|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 12:17 Naslov sporočila: |
|
|
JR Design je napisal/a: | Uf, tele strani o mokorizi so pa res zanimivo branje! Bo treba še veliko študirat.
Razmišljam pa, da z odpadlim listjem in zgornjo plastjo razpadajočega listja in humusa, ki ga prinesem na vrt iz gozda, verjetno prinesem tudi spore mikoriznih gliv. Torej mi manjkajo še spore iz travnika?. Ali pa se motim? |
Se mi zdi , daj je zuf že govoril o tem, da prav listavka vsebuje največ gliv, potem rabiš še samo spore iz travnika pa komposta in dela zdravega vrta.
greeny je napisal/a: |
So pa križnice družina rastlin, ki se bolj bogo povezuje z mikoriznimi glivami, imajo zato korenine s precej gostimi koreninskimi laski za boljše vsrkavanje. |
Sem bila pred leti na delavnici vzgoje gob. Kjer nam je A. Gregori, govoril, kako lepo v simbiozi uspevata brestov zajček in zeljnice. To naj bi kasneje sprobali na vrtu Podgornik Reševe. Kakšni so bili rezultati ne vem, saj takrat ni bilo časa še za to, saj sem bila ravno zaposlena z gradnjo hiše. Morda se takega poskusa lahko lotimo ponovno in bi nam Andrej priskočil na pomoč. Pa še kaj več povedal, si na žalost vsega takrat nisem zapomnila, oziroma sem že pozabila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 12:33 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | JR Design je napisal/a: | Uf, tele strani o mokorizi so pa res zanimivo branje! Bo treba še veliko študirat.
Razmišljam pa, da z odpadlim listjem in zgornjo plastjo razpadajočega listja in humusa, ki ga prinesem na vrt iz gozda, verjetno prinesem tudi spore mikoriznih gliv. Torej mi manjkajo še spore iz travnika?. Ali pa se motim? |
Se mi zdi , daj je zuf že govoril o tem, da prav listavka vsebuje največ gliv, potem rabiš še samo spore iz travnika pa komposta in dela zdravega vrta. |
Je zelo zanimivo... ravno travniški habitat je zelo bogat z mikoriznimi glivami!
JR, izberi dober in zdrav prostor na travniku, odstrani rastline, in vzami prvih 20cm zemlje in čim več finih korenin.
Trave so ene izmed najbolj učinkovitih rastlin, kar se tiče mikorize.
Še enkrat, simbioza gliv in rastlin = mikoriza. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 12:41 Naslov sporočila: |
|
|
Super branje za praznične dni - hvala vsem!
Sama se ne bom šla natančnih poskusov in posnetkov, si pa skrbno beležim vse, kar bi mi lahko prišlo prav pri izboljšanju rezultatov in to vklopila v dosedanji način dela - občasno prinesla iz gozda vrečo listavke, zmetala na kompost vse prekisane ali belo-plesnive mlečne izdelke, sirupe, marmelade in upoštevala, kar bom še podobnega našla v vaših prispevkih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 12:54 Naslov sporočila: |
|
|
Problem v belem sladkorju in moki je predvsem v tem, kot pravi greeny, preveč hitro pride v kri. Beli sladkor je je čist ogljikov hidrat, osiromašen vitaminov in mineralov, ne vsebuje več snovi, ki jih potrebujemo za optimalnejšo prebavo, pravzaprav nas osiromaši z minerali, saj jih za pomoč prebave potem jemlje iz naših rezerv v telesu in ko teh zmanjka, zbolimo. Predvsem kalcij, magnezij, železo, baker, mangan.. pa tudi vitamine skupine B. Zato je sladkor v najbolj naravni obliki najprimernejši za naše telo, tako sklepam tudi za naravo, vrt, najboljša je prav melasa pa sadni sirupi kot ga je opisal zuf, domač sirup iz sladkorne pese pa verejtno tudi brezov sok, le da je dela več in če gojimo yacon, tudi iz njega lahko skuhamo sirup. Recimo tako kot tu .
