Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Marinka
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:44 Prispevkov: 480 Kraj: Štajerska 254 m nv
|
Objavljeno: 05 Mar 2014 19:26 Naslov sporočila: Rezanci iz domačih jajčk |
|
|
Oddeljeno iz teme o KOKOŠIH
muha
<HR>
Zima se je zgleda končala. Moje kokoške že pridno nosijo jajčka. Spet bomo pekli in delali domače rezančke [size=9]Sem si nabavila stroj za izdelavo le teh _________________ Začni dan z nasmehom in vse bo lažje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Nadina
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 21:47 Prispevkov: 192 Kraj: Izola
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Marinka
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:44 Prispevkov: 480 Kraj: Štajerska 254 m nv
|
Objavljeno: 11 Mar 2014 23:00 Naslov sporočila: |
|
|
Zaenkrat še jih nisem delala. Ena gospa mi je rekla, da na 1 jajco pride 10dkg moke.
Zunaj je tak lep sonček, da je škoda bit med štirimi stenami. To pride na vrsto, ko bo slabo vreme _________________ Začni dan z nasmehom in vse bo lažje! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
nxyz
Pridružen/-a: 25.01. 2014, 18:15 Prispevkov: 582 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 11 Mar 2014 23:01 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz na mizo stresem nekaj moke, naredim vdolbino, vanjo ubijem jajce in dodam malo vode potem pa zmešam, če je premokro se doda še nekaj moke. Tehtam je pa nikoli, naredim po občutku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 05:14 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz delam testo za rezance kar z multipraktikom, naenkrat iz 10 do 12 jajc, da je potem nekaj časa mir.
Osnovi recept: 1 jajce srednje velikosti in 6 žlic ostre moke. Če pride testo premehko, počasi dodajam moko. Kadar izpade pretrdo, je pa za ribano kašo . Drugače pa, če vas mika tehtati, je razmerje teže jajce:moka 1,66 oz. tam nekje , odvisno, kako suha je moka. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 07:57 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je pa rbana kaša najbolj všeč iz zdorba trde pšenice (durum zdrob, recimo Zlati zdrob od Intesa, pa Hofer ima zadnje čase tudi ta zdrob, Hartweizen-Gries). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 08:01 Naslov sporočila: |
|
|
To moram pa tudi še preizkusit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orhy
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:09 Prispevkov: 2523 Kraj: Kraško/Notranjska - 600 nmv
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | pa Hofer ima zadnje čase tudi ta zdrob, Hartweizen-Gries). | Ej, prav tega Hartweizen-Gries sem zadnjič kupila v Hoferju, ne da bi vedela za tvoj recept. Res je. Še vedno drži, da "tudi slepa kura včasih zrno najde". Moram probat - čeprav domače rezance pa imamo vsi najrajši. _________________
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 12 Mar 2014 10:26 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je všeč mešana zakuha: rezanci in ribana kaša ali pa krpice in rezanci. Pa malo korenčka, rumenega in oranžnega in drobnjak. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 26 Mar 2014 11:34 Naslov sporočila: |
|
|
Sama delam rezance od višjih razredov OŠ dalje. Jajca in navadno moko zelo trdo zamesim, ampak res zelo trdo (zato multipraktik odpade), obvezno mora testo počivati 2 uri. Potem pa pride na vrsto močan moški, ki testo razvalja zelo tanko, jaz pa na Pocajtovem strojčku še ene parkrat dam skozi, da so trakovi res tanki. Ko so prav suhi, jih na strojčku razrežem.
Delam iz pirine moke. Tiste, ki imate strojček za uravnavanje debeline trakov, vam ni treba valjati ročno, samo na strojčku daste iz 6 postopoma na 2 in ste razvaljale.
Testo mora res biti zelo trdo zamešeno, potem se odlično delajo rezanci. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 27 Mar 2014 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Je že katera delala kakšne posebne testenine (iz graham ali ajdove moke, morda z dodatkom špinačne, ali pa brez jajc ...)? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
seba993
Pridružen/-a: 21.03. 2014, 14:09 Prispevkov: 862 Kraj: Spodnja Štajerska-Posavje-Bizeljsko
|
Objavljeno: 27 Mar 2014 19:02 Naslov sporočila: |
|
|
Mi smo jih predkratkim delal z posušenim čilijom. Pa mislim da so jih delal tut z korenčkom vendar mene ni blo zraven. _________________ LP seba993 |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 19 Jan 2023 15:34 Naslov sporočila: |
|
|
Sem vedel, da iščem na pravem forumu
Tudi mi smo doma navdušeni nad domačimi testeninami, ki jih delava z ženo.
Zanima me koliko časa in kako jih hranite, glede na to, da je not jajce?
Do sedaj smo jih delali sproti, torej dan prej in nič na zalogo.
Delali smo jih po receptu 1 jajce:100g bele moke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 19 Jan 2023 15:59 Naslov sporočila: |
|
|
Treba jih je res temeljito posušiti potem lahko na suhem in hladnem zdržijo najmanj 3 mesece.
Pozimi jih sušim na kaminu. Po enem dnevu sušenja jih spravim v papirnato vrečko, ki jo pustim na kaminu še 2 do 3 dni, da sem ja na varni strani. Potem to vrečko dam v PE vrečko in neprodušno zaprem.
Poleti jih en dan sušim nekje, kjer menim, da se bodo najhitreje posušili. Potem jih dam za kako uro v pečico na 50 °C. Dalje, kot opisano zgoraj.
Edinkrat, ko so se mi spridili, sem spravila premalo posušene.
PS: na Srčkovih domačih, ki jih prodajajo na ljubljanski tržnici (ti so po okusu skoraj enakvredni mojim domačim pa sem glede tega kar natančna) piše, da je rok trajanja 9 mesecev. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 19 Jan 2023 17:06 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jih dam za kakšne dva tri dni pladenj, potem jih prestavim v kartonasto škatlo, ki je odprta. Čez nekaj dni jo zaprem. Recimo, da se sušijo na sobni temperaturi kakšen teden. V zapreti kartnsko škatli počakajo dokelr jih ne pojemo. Zna biti, da tudi pol leta, ker poleti ne jemo goeveje juhe... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|