|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
dedek
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01 Prispevkov: 51 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 10 Mar 2014 20:52 Naslov sporočila: |
|
|
Prav vidiš. Imam največ dve etaži, tj. toliko, da najvišje ležeče plodove poberem stoje, brez uporabe lestev. Če se spomniš iz videa, breskev je treba kar naprej zniževati, saj venomer sili v višino. Po nekaj letih je celo druga etaža odveč, ker se ogrodne veje iz spodnje etaže toliko razrastejo, da je bolj smiselna kotlasta oblika. Skoraj ni za verjeti!? Saj boš videla. LP! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nimam pojma
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56 Prispevkov: 186 Kraj: Lj. Metlika okolica
|
Objavljeno: 11 Mar 2014 00:49 Naslov sporočila: Re: rdeča breskev |
|
|
dedek je napisal/a: | Ivčk bravo! Pravilno razmišljaš, zato ti toplo priporočam ogled videa: "Obrezovanje breskev (z Golico na vas)" , ki sem si ga ravnokar ogledal. Za mene najboljši prikaz in obrazložitev, do sedaj. Za začetno obliko ti bo morda pomagala slikica iz mojega prispevka od 4.jan.14, "Vinogradniške breskve". Prvič je rodila po cepljenju (iz prve slike). Na drugi sliki pa je starejša, z dvema sortama (vidna je samo bolj zgodnja veja). Krošnja je nekoliko dvignjena, da me ne moti pri košnji in je skoraj ena sama ravnina oz. "plitki kotel". Skoraj ni kaj videti, breskev pa več kot dovolj. Priporočeni video je na You Tubu. LP.
PS: Skoraj bi pozabil, za prvo etažo so dovolj 3 ogrodne veje (če ti bo pa hudo, pusti še eno, dokler se ne prepričaš, da so 3 res dovolj). |
UUUU, dedek, tole je pa bilo odkritje zame, hvala tudi za video, še nekaj minut pa bo jutri in moja vinograniška ob svojo bujno frizuro! _________________ Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dedek
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01 Prispevkov: 51 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 11 Mar 2014 21:53 Naslov sporočila: Rdeča breskev |
|
|
Če ti nebo težko, prosim poslikaj jo še kdaj, ko se bo obraščala. Veš, jaz sem sadil vinograd in različno sadje. Učil sem se iz literature, pa sem marsikje prehitel "rojene" vinogradnike in sadjarje. Če imaš voljo, vse gre. Učimo se pa tako celo življenje. Veliko uspeha želim. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nimam pojma
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56 Prispevkov: 186 Kraj: Lj. Metlika okolica
|
Objavljeno: 11 Mar 2014 22:32 Naslov sporočila: Re: Rdeča breskev |
|
|
dedek je napisal/a: | Če ti nebo težko, prosim poslikaj jo še kdaj, ko se bo obraščala. Veš, jaz sem sadil vinograd in različno sadje. Učil sem se iz literature, pa sem marsikje prehitel "rojene" vinogradnike in sadjarje. Če imaš voljo, vse gre. Učimo se pa tako celo življenje. Veliko uspeha želim. |
Evo me,prišla z vasi, breskvica obrezana in obrezovanje zabeljeno s prepirom(PREEEVEEEČ)
No, sedaj pokažem slabši polovici video, včeraj je en film gledal pa ni imel "časa"pogledat.
Slikic pa ne znam limat, sem pa videla tukaj navodila, kako se to naredi, ker pa sem računalniško nepismena, so lahko navodila zaradi mene tudi culukafrščini, razumem enako! _________________ Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dedek
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01 Prispevkov: 51 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 12:26 Naslov sporočila: rdeča breskev |
|
|
Najbolj normalna reakcija "PREVEČ", ker če ni taka reakcija, moraš pogledati, kaj je še za odrezati. Imaš pa močno orožje tj. ta video, ki tudi predvidi take situacije. Verjetno ga boš uporabljala nekaj let, kot vodilo, pri rezi.
No, da nebom tečen, bom ti nadalje odgovarjal samo, če boš izrazila željo. LP. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 19:59 Naslov sporočila: |
|
|
dedek, kar napiši še kaj, saj smo še drugi neznalci tukaj. In, daj, napoiši pod tvoj avatar od kod si, je takoj bolj prijetno, ko vemo, od kod je ta, ki nas uči. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marjeta
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09 Prispevkov: 297 Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm
|
Objavljeno: 13 Mar 2014 09:44 Naslov sporočila: |
|
|
Dedek, hvala za link do tega videa.
Res lepo razloženo, pa tudi simpatično, ko obrezovalec reče, da je pravilna rez breskve za marsikaterega vrtičkarja način, da ga kap. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dedek
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01 Prispevkov: 51 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 13 Mar 2014 19:39 Naslov sporočila: Vinogradniške breskve |
|
|
metuljc in Marjeta hvala za vzpodbudo! Ta link je pa res vse pohvale vreden. NAJBOLJŠI _________________ Užitek se je učiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dedek
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01 Prispevkov: 51 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 17 Mar 2014 17:47 Naslov sporočila: ljubiteljsko obrezovanje breskev |
|
|
Tako jaz obrezujem svoje breskve, ki sicer niso vinogradniške, veljajo pa enaka pravila:
NEOBREZANA
OBREZANA
NEOBREZANA
OBREZANA
NEOBREZANA
OBREZANA
ZAREZA STEBLA
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 7 fotografij
Obliko krošnje prilagajam svojim potrebam tj. višina stebla za lažjo košnjo trave, lahkotno obiranje (stoje), lažje obrezovanje, lažje škropljenje.
