Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Koristni lokalni mikroorganizmi in življenje v tleh
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2013 09:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zdaj mi je kapnilo zakaj travno rušo priporočajo za kompost in krtinovko za dodatek k kupljeni zemlji za sadike.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2013 09:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
Zdaj mi je kapnilo zakaj travno rušo priporočajo za kompost in krtinovko za dodatek k kupljeni zemlji za sadike.


Pa res! Tudi meni je šele zdaj kapnilo! Sem mislila, da bolj zaradi volumna.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2013 09:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

se pravi, laično gledano, bi veliko naredili že s tem, da bi nabirali vrhnjo zemljo iz raznih virov, izpod listavcev, iglavcev, travno rušo, ipd, jo zmešali in nalagali kot plasti na kompost?
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2013 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moja mama (88 let) ima na vrtu krasno prst, seveda brez kemije. Dolga leta sta z atom hodila v gozd po malo zemlje in jo mešala v kompost in na vrt. Pa seveda, vrt že dolgo ni bil "preštihan", samo z vilami razrahlja, s populjenim plevelom in drugim materialom pokriva, ... Precej v skladu s temi našimi spoznanji o kultiviranju in hranjenju zemlje, in rezultati so očitno dobri.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2013 09:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

na enak način sva midva ustvarila prst, ki je sedaj na vrtu. Iz gozda, ki ga imava pred nosom, sva malo po malo nosila zemlje, ne v ogromnih količinah, kdo bi pa to nosil, a kdaj pa kdaj kako samokolnico. Tisto zemljo izpod iglavcev pa sva dodajala ameriškim borovnicam.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 27 Dec 2013 15:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kompost je car!
V bistvu najlažji način kultivacije in uporabe mikrobov.
Kompostiranju se malenkost bolje posvetimo, dobrodejne posledice pa bodo ogromne.
- vnos različnih tipov bogate in zdrave zemlje iz različnih lokacij pri kompostiranju
- priprava komposta v posebne name glede na razmerje gliv in bakterij
- vnos koristnih mikrobov v kompost na različne načine
- ustrezna uporaba komposta
- drugo
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
greeny



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48
Prispevkov: 795
Kraj: MS - LJ

PrispevekObjavljeno: 28 Dec 2013 13:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pardon, zuf, nisem hotel biti nesramen, le da pač nisi že takoj sporočil, od kje (kar je tudi razumljivo, ker ne moreš za vse, kar poveš tudi virov dajat). Se pa seveda vidi, da stvari naštudiraš, kar je tudi prav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2014 00:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

greeny, nisi bil nesramen, vse je vredu.

Potenciranje dobrih "virov" z namenom izdelave substratov

Kot ste videli, gre pri marsikateremu zvarku za potenciranje dobrot, ki se nahajajo v kompostu, vermikompostu, listavki, humusu in drugih dobrih naravnih virih.
IMO1-4 proces je preprost na svoj kompliciran način.
Ima štiri korake.
IMO4 je končni izdelek, zelo bogat substrat za rastline.

Španski recept z listavko, otrobi in virom sladkorja je preprostejši.
Recept se mi res dopade, ima ogromno uporabnih lastnosti, tudi ni preveč čaranja in postopkov.
Je odličen način kako potencirati dobrote, kot sem že prej omenil.

Evo opis original recepta.

