Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Tibetanski Sel roti

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3333
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 29 Dec 2013 23:53    Naslov sporočila: Tibetanski Sel roti Odgovori s citatom

V teh prazničnih dneh je bila sestra v Tibetu. Včeraj zagotovo, dnevi pred tem pa tudi, se mi zdi. Vem zato, ker je bilo slišati nekakšne tuje, eksotične izraze. Internet, čudež 21. st.
Danes sem to "popotovanje" izkusil še skozi gurmanski vidik.

Takole je bilo.
Danes bomo imeli za kosilo Sel roti.Prav, čeprav ???

Postopek priprave narekuje sledeče:

Dan pred tem se namoči nekuhan riž. Namočen riž se odcedi in v blenderju zmelje v pasto. Pasta je bila malce bolj gosta kot masa za palačinke, torej se je spotoma, med mletjem dodajala voda. Sledila je faza začinjanja. Nič posebnega, na eno skodelico paste v. žlica sladkorja, sol po občutku in cca žlica putra. Dobro premešano se cvre v olju. Tibetanci pravijo, da olje ne sme biti preveč vroče. Pri nas se je cvrlo na sedmici steklokeramične. V originalnem izročilu se pasto v vroče olje zliva v krogu, da nastanejo nekakšni obročki, če želite tudi krofki z luknjo v sredini. Zapeče se do rumeno rjave barve. (ta del je izredno zdrav, cvrtje in te reči)

Tibetanski običaj je postrežba s kislim krompirjem, pri nas pa smo sprejeli kompromis in krožnik sestavili s solato rdeče pese in krompirja.

Vtisi. Prvotno sem bil skeptičen glede ujemanja z rdečo peso, saj so "ocvrtki" kanček sladki in človeka povleče k marmeladi ali kakšni čokoladi. No, v resnici pa se je z rdečo peso in krompirjem lepo dopolnjevalo. Sami sel rotiji so precej nevtralnega okusa (razumljivo, saj je večina surovine riž) in menim, da bi ob kakšni zelo močni aromi izpadli preveč "copatasto". Ali pa tudi ne.

Zelo zanimiva popestritev, zgledala pa je takole.



In ne, nismo jedli z rokami, le fotograf sem bolj slab. Lahko bi pomislil tudi na pribor. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
zuf



Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31
Prispevkov: 1999
Kraj: Vitanje

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2013 00:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tegale bi se z veseljem tudi z rokami lotil. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
orlica



Pridružen/-a: 02.06. 2013, 12:08
Prispevkov: 330
Kraj: Notranjska

PrispevekObjavljeno: 30 Dec 2013 01:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Umetniški vtis krožnika je popoln up

Takoj bi poskusila. Zgleda njami, njami
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7983
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 00:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanimiv recept, zlasti za popestritev brezglutenske prehrane.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Peter



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52
Prispevkov: 689
Kraj: Lucija

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 01:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na stiku obročkov zgleda kot, da en pujsek leži na boku s podprto glavo.
Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 7983
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 01:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Peter je napisal/a:
Na stiku obročkov zgleda kot, da en pujsek leži na boku s podprto glavo.
Laughing Laughing


Točno tako ga vidijo tudi moje oči!
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3333
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 01:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa res, bolj kot gledam, večji frajer je.

Se mu vidi da ni v strahu, pri nas mu nebi bilo hudega. Trebušček ima lep.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4543
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 01:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Uh, Peter, dobro si videl, spominja me pa na neko bolj znano (in drago) pujsiko Cool Laughing

http://www.zurnal24.si/gola-bajsika-za-336-milijona-dolarjev-clanek-23695

LP
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18764
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 08:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ha, ha, in za suhico je iztržil le 7, za bajsiko pa 23 milijonov Wink Laughing Laughing . Čudovit podatek za dviganje samopodobe .
Na krožniku pa tudi jaz vidim zadovoljno dremajočega pujska.

juglans: če se ti zdi, da tile izven-komentarji motijo osnovno temo, samo reci, jih bom čistim ,
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 08:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, da poleg umetniškega vtisa dam še vtis o okusu! Wink

Riž sem namakala v vodi, in ga potem nisem čisto odlila, ko sem mlela, in je bila masa premalo gosta. Preveč sladkala nisem, dodala sem malo koruzne moke za zgostitev. V olje je vlival mož, in spekel take luštne polpete. Odlična rešitev, če zmanjka kruha!
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3333
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 31 Dec 2013 10:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hoj bobolino, takšno eksperimentiranje po navadi porodi nove jedi (recepte) ali pa sladke spomine. Vse šteje, če je prijetno pa še toliko bolj.

Muha. čistim, boh ne daj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.