|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 09 Okt 2013 08:05 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala vsem, ki ste prispevali recepte za uporabo zelenih paradižnikov.
Zeleni paradižniki so, recepti so, zdaj pa zaviham rokave ... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 16 Okt 2013 21:16 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | uporabo zelenih paradižnikov.... |
Nekaj zelencev sem skuhala v marmelado. Na okus se bom morala še navaditi, odvisno tudi še, kako bo všeč ostalim uporabnikom.
Pa sladkala sem v glavnem s sesekljanimi svežimi lističi stevije in dodala še malo vanilijevega sladkorja. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 18 Okt 2013 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
njami, lpmami, tole pa se dobro sliši, koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 18 Okt 2013 08:51 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | ... koliko pa je bilo v % zelenih paradižnikov? |
Približno 50%. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 31 Jul 2014 22:24 Naslov sporočila: hrenov namaz |
|
|
Tole je pa moja varianta prvega recepta od Aye-Aye.
Lani sem naredila tega hrenovega namaza iz okoli 20 kg zelenega paradižnika, vsi so mi jih nosili (po principu meni tudi, meni tudi )
Takole gre:
HRENOV namaz z zelenimi paradižniki
Sestavine:
3 kg zelenega paradižnika
¾ kg hrena
750 g gorčice (več ali manj glede na okus)
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
Zelene paradižnike zmelješ, malo po občutku osoliš in pustiš stati čez noč (cca 12 ur), potem ga dobro odcediš oz. ožameš. Dodaš mu nastrgan ali zmlet hren in gorčico.
Posebej daš v posodo:
½ l vinskega kisa
3 dl belega olja
5 dkg sladkorja
kuhaš cca 10 min in ohladiš ter dodaš k zgornji masi.
Vse skupaj fino zmešaš in daš v kozarce. Povrhu naliješ malo belega olja, da zavaruješ vsebino. Jaz potem kozarčke dam na sredino mize, jih pokrijem z odejo in pustim, da se do konca ohladijo.
Super paše povsod tam, kjer bi človek jedel hren zraven. Ob neki priliki grlobola je hčerka pojedla cel lonček namaza, kar tako, samega - in grlo jo je nehalo boleti
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 31 Jul 2014 22:48 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem gledala, če je že objavljen kak podoben recept, ampak tale je privlačen, pa tudi blog je vreden branja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 01 Avg 2014 06:07 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 01 Avg 2014 07:04 Naslov sporočila: |
|
|
Mene pa zanima, glede na to, da so sestavine hladne, ali ni potrebno pasterizirati? _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 01 Avg 2014 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Kaj pa hrenove korenine, kje jih dobiti tačas? Domačega sedajle ne bi bilo primerno izkopavati, ker je v bujni rasti. Oktobra je drugače, takrat je že v mirovanju. |
Mislim, da imajo nariban hren v kozarčkih (res samo nariban hren), mislim, da enega tujega in patudi sloenskega proizvajalca sem že videla v hladilnih vitrinah v Sparu (najbrž tudi drugje). |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 01 Avg 2014 16:43 Naslov sporočila: |
|
|
Res, prehitro je za tale recept , običajno se lotimo zelenega paradižnika mnogo kasneje. Nisem preverjala, mogoče bi se pa korenine hrena dalo dobiti na kakšnem sadje/zelenjava oddelku večjih trgovin (Leclerc, Špar in Mercator hiperji, ...), sicer pa lahko recept počaka na svoj bolj "naraven" čas, ko se poberejo zadnji paradižniki.
Nikoli ne pasteriziram, ne vem, kaj bi se zgodilo hrenu na toplem? Vseeno se nič ne pokvari . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 14 Sep 2015 22:17 Naslov sporočila: paradižniki |
|
|
Figula, so ti paradižniki potem surovi shranki, kuhan je le kis in olje? Kaj se potem do konca ohlaja, če tudi kis ohladiš? Lp Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 14 Sep 2015 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
he he, jap, narobe se mi je zapisalo vidim, da si pozorno prebrala.
Ker je ohlajeno se seveda nič več ne ohlaja , no, jaz tako sentimentalno še vseeno malo zavijem v dekico
to se mi zdi eno tako simpatičeno sentimentalno početje, kot ritual na koncu (sem zblojena, res ) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mil
Pridružen/-a: 26.04. 2015, 12:04 Prispevkov: 1433 Kraj: Zagorje- pri Pivki, južno od Postojne
|
Objavljeno: 15 Sep 2015 07:54 Naslov sporočila: paradižniki |
|
|
Hvala za hiter odgovor.
Torej so paradižniki in ostale sestavine res surove. In praviš se nič ne kvari. To, ko odpreš, pa moraš verjetno kar porabiti, ne? Torej v male lončke...Lp Mil |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 15 Sep 2015 09:16 Naslov sporočila: |
|
|
mil, že nekaj let to delam, moja teta še dlje in se res ni še nič pokvarilo.
Jaz imam za vse namaze raje manjše kozarčke. Ko ga enkrat odpreš, ga je seveda najbolje imeti v hladilniku. Ni treba vse takoj pojest |
|
Nazaj na vrh |
|
|
magnolija
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20 Prispevkov: 363 Kraj: Posavje
|
Objavljeno: 15 Sep 2015 09:40 Naslov sporočila: |
|
|
6 zelenih paprik
6 rdečih paprik
6 zelenih paradižnikov
6 rdečih paradižnikov
2 rdeče čebule
2 bele čebule
1 dl kisa za vlaganje
1 dl olja
2 dl vode
1 žlica soli
1 žlica sladkorja
Sestavine narežemo na manjše koščke (ne miksamo ali ribamo), vse skupaj v loncu zavremo in kuhamo le toliko,da rumena paprika spremeni barvo. Ne dodajamo večje količine tekočine, le to kar je v receptu, ker zelenjava spusti svoj sok, zato je vse skupaj odličnega naravnega okusa. Vroče nadevamo v kozarce, zapremo, pasteriziramo, zavijemo v dekno da se ohladi.
Zadevo delam že 40 let, porabiš vse z vrta, je okusna priloga. Količine sestavin si lahko poljubno prilagajamo, pazimo le pri tekočini, da ohranimo tisti naraven okus zelenjave. _________________ http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)
Lp Magnolija |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|