Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Vinogradniška breskev
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 12, 13, 14  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
dedek



Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01
Prispevkov: 51
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 10 Mar 2014 20:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Prav vidiš. Imam največ dve etaži, tj. toliko, da najvišje ležeče plodove poberem stoje, brez uporabe lestev. Če se spomniš iz videa, breskev je treba kar naprej zniževati, saj venomer sili v višino. Po nekaj letih je celo druga etaža odveč, ker se ogrodne veje iz spodnje etaže toliko razrastejo, da je bolj smiselna kotlasta oblika. Skoraj ni za verjeti!? Saj boš videla. LP!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nimam pojma



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56
Prispevkov: 186
Kraj: Lj. Metlika okolica

PrispevekObjavljeno: 11 Mar 2014 00:49    Naslov sporočila: Re: rdeča breskev Odgovori s citatom

dedek je napisal/a:
Ivčk bravo! Pravilno razmišljaš, zato ti toplo priporočam ogled videa: "Obrezovanje breskev (z Golico na vas)" , ki sem si ga ravnokar ogledal. Za mene najboljši prikaz in obrazložitev, do sedaj. Za začetno obliko ti bo morda pomagala slikica iz mojega prispevka od 4.jan.14, "Vinogradniške breskve". Prvič je rodila po cepljenju (iz prve slike). Na drugi sliki pa je starejša, z dvema sortama (vidna je samo bolj zgodnja veja). Krošnja je nekoliko dvignjena, da me ne moti pri košnji in je skoraj ena sama ravnina oz. "plitki kotel". Skoraj ni kaj videti, breskev pa več kot dovolj. Priporočeni video je na You Tubu. LP.
PS: Skoraj bi pozabil, za prvo etažo so dovolj 3 ogrodne veje (če ti bo pa hudo, pusti še eno, dokler se ne prepričaš, da so 3 res dovolj).


UUUU, dedek, tole je pa bilo odkritje zame, hvala tudi za video, še nekaj minut pa bo jutri in moja vinograniška ob svojo bujno frizuro!
_________________
Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dedek



Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01
Prispevkov: 51
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 11 Mar 2014 21:53    Naslov sporočila: Rdeča breskev Odgovori s citatom

Če ti nebo težko, prosim poslikaj jo še kdaj, ko se bo obraščala. Veš, jaz sem sadil vinograd in različno sadje. Učil sem se iz literature, pa sem marsikje prehitel "rojene" vinogradnike in sadjarje. Če imaš voljo, vse gre. Učimo se pa tako celo življenje. Veliko uspeha želim.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
nimam pojma



Pridružen/-a: 07.03. 2014, 16:56
Prispevkov: 186
Kraj: Lj. Metlika okolica

PrispevekObjavljeno: 11 Mar 2014 22:32    Naslov sporočila: Re: Rdeča breskev Odgovori s citatom

dedek je napisal/a:
Če ti nebo težko, prosim poslikaj jo še kdaj, ko se bo obraščala. Veš, jaz sem sadil vinograd in različno sadje. Učil sem se iz literature, pa sem marsikje prehitel "rojene" vinogradnike in sadjarje. Če imaš voljo, vse gre. Učimo se pa tako celo življenje. Veliko uspeha želim.


Evo me,prišla z vasi, breskvica obrezana in obrezovanje zabeljeno s prepirom(PREEEVEEEČ)

No, sedaj pokažem slabši polovici video, včeraj je en film gledal pa ni imel "časa"pogledat.

Slikic pa ne znam limat, sem pa videla tukaj navodila, kako se to naredi, ker pa sem računalniško nepismena, so lahko navodila zaradi mene tudi culukafrščini, razumem enako! Sad
_________________
Sem zrasla na asfaltu, nimam pojma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dedek



Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01
Prispevkov: 51
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2014 12:26    Naslov sporočila: rdeča breskev Odgovori s citatom

Najbolj normalna reakcija "PREVEČ", ker če ni taka reakcija, moraš pogledati, kaj je še za odrezati. Rolling Eyes Imaš pa močno orožje tj. ta video, ki tudi predvidi take situacije. Verjetno ga boš uporabljala nekaj let, kot vodilo, pri rezi.
No, da nebom tečen, bom ti nadalje odgovarjal samo, če boš izrazila željo. LP.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9492
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Mar 2014 19:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dedek, kar napiši še kaj, saj smo še drugi neznalci tukaj. In, daj, napoiši pod tvoj avatar od kod si, je takoj bolj prijetno, ko vemo, od kod je ta, ki nas uči.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Marjeta



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 13:09
Prispevkov: 297
Kraj: blizu Sl. Bistrice, 700 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Mar 2014 09:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dedek, hvala za link do tega videa.
Res lepo razloženo, pa tudi simpatično, ko obrezovalec reče, da je pravilna rez breskve za marsikaterega vrtičkarja način, da ga kap. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dedek



Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01
Prispevkov: 51
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 13 Mar 2014 19:39    Naslov sporočila: Vinogradniške breskve Odgovori s citatom

metuljc in Marjeta hvala za vzpodbudo! Ta link je pa res vse pohvale vreden. NAJBOLJŠI Shocked
_________________
Užitek se je učiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dedek



Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01
Prispevkov: 51
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2014 17:47    Naslov sporočila: ljubiteljsko obrezovanje breskev Odgovori s citatom

Tako jaz obrezujem svoje breskve, ki sicer niso vinogradniške, veljajo pa enaka pravila:

