|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Feb 2014 21:57 Naslov sporočila: |
|
|
Evo, tri plasti so tu:
Nastale so v dveh dneh, predvidevam, da zato, ker sem dajala na topel radiator.
Hitro na mlekomat po liter mleka. Mešala sem s kuhanim mlekom iz hladilnika, malo sem ga segrela (na telesno temperaturo - po moje to tudi mikroorganizmom prija bolj kot pod 8 stopinj iz hladilnika ali mlekomata), prelila v večji steklen kozarec s širokim vratom, premešala in pokrila z redko gazo.
Zdaj čakam na boljše rezultate brez barvastih plesni.
P.S. Tiste lise na kozarcu so na zunanji strani, tako da ne morejo vplivati na proces. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 27 Feb 2014 10:32 Naslov sporočila: |
|
|
Super.
V fazi riževe vode zbiraš mikrobe, med njimi laktobacile.
Zdaj, v fazi mleka izločuješ mikrobe, razen laktobacilov.
Laktobacili se hranijo z mlekom, drugim mikrobom pa mleko ne ustreza zato se poslovijo.
Nič ne delaš narobe, lahko pa v tej fazi zmanjšaš dohod zraka/mikrobov, saj jih izločuješ.
Bolj gosta gaza sicer ne bo imela velikega vpliva, mikrobi so mini mini.
Namesto redke gaze v tem koraku lahko izbereš pokrov, ki ga malenkost priviješ, toliko da lahko zrak minimalno potuje ven in not (bolj se gre za sproščanje pritiska iz kozarca).
Jaz imam v tej fazi rumtopf glineno posodo pokrito z gazo in pokrovom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 01 Mar 2014 00:57 Naslov sporočila: |
|
|
Tokrat je šlo pa hitro! V slabih dveh dneh se je mleko močno sesirilo in je veliko rumenkaste tekočine v nepravilnih volumnih.
Pokrito imam samo bolj narahlo s položenim plastičnim pokrovom, nezatesnjeno. Mislim, da bo to dovolj.
Vonj je nekje med kisajočim se mlekom in zorečim mladim sirom, tak približno, kot so ga imeli koluti sira, ki smo jih obračali in umivali pred davnimi leti srednješolci na praksi v mlekarni. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 01:14 Naslov sporočila: |
|
|
Prvi poskus pridobivanja laktobacilov, iz kalečega žita, se ne spreminja več in je zdaj takle:
Obarvane plesni se že nekaj dni niso več spreminjale, tekočina pod sesirkom tudi ne. Sem ocenila, da je proces več ali manj končan in skušala ločiti sesirek od tekočine, pa ni šlo. Sesirek ni bil preveč čvrst, zato sem nekako odlila tekočino, jo precedila čez več plasti gaze in pustila par ur na sobni temperaturi, da bi se tekočina zbistrila. Na vrhu se je nabrala bela plast, spodaj je malo usedline, vmes je rumenkasta bistra tekočina. Ker nisem vedela prav, kaj naj s tem, sem dala "počivat" v hladilnik, da premislim - ali dobim kakšen nasvet. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 02:11 Naslov sporočila: |
|
|
Hahahaha, a ti tudi bediš...
Na misel mi pride injekcija, bodalo vstaviš v rumeno tekočino in jo posrkaš.
Mogoče pa še kdo drug napiše kaj pametnega.
Tudi meni zadnje čase tole sirjenje ne gre preveč in imam podobne probleme z ločevanjem rumene tekočine.
Mislim, da bom opustil tale način z riževo vodo in mlekom in nadalje uporabljal svež rejuvelac ter nesoljeno zeljnico kot vir lb.
Enostavno za naredit v samo treh dneh.
lpmami, povej zakaj bi uporabila laktobacile, pa te usmerim, da ne bova več komplicirala z delanjem sira. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
JR Design
Pridružen/-a: 24.06. 2013, 05:45 Prispevkov: 56 Kraj: Cegelnica
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 06:51 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem potreboval lactobacile iz kefirja za pripravo droži, pa se nikakor niso hoteli ločiti od sirčka. Potem sem pa res vzel injekcijo in hop, pa so bili moji _________________ Narava je vsemogočna! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 10:21 Naslov sporočila: |
|
|
Citiram: | Laktobacile bi pa rabila za izdelavo bokaši posipa, za otrobe za izboljšavo ilovnate zemlje in za zalivanje - foliarno in po zemlji. |
Tudi jaz za to uporabljam.
