Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Potica - nočna

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18592
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 26 Dec 2023 08:32    Naslov sporočila: Potica - nočna Odgovori s citatom

Prednost te potice je, da jo lahko pripravite zvečer, spečete pa zjutraj. Ali obratno, kakor se vam izide. Važno je le, da ima čas vzhajati tam okoli 8 - 10 ur.

1. korak: vzamete katerikoli recept za potico, ki se vam je že obnesel, a vas je jezilo, ker je skorja odstopala.

1. korak: naredite kvasec, kot običajno, le s količino kvasa ne smemo pretiravati. Svež kvas = 10 g na 200 g moke. (600 g moke = 30 g kvasa ali 1 zavitek suhega kvasa. ) * Suhi kvas lahko tudi vmešate v moko in priprava kvasca ni potrebna. Nujno pa preberite navodila na vrečki, pri nekaterih vrstah suhega kvasa je vseeno treba pripraviti kvasec.

3. korak: pripravite nadev.

4. korak: zamesite testo. Sestavin predhodno ne ogrevajte! Dobro ga pregnetite, da je lepo gladko.

5. korak: testo razvaljate (recimo na debelino svinčnika) Tako testo se dosti laže valja, kot že vzhajano. Če se slučajno strga, ga ni težko zakrpati.

6. korak: nadevamo, zvijemo in damo v pekač.

7. korak: pustimo vzhajati čez noč. Pozimi lahko na sobni temperaturi (nekateri ga dajo kar v pečico, hladno seveda!). Poleti, če je stanovanje vroče, pa v hladilnik ali še bolje v hladno shrambo, če jo imamo.

8. korak: pečemo, kot po navadi. Potice pred peko ni potrebno prepikati.

Toliko na grobo iz mojih prvih izkušenj s takim načinom peke. Po okusu je enaka, kot klasično pripravljena, je pa testo nekoliko manj puhasto. Mogoče zato, ker je v mojem klasičnem receptu več kvasa?

<hr>
Slika ni ravno najboljša. Ne vem, ali je kriva slaba svetloba ali fotoaparat, a za prikaz, da skorja ne odstopa, bo že.

Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.