Za uravnavanje rodnosti, osvetljenost krošnje in redčenje plodov pa upoštevam načela, ki so navedena tudi v linku. Obrezovanje iz linka (vsaj oblika) je bolj prilagojena intenzivni pridelavi (osebno mnenje).
Na zadnji sliki so vidne sledi zarez na steblu iz prejšnjih let. Vsako pomlad, ob nastajanju brstov, tudi v cvetenju, zarežem skorjo z ostrim nožem, od korenin do začetka krošnje. Ob močnem pritisku sokov je očigledno širjenje zareze, vendar te zareze zaraščajo. Namen tega je preprečiti raztrganje skorje, ker takšne raztrganine ne zaraščajo, se smolijo in nastajajo rakaste tvorbe.
Vesel bom, če sem komu pomagal (morda tistim, ki jim rastline ne poženejo veje tam, kjer bi po literaturi morale).
Da ne pozabim: lani po obiranju sem grobo obrezal oz. izrezal hude poganjke ali "metle" Lp.
Na zadnji treh posnetkih je VINOGRADNIŠKA tj. necepljena, kar sem skoraj pozabil. Oprostite! Enostransko sem jo obrezal, da ima ta mlada prostor. _________________ Užitek se je učiti.
Nazadnje urejal/a dedek 19 Mar 2014 17:43; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 17 Mar 2014 19:18 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem danes prvič porezal 5-letna drevesa, ki sem jih lansko leto privezoval.
Bom jutri poslikal. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 17 Mar 2014 23:20 Naslov sporočila: |
|
|
dedek, zelo zanimivo. Po sliki in napisanem. Bo potrebno večkratno pregledovanje, da se mi vse "usede"
Glede zarezovanja. Se raztrganine pojavljajo tudi na vinogradniških? Igra pri tej težavi vlogo starost drevesa ali kaj drugega? Namreč pri meni tega ni opaziti. Najstarejša ima slabih 10 let.
Pa obrezovanje, ali ni primernejši čas po brstenju in tudi še kasneje, krepko v pomlad. Menda tako manj smoli in lepše zaliva rane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dedek
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01 Prispevkov: 51 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 18 Mar 2014 09:30 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, koščičarji imajo to slabo lastnost, da jim skorja ne dohaja rasti lesa in "poka". To je pogosto vzrok za rane na steblu, smoljenje, rakavost in mislim, da pogosto krivimo "kap". Če ti nimaš teh težav, imaš morda boljšo sestavo tal (domnevam). Jaz imam težko ilovico, ki ni najboljša za koščičarje (marelice baje rabijo celo 60% peska).
Ne zarezujem samo koščičarje, temveč vse sadje vključno z orehi, ki imajo debelo skorjo in stroka priporoča zarezovanje za lažje debeljenje debel.
Breskve in sploh koščičarje, je priporočljivo obrezovati takoj po obiranju, ker takrat najboljše zaraščajo rane. Jaz takrat obrežem "na grobo" tj. bolj močne veje, ki dajo tudi največje rane. S tem tudi razbremenim drevo jalovega vzdrževanja odvečnega lesa. Pomladi tako rane niso velike, imam boljši pregled nad krošnjo, rodnostjo (zelo dobro so vidni cvetni brsti) in osvetljenostjo. Takoj zatem škropim z ZIRAM-mom, ki ne samo ščiti pred kodravostjo, temveč razkuži rane.
Ljudem, ki ne prepoznajo dobro rodnih in rastnih brstov (velja za vse sadje, saj nekatere vrste imajo zelo podobne) priporočam, režite podrobno šele, ko bodo cvetovi jasno vidni! Bohotivke in na daleč vidne odvečne veje odrežite prej, da ne boste z njimi klatili cvetov. Če sem odgovoril pomanjkljivo, me spomni.
Vem, hruška ne sodi sem, a hočem pokazati, da tudi njo zarežem (cepljena na kutino) Zato prilagam slike:
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije
Lp. _________________ Užitek se je učiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 21 Apr 2014 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
Tole pa je naša vinogradniška breskev.
Prinesli so nam jo iz Srbije,2 zimi je preživela v rastlinjaku v posodi.
Letos je prvič cvetela in bo zaenkrat še v loncu.
Naslednjo pomlad jo presadimo na prosto in obrežemo.
Upam da bo tudi na prostem preživela mrzlo notranjsko zimo. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 21 Apr 2014 13:32 Naslov sporočila: |
|
|
Dedek, mi imamo približno 7 let staro vinogradniško breskev. Sedaj ima že nastavke plodov. Je primerno, da sedaj naredim zarezo v deblo ali raje počakam na naslednjo pomlad? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
dedek
Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01 Prispevkov: 51 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 21 Apr 2014 15:43 Naslov sporočila: ZAREZA |
|
|
MARTINKA, ni prepozno za zarezo, saj intenzivna rast še traja. Torej je možna razpoka pod prisilo, ki jo lahko preprečimo z zarezo. Vsekakor pa, naj bo nož oster in čist. LP. _________________ Užitek se je učiti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 12, 13, 14 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 12, 13, 14 Naslednja
|
Stran 6 od 14 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|