|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 29 Avg 2024 08:36 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, super. Bom spomnila.....
Muha, Vodenkaima mnogo prostora na njivah. Jaz le poredujem njeno željo in bom, po potrebi, poštarca.
JESENSKO REČANJE BO V SOBOTO, 5. OKTOBRA. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tajana
Pridružen/-a: 30.05. 2014, 18:35 Prispevkov: 1379 Kraj: Črnomelj
|
Objavljeno: 29 Avg 2024 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko prinesem na jesensko srečanje seme nizkih paradiznikov Rio Grande in Čokec. _________________ CARPE DIEM |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 08 Sep 2024 22:50 Naslov sporočila: |
|
|
Pred napovedanim dežjem popoldne sem se odločila, da bom vse zrele paradižnike pobrala.
Po zadnji toči z dežjem niso bili bistveno poškodovani, ne listi ne plodovi.
Na dveh rastlinah sem imela po tri bajse čez 600 dag. To je idealno za predelavo, res pa imajo ob peclju precej belega trdega mesa, ki ga moram izrezati.
Najprej sem ponudila hčerki, čeprav sem mislila, da imajo dovolj paradižnika. Izkazalo se je, da jim je ravno pošel in ... sem se znebila precejšne količine in mi je ni bilo treba vkuhati
Preostalim ta rdečim sem odstranila peške in gel, ko sem odstranjevala kožico, nato pa eno uro kuhala z začimbami. Jutri nadaljujem.
Toliko paradižnika na kupu (razen v prodaji) še nisem videla. Pri meni je krasno paradižnikovo leto, tudi če jutri začne plesneti. A upam na lepši scenarij, da ga bo še nekaj časa dovolj za sproti.
Iz rumenih bom verjetno delala omako z oranžnim čilijem. Pravzaprav samo zato, ker tako lepo rasteta v loncih pri mojem toplarju. Ker se mi sicer ne da prav preveč vkuhavati, pa me situacija sili ... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Sep 2024 12:42 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz sem imela včeraj "nabiralno" akcijo. Danes pa imam "kuhalno" akcijo. Sezona je (bila) odlična. Tako bo mezge dovolj. Tudi kozarčki s koščki in s sušenimi paradižniki se počasi nabirajo.
Veliko je sicer še zelenih paradižnikov, a ne vem, koliko časa bodo še zdržali. Če bodo uspeli dozoreti, jih bom pobirala sproti in vlagala manjše količine (po kozarček, dva... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 11 Sep 2024 07:56 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri meni je še precej zelenih na rastlinah. Naj jih poberem ali lahko preživijo nizke temperature in še malo dozorijo, ko mraz popusti? Pri nas bo par juter le 4 ali 5 stopinj. _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 11 Sep 2024 09:35 Naslov sporočila: |
|
|
copatka: načelno da, se pa pozna na okusu.
Jih v toplih dneh lahko pokriješ s kopreno? Jaz sem včeraj s kopreno zaprla vhod in izhod tunela. Ob sončnem vremenu je razlika več kot občutna. Še posebej se pozna, kada piha veter. Muca to ve, takoj si jo je prisvojila za dnevno sobo.
Ne pa pokrivat v dežju, ker je to raj za plesen. Razen, če jih imaš pod streho. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
GrGr
Pridružen/-a: 18.05. 2021, 08:50 Prispevkov: 586 Kraj: D.Toplice
|
Objavljeno: 11 Sep 2024 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
copatka je napisal/a: | Tudi pri meni je še precej zelenih na rastlinah. Naj jih poberem ali lahko preživijo nizke temperature in še malo dozorijo, ko mraz popusti? Pri nas bo par juter le 4 ali 5 stopinj. |
V običajnih letih sem puščal datljevce in češnjevce vse do slane. Mislim, da sem jih tudi lani pobral šele dan pred napovedano. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 07:17 Naslov sporočila: |
|
|
No, jaz sem včeraj naredila veliko trgatev (skoraj) vseh plodov, tako dozorevajočih kot zelenih. Večino rastlin je napadla plesen, ki se je začela pojavljati tudi na plodovih. Sem si rekla: "bolje zelen v roki, kot rdeč na gnoju".
Dala jih bom zorit v gajbice pokrite s časopisom. Upam, da bodo dozoreli in, da še niso okuženi.
Tisti v loncih, na balkonu pa bodo ponudili še kakšen naravno dozorel plodek, upam. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 07:51 Naslov sporočila: |
|
|
Če si že opazila bolezen na posameznih plodovih, zelene čimprej predelaj, da ne bo kasnejšega razočaranja. Po mojih izkušnjah slej ko prej zbolijo vsi. Saj je tudi receptov za porabo zelenih paradižnikov kar precej. Nekaj tudi na Gartlcu.
Moji v tunelu so zaenkrat še zdravi. Razen posameznih, ki so jih napadle in navrtale gosenice. Nekaj je tudi popikanih od stenic. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 08:55 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem pa svoje prepustila usodi, bo, kar bo . Malo plesni je samo na par steblih, nič na listih in plodovih. Bomo videli, itak mi že zmanjkuje kozarčkov in energije za vlaganje _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 09:00 Naslov sporočila: |
|
|
Moji se knajpajo na dežju. Vse res zrele sem pobrala in jih predelujem. Upam, da kaj še pozori, preden jih stisne. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
copatka
Pridružen/-a: 13.05. 2014, 12:15 Prispevkov: 2254 Kraj: Savinjska dolina, Golte, 800 m
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, knajpajo _________________ Ne nehamo se igrati, ker se postaramo, ampak se postaramo, ker se nehamo igrati. (Benjamin Franklin) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 09:51 Naslov sporočila: |
|
|
Na zelene paradižnike v hrani se ne morem in ne morem navaditi. Deluje mi "neapetitlih". Verjetno predsodek. Pogojno jih sprejemam v srbski solati. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 12 Sep 2024 10:03 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami: v TEMLE shranku zelenih niti ne čutiš. Prevladuje okus paprike. Jaz vsako leto naredim od 10 pa tudi do 30 kozarcev 0,75 l, odvisno od letine. Pozimi nam pridejo še kako prav, še posebej, ker klasično paprik ne vlagam. V zadnjih rundah paprike in po potrebi tudi zrele paradižnike dokupim. Porabim le tiste zelene, v katerih je gel že v nastajanju. Se pravi, da že počasi zorijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Paradižnik Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23, 24 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 20, 21, 22, 23, 24 Naslednja
|
Stran 21 od 24 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|