pa še:
A.Vogel pravi je napisal/a: | Beli sladkor lahko povzroča rušenje ravnovesja v črevesni flori. Ker je beli sladkor odlična hrana za glivice, ki normalno prebivajo v črevesju, je logično, da se bodo ob obilici zanje »dobre« hrane prekomerno namnožile. To bo sicer neškodljive glivice spremenilo v škodljive, saj bodo porušile ravnovesje črevesne flore v škodo koristnih mlečno kislinskih bakterij. |
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 14:30 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | [Trave so ene izmed najbolj učinkovitih rastlin, kar se tiče mikorize. |
Učinkovitih v kakem smislu?
Upam, da ne pričlakujete, da bodo mikorizne glive, ki so v partnerskem odnsou s travami, prešle napartnerske odnsoe z drugimi rastlinami, po možnosti dvokaličnicami? Komajda verjamem, načeloma so mikorize precej specializirane povezave. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 14:57 Naslov sporočila: |
|
|
TA povezava bo odpravila nejasnosti katere vrste mikoriznih gliv sobivajo z posameznimi rodovi rastlin.
Vsekakor zanimiva debata; me nekako sili v realizacijo že dlje časa miselno obdelovane snovi. Spomladi torej. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 15:03 Naslov sporočila: |
|
|
, prav uživam ko berem različna mnenja. Najprej hvala Aye-aye za tisto nalogo , ki govori o kefirju. Sem vse prebral in je zelo zanimiva, še posebno rezultati, ki niti ne potrjujejo velikega naskoka kefirja. Verjetno je treba rezultate obravnavati kritično. Ni šlo za test na ljudeh, časovni interval je bil v primerjavi z življenjskim obdobjem človeka izredno majhen, vpliv sestave prehranjevanja pri ljudeh je drugačen,....
Pred precej leti, ko je bil kefir hit, sem gobice gojil tudi sam, po nekaj mesecih me je nekako minilo. Pozneje so se pojavile gobice za vodni kefir in tudi to je bilo videti nekako antipatično in ni vzbujalo teka-žeje.
Vsake toliko časa pa se zanimanje v širši javnosti vrne.
Zapisi, ki jih priobči metuljc so seveda pričakovano bolj strokovni. Škoda, ker se ne oglasi kak mikrobiolog, ki je bolj doma na tem področju. Žal smo tukaj, bolj kot ne, laiki in amaterski preiskuševalci. Nič zato. Veliko ljudi preizkuša različne postopke in metode, katerim se včasih lahko prizanesljivo nasmehnemo, včasih pa je tudi kako zrno, ki se izlušči, bolj kvalitetno.
Nekaj šteje tudi veselje do tega dela in up, da morda pridemo do rešitve. Tako pridemo do bokašija, kompostnega čaja in podobnih domačih izdelkov, nekateri so se dokazali tudi v bolj strokovni javnosti.
Uff, malo sem zašel, v bistvu se nekako strinjam z metuljc:"načeloma so mikorize precej specializirane povezave."
Saj vsi vemo kje raste jurček, brezov goban in podobno. Kako gre ta zadeva v naravi je jasno.
Pa vendar se najdejo ponudniki mikoriznega inokulanta, kot primer:
http://www.mikoriza.si/symbivit.php
zato me v bistvu zanima ali se morda vseeno nebi dalo aplicirati kaj od tega in morda priti do podobnih rezultatov kot v naravi.
Ena od idej: Zelo bi mi pasalo doseči mikorizo recimo pri paradižniku. Lepše bi rasel, manj bi trpel sušo- temperaturne spremembe, manj zalivanja,...Morda bi bila ena od poti jeseni, ko čistimo gredico, porezati koreninice paradižnika in jih posušiti. Potem pa z nekim aktivatorjem multiplicirati glivice, ki seveda so prisotne na koreninicah.....