- za laktobacile so mi vir rejuvelac, zeljnica nesoljena in druge alternative... riževe vode ne delam več
- BIM je za enake stvari uporaben in je dober dodatek ali alternativa laktobavilov _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 10:24 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | Tale sub-optimalni poskus je bil s kalečim žitom. Na misel mi je prišlo, če so te plesni bile v žitu. Kupljeno je bilo pri nekem ekološkem pridelovalcu.
. |
jaz, na žitu in lahko tudi v zraku, spore plesni so pač povsod.
Kaj je "seneno" mleko? Še en tržno naravnan pojem, joooooooooooj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Kaj je "seneno" mleko? Še en tržno naravnan pojem, joooooooooooj. |
Seveda je izraz tržno naravnan, saj kmetija od prodaje živi. Krave krmijo s senom, ne s silažo.
Ta izraz mi je skoraj ravno tako posiljen kot "čajno maslo". Že sto let je v rabi, pa mi še nihče ni vedel razložiti, kaj ima izdelava masla s čajem
_________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 10:56 Naslov sporočila: |
|
|
Se ne bi strinjala. Čajno maslo je strokovni izraz (terminus tehnicus) za maslo, pridobljeno iz sladke smetane, za razliko od surovega, ki je iz kisle smetane. Če slednjega scvremo, dobimo kuhano maslo, zdaj tako čislani ghi (kot, da je nekja novega iz Indije, naše babice so ga pa vedno kuhale, da je psotalo obstojno).
Izraz" seneno mleko" pa je le reklamni izraz, ki z vsebino (pomenom) samim nima nobene zveze in je v bistvu zavajujoč. Iz sena ne dobimo senenega mleka kot iz ovsa, recimo, dobimo ovseno mleko (in slednjemu ne smemo reči le mleko, kot vinu iz jabolk ne smemo reči vino ampak le jabolčno vino).
Nazadnje urejal/a metuljc 07 Mar 2014 11:07; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | Čajno maslo je strokovni izraz (terminus tehncius) za maslo, pridobljeno iz sladke smetane, za razliko od surovega, ki je iz kisle smetane. |
Saj vem, da je sprejet terminus tehnicus, pa v definiciji vseeno ne vidim čaja _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 11:14 Naslov sporočila: |
|
|
Bi rekla, da so ga ponudili na h kruhu (in kumaricah), ob čaju, pa je od tod ime. Se je hitro pokvarilo in je bilo najbrž le v te namene. Ne vem, ugibam. Ampak, saj imamo polno takih izrazov, ki nastanejo ob prvem odkritju, prvi rabi, pa se potem pomen razširi in onovno ime lahko zavaja, če ga jemljemo preveč dobesedno.
Joj, moram nehat, da ne smetim več teme.
A laktobacili iz kapsul, ki jih kupimo v lekarni pa ne bi bili dober začetni inokulat? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 11:23 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc je napisal/a: | A laktobacili iz kapsul, ki jih kupimo v lekarni pa ne bi bili dober začetni inokulat? |
Zanimiva misel. Mogoče res kdaj poskusim.
Ampak sem cepljena z DIY bacilom in hočem čim več narediti sama. Pa tudi zagovarjam in se držim načela, da poskušam čim več uporabljati tisto, kar je v bližnji okolici. Tiste kapsule pa pridejo od bogve kje. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Mar 2014 12:29 Naslov sporočila: |
|
|
Hja, saj večina bakterij je kozmopolitov, torej pri njih ni težav, tako ali tako so povsod.
Ja, saj vem, da je fino eksperimentirat, če imaš čas, mene samo zanima, kako bi šlo. Konec koncev najbolj navadni jogurti jih majo kar nekaj, pa seveda še kakšne koke tudi. Mislim, da bom sama poskusila z zeljnico in repnico, čeprav sta soljeni, sol tako ali tako zavira kvasovke, dosti bolj od bakterij. In zdaj je obojega doma dovolj za pokušnjo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 11 Mar 2014 00:08 Naslov sporočila: |
|
|
Kapsule in razni drugi viri delujejo, je pa res, da niso kultivirani doma.
Če delamo pripravek za vrt, je dobro, da prihaja z dobrega vira, ki je čim bližje vrtu.
Tako bo največ koristi.
Citiram: | Laktobacile bi pa rabila za izdelavo bokaši posipa, za otrobe za izboljšavo ilovnate zemlje in za zalivanje - foliarno in po zemlji. |
Jaz laktobacile ne kultiviram več s pomočjo mleka, ampak uporabim svež rejuvelac, nesoljeno zeljnico, sveže narejen kefir in drugo - odvisno za kaj potrebujem.
Za izdelavo posipa, izboljšavo zemlje in foliarno zalivanje je BIM dober dodatek oziroma alternativa laktobacilom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|