|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 29 Dec 2013 23:53 Naslov sporočila: Tibetanski Sel roti |
|
|
V teh prazničnih dneh je bila sestra v Tibetu. Včeraj zagotovo, dnevi pred tem pa tudi, se mi zdi. Vem zato, ker je bilo slišati nekakšne tuje, eksotične izraze. Internet, čudež 21. st.
Danes sem to "popotovanje" izkusil še skozi gurmanski vidik.
Takole je bilo.
Danes bomo imeli za kosilo Sel roti.Prav, čeprav ???
Postopek priprave narekuje sledeče:
Dan pred tem se namoči nekuhan riž. Namočen riž se odcedi in v blenderju zmelje v pasto. Pasta je bila malce bolj gosta kot masa za palačinke, torej se je spotoma, med mletjem dodajala voda. Sledila je faza začinjanja. Nič posebnega, na eno skodelico paste v. žlica sladkorja, sol po občutku in cca žlica putra. Dobro premešano se cvre v olju. Tibetanci pravijo, da olje ne sme biti preveč vroče. Pri nas se je cvrlo na sedmici steklokeramične. V originalnem izročilu se pasto v vroče olje zliva v krogu, da nastanejo nekakšni obročki, če želite tudi krofki z luknjo v sredini. Zapeče se do rumeno rjave barve. (ta del je izredno zdrav, cvrtje in te reči)
Tibetanski običaj je postrežba s kislim krompirjem, pri nas pa smo sprejeli kompromis in krožnik sestavili s solato rdeče pese in krompirja.
Vtisi. Prvotno sem bil skeptičen glede ujemanja z rdečo peso, saj so "ocvrtki" kanček sladki in človeka povleče k marmeladi ali kakšni čokoladi. No, v resnici pa se je z rdečo peso in krompirjem lepo dopolnjevalo. Sami sel rotiji so precej nevtralnega okusa (razumljivo, saj je večina surovine riž) in menim, da bi ob kakšni zelo močni aromi izpadli preveč "copatasto". Ali pa tudi ne.
Zelo zanimiva popestritev, zgledala pa je takole.
In ne, nismo jedli z rokami, le fotograf sem bolj slab. Lahko bi pomislil tudi na pribor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 30 Dec 2013 00:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tegale bi se z veseljem tudi z rokami lotil. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
orlica
Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08 Prispevkov: 330 Kraj: Notranjska
|
Objavljeno: 30 Dec 2013 01:46 Naslov sporočila: |
|
|
Umetniški vtis krožnika je popoln
Takoj bi poskusila. Zgleda njami, njami |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 31 Dec 2013 00:10 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimiv recept, zlasti za popestritev brezglutenske prehrane. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 31 Dec 2013 01:09 Naslov sporočila: |
|
|
Na stiku obročkov zgleda kot, da en pujsek leži na boku s podprto glavo.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 31 Dec 2013 01:14 Naslov sporočila: |
|
|
Peter je napisal/a: | Na stiku obročkov zgleda kot, da en pujsek leži na boku s podprto glavo.
|
Točno tako ga vidijo tudi moje oči! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 31 Dec 2013 01:20 Naslov sporočila: |
|
|
Pa res, bolj kot gledam, večji frajer je.
Se mu vidi da ni v strahu, pri nas mu nebi bilo hudega. Trebušček ima lep. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 31 Dec 2013 08:28 Naslov sporočila: |
|
|
Ha, ha, in za suhico je iztržil le 7, za bajsiko pa 23 milijonov . Čudovit podatek za dviganje samopodobe .
Na krožniku pa tudi jaz vidim zadovoljno dremajočega pujska.
juglans: če se ti zdi, da tile izven-komentarji motijo osnovno temo, samo reci, jih bom , |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 31 Dec 2013 08:42 Naslov sporočila: |
|
|
No, da poleg umetniškega vtisa dam še vtis o okusu!
Riž sem namakala v vodi, in ga potem nisem čisto odlila, ko sem mlela, in je bila masa premalo gosta. Preveč sladkala nisem, dodala sem malo koruzne moke za zgostitev. V olje je vlival mož, in spekel take luštne polpete. Odlična rešitev, če zmanjka kruha! _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 31 Dec 2013 10:46 Naslov sporočila: |
|
|
Hoj bobolino, takšno eksperimentiranje po navadi porodi nove jedi (recepte) ali pa sladke spomine. Vse šteje, če je prijetno pa še toliko bolj.
Muha. , boh ne daj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|