Citiram:
20 kg gozdnega humusa oz. listavke
40 kg otrobov
10 kg melase
voda

Zmešamo otrobe in listavko.
Melaso raztopimo v manjši količini tople vode in jo šele nato dodamo v večjo količino vode.
Z vodo navlažimo mešanico otrobov in listavke, da pride ustrezna struktura - stisnemo mešanico v pest, mora se sprijeti in ostati v skupku ko razklenemo dlan, ne sme pa odtekat voda, ko stiskamo.
Ustrezno navlaženo mešanico zrakotesno zapremo za en mesec.
Oni so kar 200L sod uporabljali in ga niso povsem napolnili, tudi ne sekirajo se glede tlačenja.
Pravijo takole: ko aerobni mikro organizmi porabijo ves zrak, naredijo "seme" in nato umrejo oziroma začnejo mirovati.
Potem pa začnejo anaerobni delovati.
Končni izdelek je sfermentirani posip in sam po sebi še ni substrat, saj je premočan!
Posip lahko nadalje vmešavamo v razne substrate, iz njega delamo EM, gnojilo na vodni osnovi, uporaben je kot bokashi posip, uporablja se pri sajenju dreves in zelenjave, dodatek k lončnicam in ipd.

Če vzamemo ta recept kot neko osnovo, se lahko z njim veliko igramo.
Ni nujno, da se uporabi listavka, kot je v receptu.
Namesto listavke je lahko kompost ali mešanica dobrih tal ipd. - odvisno za katere rastline ga bomo uporabili.
Tudi s količinami se lahko igramo, nič ni zapisano v kamen.

ala zuf
Kot dodatek raznim substratom zelo rad uporabljam vermikompost, sploh pri gojenju zelenjave.
Tudi pri presajanju sadik na vrt, eno pest na vsako sadiko, pa še potem, ko rastline rastejo ni boljšega kot pest vermikomposta pod zastirko v bližini rastlin.
Ogromno koristnega bakterijskega življenja.
Z zgornjim receptom bom z lahkoto potenciral volumen in dobrote vermikomposta.
Takole nekako bom naredil:
- eno enoto vermikomposta
- tri enote otrobov
- vir sladkorja raztopljen v ustrezni količini vode, da se otrobi navlažijo
- vse skupaj zmešal in pustil da naredi svoje
Zadnje čase razmišljam, da želim takšne in podobne stvari početi na svežem zraku, v stiku z zemljo.
Odlično se mi obnese lesen prizidek k bivši štali, kjer so tla gola, tam so shranjevali listje za steljo, prostor je pokrit, torej v senci zaščiten pred dežjem, vlage je dosti in je res idealen.

Naj se dobro skuha!
pep je napisal/a:
Pravkar sem zmešal en del bokašija en del sveže žagovine in tri dele listavke, dodal nekaj sladkane vode in dal na toplo, pa da vidimo kaj bo. To mislim uporabiti spomladi za mešanje s krtinovko, kupljeno zemljo za vzgojo sadik.

nasvet: Pripravek zmešaj s krtinovko in kupljeno zemljo kakšne tri tedne prej predno boš sadil, da bo optimalno.
To je dokaj pomembno.
Večina teh zvarkov/pripravkov je osnovanih na fermentaciji.
Posip po zgornjem receptu je sfermentirana stvar in če se nameša v zemljo za lončnice npr., je potrebno vsaj 1-3 tedna pustiti, da se vse skupaj dobro skuha, sicer proces oživljanja in naseljevanja skuri rastline.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 09:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mene pa zanima, kakšna konkretno je "listavka": že drobno sipka zemlja izpod listja, napol sprhnelo listje, uležano listje s prijetnim gozdnim vonjem, ... ?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
matelicl



Pridružen/-a: 24.10. 2013, 06:25
Prispevkov: 18
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 22:31    Naslov sporočila: Izdelava posipa z listavko na španski način Odgovori s citatom

Pozdravljen zuf.

V članku o izdelavi posipa na španski način me malo bega količina melase glede na majhno količino listavke in otrobov, pa me zanima, če le ni škrat premaknil decimalno vejico.
Pri tem razmerju bi že brez uporabe vode dobil zelo tekočo in lepljivo zmes ali pa se motim?
_________________
LP
Lado
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 23:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oj, ni napaka, tako nam je bil dan recept.
Smiselno je, da imajo prisotni mikrobi in bodoči mikrobi dovolj hrane za enomesečno fermentacijo.
Melasa je zelo mastna in se zelo vleče, niti ni tako tekoča, zagotovo se meša z vodo, tam nekje liter do dva vode ziher za tiste količine.
Se pa tudi meni zdi, da lahko damo manj melase.
Mogoče polovico manj?
Bi bilo zanimivo probat s 5 litrom melase na 40kg otrobov in 20kg listavke.
Jaz sem na jupol kanto otrobov in listavke dal 500g rjavega sladkorja in je odličen posip ratal.
To je 500g sladkorja na 15kg snovi približno.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 12 Jan 2014 23:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
Mene pa zanima, kakšna konkretno je "listavka": že drobno sipka zemlja izpod listja, napol sprhnelo listje, uležano listje s prijetnim gozdnim vonjem, ... ?

