|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Jan 2024 17:37 Naslov sporočila: Paradižnik 2024 |
|
|
Že načrtujete, katere paradižnike boste sejali letos? Jaz prvič ne bom ničesar naročila, seznam bo podoben, kot lani. Dodala bom edino Oranžnega domačega z lanske paradajzmanije in pa Čatež-a. Tako sem ga poimenovala, ker smo ga jedli v Čateških toplicah in je bil zelo dober. Tudi zato, ker domači takrat še niso bili zreli.
Letos v rastlinjakih ne bo zastirke, ker je menda tudi to vplivalo, da so paradižniki kasneje dozoreli. En rastlinjak bo prestavljen za 3 metre bliže sosedovi ograji, ker je zdaj tam prostor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 07 Jan 2024 18:31 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Namen imam posejati letos
Dikaja
Gold Nugget
Čokec
Flashen tomato
Strawberry orange
Principe Bergese
Dalmatinc
Češnjevec
Ana (to je paradižnik od pokojne Ane in je visok 1m, plodovi me pa spominjajo na Jabučarja)
in še 3 imenovane po moje
To je 12 različnih . Nekaj jih bo po eno sadiko, ostali pa po dve sadiki.
Če bo lepo obrodil, ga bo dovolj za jest , sušit in za v kozarce.
Lani sem imela 14 sort . V lanskem seznamu imam kar nekaj prečrtanih, pa ne da bi ne bili dobri. Letos jih bo 12. Pa sigurno bo še kakšen prišel h cu.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Jan 2024 19:43 Naslov sporočila: |
|
|
Moj izbor sort je zadnja leta kaj skromen:
Whippersnaper, brez tega ne gre
Datljev - je lani kar dobro reševal sezono
Pelati San Marzano in Romeo
Solatni Big Beef in Delicious
Glavno mi je, da imam pridelek za sprotno zobanje, za solato in mezge. In to sorte, katerih lastnosti že dobro poznam.
Plamenka: lahko daš tudi temno zastirko, ki ne bo odbijala toplote. Meni se je dobro obnesel kompost po nasvetu zuf-a, le da ga hitro zmanjka. Preizkusila sem tudi palmino zemljo. Relativno dobro se je obnesla tista od vrtnarčka, še posebej, če bi imela položene zalivalne cevi. Ona od Homeogarden me je pa popolnoma razočarala. Ko se je presušila, ni bila sposobna vpiti niti kapljice vode, vse je steklo stran.
Na vsak način pa bom pod zastirko, če to ne bo ravno kompost, potresla nekaj dodatnih briketov gnojila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 07 Jan 2024 21:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ja Muha hvala, še whippersnaper moram dodat _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 10 Jan 2024 09:53 Naslov sporočila: |
|
|
kateri je pa najboljši za sušenje?
razmišljam, da bi tudi paradižnik za v juhe sušila. papriko že delam tako in zmeljem v prah, ko potrebujem. Se bo zmanjšal prostor v skrinji. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 10 Jan 2024 10:17 Naslov sporočila: |
|
|
Ta teden imam rezerviran za udarniško delo - sortiranje vreč papirja, ki so bile na hitro pobrane iz stanovanja, ko smo ga prepustili študentom.
Najde se tudi kaj dobrega: zbirateljski bankovci in pa pozabljena pošiljka semen paradajzkov. od katerih so nekateri taki (zame) eksoti, da kar debelo gledam, kako in kdaj sem to naročil:
Idyll
Muchamiel
Reisetomato Voyage (sicer bi si človek mislil, da je mišljeno Riese- , ampak Voyage gre skupaj z Reise-)
Tlacolula pink
Liguria
Ponderosa pink
Omar's Lebanese |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jan 2024 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Živa, pri sušenju je odvisno za kaj ga boš rabila. Jaz ga vložim v oljčno olje in uporabljam kot dodatek sendvičem. zato mi je za sušenje super Piccadilly, ker je večji od češnjevcev in tako kot posušen predstavlja dovolj velik kos, ki je tudi mesnat (sušim polovičke)
Če pa ga boš imela za mletje, potem pa izberi tistega, ki ti je po okusu nabolj všeč in ga nareži na tenke rezine in dobro posuši. No, tako bi naredila jaz. Nisem pa še poskusila. Sitno pri rezinah je to, da med pripravo izgubiš veliko soka.
Če dobro pomislim, pa suhega paradižnika ni potrebno mleti v prah, da bi ga potem uporabil za kuhanje. Lahko kar celega dodaš med kuhanjem, lahko ga prej narežeš na manjše kose...
Jaz sem enkrat posušila na tanke rezine narezane velike mesnate paradižnike, jih res dobro posušila in shranila kar v kozarcu za vlaganje. Odlično so se ohranili. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Jan 2024 11:07 Naslov sporočila: |
|
|
Crtj, je Reisetomato, to je tak, ki so ga s seboj nosili na romanjih, ker lahko delčke trgaš od ploda, obstaja rdeč in rumen.
https://culinaris-saatgut.de/sortiment/gemuese/tomaten/reisetomate/
Mimogrede, super FB stran je The Sibincic Family, filipinsko-bosanski par, ki živi v okolici Prijedora in ima NORO število sort marsičesa, lubenic, paradižnika, okre, melon,......tudi nekih starih sort. In spomladi bodo imeli semena za naročanje, prodajo,...... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 10 Jan 2024 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, hvala za namig.
bom poskusila. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
iskra
Pridružen/-a: 17.11. 2017, 20:22 Prispevkov: 56 Kraj: Lokev Boa Koper..Predgrad,
|
Objavljeno: 29 Jan 2024 19:13 Naslov sporočila: |
|
|
Kdaj bomo začeli s saditvijo ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 29 Jan 2024 19:40 Naslov sporočila: |
|
|
Maja ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jan 2024 10:07 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bom letos sejala malo kasnjeje, ker me drugi teden v marcu ne bo doma, in bodo morale biti rastlinice takrat v taki fazi, da bodo lahko preživele en teden brez nege... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Seasmoon
Pridružen/-a: 19.06. 2020, 01:13 Prispevkov: 1096 Kraj: Obala
|
Objavljeno: 30 Jan 2024 11:49 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga lani nisem imela na vrtu. Letos pa tudi ne vem, če ga bom dala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 31 Jan 2024 16:54 Naslov sporočila: |
|
|
Oh,ne še.Prej kot v marcu zagotovo ne...
Oziroma po novem ima moja dečva v Kopru vrt,torej bom za tja sejala malo prej.
Zagotovo pa bom sejala zadnjo serijo konec aprila,ker je potem tako fajn,ko lahko še v zgodnji zimi jemo domače paradižnike.To se je lani dobro obneslo in tudi letos ponovim.
Za zastirko bom letos kombinirala slamo in pa paradižnik Bajaja.Lani se je v rastlinjaku odlično obnesel kot pokrovna rastlina. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 01 Feb 2024 15:05 Naslov sporočila: |
|
|
Kako se vam obnese gojenje paradajzkov v vrečah? Kako velike vreče?
Pri nas se je lani ob nalivih močno dvignila podtalnica in verjetno zadušila rastline (sodeč po posledicah), tako da sem razmišljal, da bi letos dvignil na palete in gojil v vrečah, v njih malo zemlja, malo kokos, malo kompost.
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|