Vas berem dalje...... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ferdo36
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 20:07 Prispevkov: 1244 Kraj: Blizu Vrhnike 290m nm
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 16:08 Naslov sporočila: Mikoriza |
|
|
Če koga zanima naj pogleda podjetje SIMBION,ki se ukvarja z mikoriznimi gljivami.Preizkušal sem njihov proizvod na sadikah borovnic.
Pri zelo mladih potaknjencih je bil rezultat viden,pri starejših pa je okuženost z mikoriznimi gljivami pogoj,da sploh uspevajo.V ustreznem kislem substratu se okužba razširi sama! _________________ Narava vse povrne!
Nazadnje urejal/a ferdo36 26 Dec 2013 16:09; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
labia je napisal/a: | ...Ena od idej: Zelo bi mi pasalo doseči mikorizo recimo pri paradižniku ....Morda bi bila ena od poti jeseni, ko čistimo gredico, porezati koreninice paradižnika in jih posušiti. Potem pa z nekim aktivatorjem multiplicirati glivice, ki seveda so prisotne na koreninicah..... |
Ali pa jeseni pospraviti / odstraniti samo nadzemne dele, koreninice z mikorizo pustiti v zemlji in naslednje leto saditi na isto mesto? _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
labia
Pridružen/-a: 08.06. 2013, 07:15 Prispevkov: 356 Kraj: NM 243 m n.m.
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 17:09 Naslov sporočila: |
|
|
Aha, malo sem iskal in našel. Pa saj mi tukaj na Gartelcu smo skoraj v sami špici znanstvenih trendov - no, bi se reklo se zanimamo za najnovejše dosežke.
Na strani COST (Evropska kooperacija v znanosti in tehnologiji) v "akciji 870" multidisciplinarno raziskujejo uporabo mikoriznih gliv v agronomiji. Tudi Slovenija ( poleg praktično vseh držav, ki so se prijavile) je v tem projektu in je že prispevala nekaj znanstvenih člankov.
Slovenska stran je: http://mycorrhiza-slovenia.com/ in odgovorna za project doc.dr Irena Maček.
Intervju z njo ( samo zvočni) je tukaj: http://ava.rtvslo.si/predvajaj/skrivnostna-omrezja-talnih-gliv/ava2.139649177/
Govori pa 40 minut na temo: Skrivnostna omrežja talnih gliv
Poglejmo tukaj na COST (European Cooperation in Science and Technology): http://www.cost.eu/domains_actions/fa/Actions/870
Torej naj bi se dalo z dodajanjem mikoriznega inokulanta ( enostavno povedano- posušenih glivic) v zemljo povečati pridelek- poleg vseh ostalih pozitivnih učinkov.
Del rezultatov je objavljen tukaj:
http://w3.cost.eu/fileadmin/domain_files/FA/Action_870/final_report/final_report-870.pdf
Nekaj, kar bo pa zanimalo gojitelje paradižnika pa bo diplomska naloga :
http://kfrserver.natur.cuni.cz/studium/diplomky/posudky/kudlackova_skolitel.pdf
ki se nanaša na mikorizo v zvezi s paradižnikom, porom in koruzo:
"Předložená práce je zaměřena na testování organického pěstování rajčete (Solanum lycopersicum
L.) a póru (Allium porrum L.) s využitím organického hnojení biomasou kukuřice (Zea mays L.), a
očkování mykorhizními a saprotrofními houbami"
Bi se reklo, da smo na pravi sledi....
Nazadnje urejal/a labia 26 Dec 2013 17:17; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 17:14 Naslov sporočila: |
|
|
Bravo lpmami!
Kdor sledi mojim zapisom ve, kako tečen sem z neprekopavanjem na zelenjavnem vrtu, puščanje korenin v tleh ter zaščiti tal skozi celotno sezono.
Vse to je nega zemlje, nega življenja v tleh.
To je v bistvu moj glavni steber.
Lahko na veliko inokuliramo z mikrobi, med njimi z mikorizo, ampak, če rušimo hišo vsako leto smo bolj malo dosegli.