Prijetni gozdni vonj je zagotovo prisoten.
Po strukturi je pa nekaj vmes med humusom in sprhenlim listjem.
Ni več podobno listju, še vedno pa lahko vidiš listnata snov, ne več kot 2cm velike sprhnele delčke listov.
V naravi se nahaja pod plastjo listja, nato je sprhnelo eno leto staro listje, potem pa listavka, nato humus.
Listavka je ponavadi približno 2 leti sprhnelo listje.
Lahko jo delamo doma.
Listje preprosto damo na kup nekje zunaj izpostavljen vsem vremenskim pogojem in bomo listavko pobirali čez leto in pol, dve leti.
Lahko jo naredimo v kratkem času, če malo "goljufamo".
Mi jesensko suho listje v sodih s pomočjo laksarce razceframo in potem uporabimo na vrtu ali pa naredimo kupe zunaj in hitro rata listavka.
Mešanje kavnih usedlin in sladkorja je drug način pospeševanja.
Če pa dodajamo sveže snovi ala trava ipd. pa bomo končali z navadnim kompostom in ne moremo govoriti o listavki.
Tukaj je tema namenjena samo listavki.


Nazadnje urejal/a zuf 14 Jan 2014 20:29; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1276
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2014 02:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem zmešal približno 17kg otrobov z eno krepko natlačeno jupolovo kanto listavke ter pol kile sladkorja stopljeneg v par litrih deževnice.
Ker ni šlo v prvo da vredu premešam in je bilo drugi dan še vse dokaj mokro sem dodal otrobe in ponovno kar z mšinco zmešal. Že tedaj je bilo čutiti vonj po , hm rečmo da naribanih jabolkh..
Tretji dan sem ponovno odpru knto in ponovil postopek. Sedaj je bil prav masa.. Neprodušno sem zpru kanto in ko danes pridem mim je bil pokrov kante močno napihnjen!
Torej se notri pospešeno dogj!
Zdj se bojim da kanto - pokrov raznese in vsem stenam po malem spremeni obliko Shocked Very Happy
Kje ga sviram? Kanta ni do vrha polna.....
lp
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 13 Jan 2014 12:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nič ne sviraš, lahko si optimist. Smile
V kanti se najbrž dogajajo zanimive in dobre stvari.
Pazljivo pri odpiranju, da ti pokrov ne vrže v obraz; takšne stvari počijo šele pri odprtju ponavadi.
Lahko pazljivo potlačiš pokrov na sredini, iz drugo roko pa počasi čisto malo odpreš.
Z dlanjo stisneš površino pokrova, da se pritisk sprosti iz tiste manjše odprtine.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 08 Feb 2014 00:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hej labia, pred časom si že pisal o pripravi domačega EM.
Tudi sam sem blizu lastni verziji, ki mi najbolj "diši".
Še vedno se ubadam s pridobivanjem laktobacilov (ostalo mikrobiologijo sem naštimal s pomočjo BiM in IMO).
Za laktobacile sem sprobal več verzij, od njih mi je najbolj pripravna rejuvelac kultura in pa kislo zelje.
Zanima me, kaj meniš o soli v zelnici?
Ali lahko stori kaj slabega za mikrobiologijo pri nadaljnem mešanju z ostalimi pripravki?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Prehrana rastlin in preskrba tal
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 4 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.