problem pri vzgoji, mi ne da spati in ga nimam časa/volje/znanja rešiti .
No ja, včasih pa me kaj tudi potolaži - kljub vsemu .
Evo, takole črni so moji črni paradižniki
LP _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 60, 61, 62 ... 97, 98, 99 Naslednja
|
Stran 61 od 99 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|