|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 26 Dec 2023 08:32 Naslov sporočila: Potica - nočna |
|
|
Prednost te potice je, da jo lahko pripravite zvečer, spečete pa zjutraj. Ali obratno, kakor se vam izide. Važno je le, da ima čas vzhajati tam okoli 8 - 10 ur.
1. korak: vzamete katerikoli recept za potico, ki se vam je že obnesel, a vas je jezilo, ker je skorja odstopala.
1. korak: naredite kvasec, kot običajno, le s količino kvasa ne smemo pretiravati. Svež kvas = 10 g na 200 g moke. (600 g moke = 30 g kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa. ) * Suhi kvas lahko tudi vmešate v moko in priprava kvasca ni potrebna. Nujno pa preberite navodila na vrečki, pri nekaterih vrstah suhega kvasa je vseeno treba pripraviti kvasec.
3. korak: pripravite nadev.
4. korak: zamesite testo. Sestavin predhodno ne ogrevajte! Dobro ga pregnetite, da je lepo gladko.
5. korak: testo razvaljate (recimo na debelino svinčnika) Tako testo se dosti laže valja, kot že vzhajano. Če se slučajno strga, ga ni težko zakrpati.
6. korak: nadevamo, zvijemo in damo v pekač.
7. korak: pustimo vzhajati čez noč. Pozimi lahko na sobni temperaturi (nekateri ga dajo kar v pečico, hladno seveda!). Poleti, če je stanovanje vroče, pa v hladilnik ali še bolje v hladno shrambo, če jo imamo.
8. korak: pečemo, kot po navadi. Potice pred peko ni potrebno prepikati.
Toliko na grobo iz mojih prvih izkušenj s takim načinom peke. Po okusu je enaka, kot klasično pripravljena, je pa testo nekoliko manj puhasto. Mogoče zato, ker je v mojem klasičnem receptu več kvasa?
<hr>
Slika ni ravno najboljša. Ne vem, ali je kriva slaba svetloba ali fotoaparat, a za prikaz, da skorja ne odstopa, bo že.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|