Zdi se mi smiselno, da kultiviramo in vnašamo KLM na vrt, ampak potem tudi nadalje ustrezno negujemo njihovo hišo.
metuljc, koruza bo imela korist, pa vsa žita recimo.
Poleg tega ne kultiviramo samo travne mikorize, ampak tudi mikorize ostalih rastlin na travniku, med njimi lukovke, metuljnice, pa stvar dobi drugo širino.
Te stvari so v tujini že mnogo dlje, kot tukaj pri nas.
Na kratko, kultiviranje in uporaba mikorize na vrtu in njivah deluje. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
zuf je napisal/a: | Te stvari so v tujini že mnogo dlje, kot tukaj pri nas. |
Ne vem, no, ni vse v tujini boljše kot pri nas. Med prvimi v svetu so naši strokovnjaki preučevali mikorizo.dr. Nada Gogala recimo, žal pred dobrim mesecem preminula znanstvenica. In ima mnogo pronicljivih naslednic in naslednikov.
Res me pa zanima, v kakem smislu so trave najboljše v mikorizi. Prosim te za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 26 Dec 2013 21:09 Naslov sporočila: |
|
|
Kje se najde najgloblja in najboljša zemlja v naravnem okolju?
V prerijah.
O tem sem govoril.
Okolje z najintezivnejšo mikorizo je tam, kjer rase trava.
Navsezadnje zelenice le niso tako napačne, ustvarjajo namreč globoke plasti dobre zemlje.
Pod pogojem neprisotnosti kemije seveda.
Kemija vse pobije, glive so pa sploh občutljive.
Glomalin je zelo zanimiva stvar.
Za resnični uspeh pri kultiviranju tal je mikoriza na prvem mestu!
In ja, se strinjam, to so zelo specifične povezave, zato je naša glavna naloga dopustiti mikorizo.
S prekopavanjem se lahko poslovimo od nje.
In ja, domači ljudje so super, v tujini pa se te stvari uporabljajo v praksi s strani kmetovalcev, vrtnarjev.
metuljc je napisal/a: | Med prvimi v svetu so naši strokovnjaki preučevali mikorizo. dr. Nada Gogala recimo, žal pred dobrim mesecem preminula znanstvenica. In ima mnogo pronicljivih naslednic in naslednikov. |
Spoštovanja vredno delo!
Si nisem mislil, je pa logično, Slovenci smo marsikje med prvimi.
Naj počiva v miru. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 00:21 Naslov sporočila: |
|
|
metuljc verjetno zanima le konkretno informacija, zakaj so trave posebne glede mikorize. Bi tudi mene, pa si verjetno bolj po občutku govoril? Sicer pa kot si rekel, na travniku raste veliko različnih rastlin iz veliko različnih rodov in družin, zato je posledično tudi glivna združba pestra. Seveda pa vsi vemo, da na vrtovih gojimo marsikaj, tudi čudnega in eksotičnega, zato pa si upravičeno mislimo, da za inokulumi iz narave verjetno vsaj nekaterim rastlinam lahko pomagamo. Mikorizne povezave pa so odvisno lahko precej specifične, pogosto pa je neka rastlina (tudi naenkrat) povezana z več različnimi glivami, neka gliva pa z več rastlinami. Bolj raznoliko vzamemo, več šans je, da zadanemo. (Bi dodal še, da so po trenutnih dognanjih sicer mikorizne glive zelnatih rastlin precej generalistične, vendar pa veliko znanstvenikov meni, da to le zato, ker bi se bilo treba lotiti iskanja razlik med posameznimi glivami, ker je verjetno veliko vrst znotraj tega, kar poznamo... ampak to je ali pa ni za verjet...)