NEOBREZANA



OBREZANA


NEOBREZANA

OBREZANA


NEOBREZANA

OBREZANA

ZAREZA STEBLA
Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 7 fotografij

Obliko krošnje prilagajam svojim potrebam tj. višina stebla za lažjo košnjo trave, lahkotno obiranje (stoje), lažje obrezovanje, lažje škropljenje.
Za uravnavanje rodnosti, osvetljenost krošnje in redčenje plodov pa upoštevam načela, ki so navedena tudi v linku. Obrezovanje iz linka (vsaj oblika) je bolj prilagojena intenzivni pridelavi (osebno mnenje).
Na zadnji sliki so vidne sledi zarez na steblu iz prejšnjih let. Vsako pomlad, ob nastajanju brstov, tudi v cvetenju, zarežem skorjo z ostrim nožem, od korenin do začetka krošnje. Ob močnem pritisku sokov je očigledno širjenje zareze, vendar te zareze zaraščajo. Namen tega je preprečiti raztrganje skorje, ker takšne raztrganine ne zaraščajo, se smolijo in nastajajo rakaste tvorbe.
Vesel bom, če sem komu pomagal (morda tistim, ki jim rastline ne poženejo veje tam, kjer bi po literaturi morale).
Da ne pozabim: lani po obiranju sem grobo obrezal oz. izrezal hude poganjke ali "metle" Lp.

Na zadnji treh posnetkih je VINOGRADNIŠKA tj. necepljena, kar sem skoraj pozabil. Oprostite! Enostransko sem jo obrezal, da ima ta mlada prostor.
_________________
Užitek se je učiti.


Nazadnje urejal/a dedek 19 Mar 2014 17:43; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2014 19:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem danes prvič porezal 5-letna drevesa, ki sem jih lansko leto privezoval.
Bom jutri poslikal.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3381
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2014 23:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

dedek, zelo zanimivo. Po sliki in napisanem. Bo potrebno večkratno pregledovanje, da se mi vse "usede"

Glede zarezovanja. Se raztrganine pojavljajo tudi na vinogradniških? Igra pri tej težavi vlogo starost drevesa ali kaj drugega? Namreč pri meni tega ni opaziti. Najstarejša ima slabih 10 let.

Pa obrezovanje, ali ni primernejši čas po brstenju in tudi še kasneje, krepko v pomlad. Menda tako manj smoli in lepše zaliva rane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dedek



Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01
Prispevkov: 51
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 18 Mar 2014 09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans, koščičarji imajo to slabo lastnost, da jim skorja ne dohaja rasti lesa in "poka". To je pogosto vzrok za rane na steblu, smoljenje, rakavost in mislim, da pogosto krivimo "kap". Če ti nimaš teh težav, imaš morda boljšo sestavo tal (domnevam). Jaz imam težko ilovico, ki ni najboljša za koščičarje (marelice baje rabijo celo 60% peska).
Ne zarezujem samo koščičarje, temveč vse sadje vključno z orehi, ki imajo debelo skorjo in stroka priporoča zarezovanje za lažje debeljenje debel.
Breskve in sploh koščičarje, je priporočljivo obrezovati takoj po obiranju, ker takrat najboljše zaraščajo rane. Jaz takrat obrežem "na grobo" tj. bolj močne veje, ki dajo tudi največje rane. S tem tudi razbremenim drevo jalovega vzdrževanja odvečnega lesa. Pomladi tako rane niso velike, imam boljši pregled nad krošnjo, rodnostjo (zelo dobro so vidni cvetni brsti) in osvetljenostjo. Takoj zatem škropim z ZIRAM-mom, ki ne samo ščiti pred kodravostjo, temveč razkuži rane.
Ljudem, ki ne prepoznajo dobro rodnih in rastnih brstov (velja za vse sadje, saj nekatere vrste imajo zelo podobne) priporočam, režite podrobno šele, ko bodo cvetovi jasno vidni! Bohotivke in na daleč vidne odvečne veje odrežite prej, da ne boste z njimi klatili cvetov. Če sem odgovoril pomanjkljivo, me spomni.

Vem, hruška ne sodi sem, a hočem pokazati, da tudi njo zarežem (cepljena na kutino) Zato prilagam slike:

Sliko je upravitelj spletnega shranjevalnika Slikomat pobrisal in nadomestil z reklamnim panojem, ki sem ga odstranila - uredila muha - 3 fotografije

Lp.
_________________
Užitek se je učiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1550
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 11:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole pa je naša vinogradniška breskev.
Prinesli so nam jo iz Srbije,2 zimi je preživela v rastlinjaku v posodi.
Letos je prvič cvetela in bo zaenkrat še v loncu.
Naslednjo pomlad jo presadimo na prosto in obrežemo.



Upam da bo tudi na prostem preživela mrzlo notranjsko zimo.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 13:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Dedek, mi imamo približno 7 let staro vinogradniško breskev. Sedaj ima že nastavke plodov. Je primerno, da sedaj naredim zarezo v deblo ali raje počakam na naslednjo pomlad?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
dedek



Pridružen/-a: 15.12. 2013, 15:01
Prispevkov: 51
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 21 Apr 2014 15:43    Naslov sporočila: ZAREZA Odgovori s citatom

MARTINKA, ni prepozno za zarezo, saj intenzivna rast še traja. Torej je možna razpoka pod prisilo, ki jo lahko preprečimo z zarezo. Vsekakor pa, naj bo nož oster in čist. LP.
_________________
Užitek se je učiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 12, 13, 14  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 5, 6, 7 ... 12, 13, 14  Naslednja
Stran 6 od 14

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.