Je pa zanimiva misel (moja=)) tudi to, da so naši vrtovi itak večinoma iz travnikov nastali. Sklepam, da bi zato tudi večina MO morala biti tam prisotnih. Skozi leta intenzivne rabe se to lahko osiromaši, verjetno pa se z malo pomoči v obliki dodatkov, spremenjenega načina delovanja lahko ravnovesje ponovno vzpostavi. V tem pogledu bi verjetno tudi mešani posevki, torej bolj naraven/travniški mozaičen izgled vrta pomagal - so MO bolj enakomerno prisotni po vrtu in vsako leto se bolje obnavljajo ob različnih rastlinah.
Sem pa na hitro gledal za paradižnik in ja, ima mikorizo, v eksperimentu je bila tudi dokazana nekoliko boljša rast, tudi rodnost (ne gre za bajne cifre, ampak je...), zanimivo pa pišejo tudi o možnosti, da bi se rastline ˝sporazumevale˝ preko teh povezav oz. obstaja možnost, da bi recimo bolezen pri eni rastlini lahko pomenila kakšen signal, ki bi se prek mikorize razširil na druge rastline v tem omrežju. Ta ideja mi je nova. V temle članku so v uvodniku (Introduction) napisane razni možni učinki oz. vplivi mikorize in načini komunikacije med rastlinami. Jaz te (čeprav se sklicujejo na dokazane eksperimente) berem vedno z rezervno. Da je neka stvar lahko vzeta za zelo verjetno, je potrebno veliko premisleka, da se izloči možne druge vplive oz. da res izločiš vse ostalo, da potrdiš, kar te zanima.
@juglans: da samo pojasnim to povezavo. Ta kaže na tip mikorize. Kot sem v enem svojih prejšnjih postov povedal, obstaja nekaj tipov mikorize. Kot najpomembnejša se smatra arbuskularna (malce preveč posplošeno tudi endomikoriza) z vključevanjem vsaj 3/4 rastlin (zelnate), potem ektomikoriza z lesnatimi rastlinami, potem so pa še posebni tipi, recimo orhidejska, erikoidna (večina rastlin družine vresovk - rododendroni, borovnica, resa, vresa ipd., zato tudi poseben miks zanje v spletni trgovini, ki jo je linkal labia), pa monotropoidna (le nekaj parazitskih rastlin), tu je pa skoraj konec. To so torej tipi mikorize, predvsem glede na morfologijo (kako zgleda pod mikroskopom), kako sta rastlina in gliva povezani, pa seveda potem so tu vključene različne glive in različne rastline. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zuf
Pridružen/-a: 16.06. 2013, 18:31 Prispevkov: 1999 Kraj: Vitanje
|
Objavljeno: 27 Dec 2013 00:52 Naslov sporočila: |
|
|
Ne prihaja iz občutka, ampak iz zanesljivega vira: video Soil Secrets 4: on Mycorrhizae
Pravi, da so najbolj intenzivna mikorizna okolja v/na travi in da je trava, kar se tiče mikorize zmagovalka med rastlinami.
Zakaj?
Tega ne pove.
Pove pa tole: trave morajo obvezno tvoriti mikorizo, ker drugače zelo trpijo.
Mogoče se v tem skriva razlog.
Ali pa tudi ne, ker tudi drevo trpi brez mikorize in ima dejansko obvezo biti v mikorizi.
Na misel mi pride tudi tole - travnati habitati imajo ogromno, ogromno koreninske mase in če je vse to okuženo, uf!
Seveda, tudi drevo naprimer ima ogromno koreninske mase pa ga trava po viru sodeč premaga.
Ne vem.
Naj samo omenim, da večina podatkov zapisanih v tej temi prihaja iz dobrih zanesljivih virov in ne pišem nekaj v tri dni.
Vse preberem in preposlušam večkrat, tudi preverim pri različnih virih in šele nato grem in težim drugim.
Pa še takrat mi je malo čudno, ker dobim vprašanja na katera ne znam odgovorit, ker nimam znanja, ki jih je imel vir.
Zato pa marsikdaj ne znam odgovorit na težka in zanimiva vprašanja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Prehrana rastlin in preskrba tal Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 3 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|