Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Buče - Cucurbita
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 32, 33, 34, 35  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Bučevke
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2021 07:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj: lupljenje trde kože sem rešila tako, da sem bučo najprej dala za nekaj minut nad paro. Mislim,da bi bilo enako, če bi jo za ta čas potopil v vrelo vodo. Potem so se, vsaj moje tedanje muškatke, pustile lepo olupiti. Ni pa delovalo pri patišonkah.

Poskusi in javi, če bo šlo tudi s tvojimi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2021 09:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj je napisal/a:
Praktično vprašanje:

katere zimske buče gojite, ...


Naša šefica dela to takole: goji Hokaido buče, jih kuha, peče... a ne odstranjuje lupine - lupina Hokaido buče se razkuha, speče... kot ostalo bučino meso.
Če dobro pomislim, njen mož nikoli ni imel pripomb. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2021 11:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema!

Rezanje je večinoma kar potrebno, ker buče pri nas tipično nastopajo v zbirki druge zelenjave, ki se pomeša, poduši-popeče in potem združi z nekim poljubnim mesom.

Res je sicer, da če bi recimo imel bučo tipa butternut, bi lahko naredil kar rezine in potem njih naprej razparceliral, že sama oblika bi poenostavila zadevo.

To s paro-vročino je za poskusit... Naše iz te sezone sicer niso hokaido, so pa tudi neke Japonke, futsu black in lupina ni nič manj prepričljiva.

(Zdaj berem, da je za Američane, ker teh pač Google največ prinese, normalni pristop to, da daš bučo za 3 minute v mikrovalovko)

Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2021 12:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

crtj je napisal/a:


Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj.


Nekaj imam v spominu, da je imela ena od buč, ki sem jih pred leti poskusno gojila, dovolj mehak olupek. Zdi se mi, da je bila Jaspee de Vendee. Pripisano imam: "sladka, okusna". Vse so bile "zimske". Seme sem dobila od "bučarke".
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 23 Dec 2021 13:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, do te sem med drugim doslej prišel tako teoretično in jo dal na seznam... Zima je, lahko vsaj beremo in gledamo, če že gojiti ne moremo.... Smile

Zdi pa se mi obetavna tudi Violina, sicer ne po tenkosti lupine, temveč po prej zapisani ideji, da bi podolgovate verjetno lažje narezal, plus zelo hvaljen okus in aroma.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2023 15:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moschata, ki se lahko uporablja kot poletne bučke in ki pleza - zuccheta rampicante oziroma tromboncino. Ima kdo izkušnje s tem? Hvala.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 953
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 25 Jul 2023 20:57    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo opomnik, kako masovno učinkovito reševati teror bučk - ena varianta je tudi kompot. Na srečo je glažev dovolj v kleti...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Plamenka



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45
Prispevkov: 11054
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 15 Avg 2023 20:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas ni terorja bučk. Danes smo porabili 4. in 5. bučko. Samo toliko jih je namreč letos zraslo, pa imam tri kupčke. So pa dobre kot rezanci.

https://odprtakuhinja.delo.si/recepti/buckini-rezanci-s-piscancjim-filejem/?fbclid=IwAR0-QWiZgte0zFJ3J62cLA3L7wZyV2-wlam_3djuBx4vDDmIrM7Aii_9u8g

Je pa dobro imeti rezilo za te rezance. 'Handheld Spiralizer Vegetable Fruit Slicer' - iz Aliexpressa, na primer.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2023 07:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri meni ni letos nobenega "terorja" bučk. Doslej sem jih pridelala komaj za sproti zase, kolikor jih pojem za zajtrk. Te dni, ko se je otoplilo, so pričele občutno bolje delati. Imam le dva kupčka po 2 sadiki. En kupček svetlozelenih in en kupček rumenih, oboje so cukete. Rumene so bolj kompaktne in nekoliko manj sočne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2023 10:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, to je pa čudno. Pri meni letos delajo kot za stavo. Ker mi (po navadi) uidejo v torpeda, jih največkrat predelam v polpete. Jih imamo zelo radi. Polpeti lahko ostanejo tudi za naslednji dan. Danes pa sem odrezala eno pravšnje velikosti za polnit. Bo za kosilo.

Zadnjič sem jih narezala na rezance (z lupilcem za krompir) in pripravila v solati. Bile so za pojest, a kakšen gastronomski presežek niso bile. Mogoče sem jih malo premalo začinila...

Sicer se je pa na enem mestu (rasteta dve bučki) pojavila bela plesen na listih. Sem vse dobro poškropila z vodo (tako svetujejo).
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2023 10:22    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Brbr in ostali, priporočam recept avtorice mišzmoke na Kulinarika.net z imenom Bučke"prva pomoč". Težav z viški buč(k) ne bo več.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2023 10:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Metuljc, hvala. Bom pogledala...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2023 11:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

....in se zaljubila
Drugi, tretji dan so še boljše, če....jih kaj ostane.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 16 Avg 2023 11:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Poročam, ko probam Very Happy Very Happy
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 17 Avg 2023 10:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

sem našla en dober recept tudi jaz in ga na pamet pišem, ogled je na youtube:

v skledo naribamo surov krompir in bučke, korenje, posolimo, pustimo nekaj minut. lahko dodamo tudi paprike.
medtem v drugi večji s kledi stepemo poljubno količino jajc, ne manj kot tri, vlijemo mleko, moko, naredimo gosto testo kot za šmorn, naribamo noter sir, ali narežemo mocarelo (vrsto sira po okusu), narezan por, dodamo sesekljan peteršilj, baziliko, mleti poper, lahko tudi malo muškatnega oreška.
ožamemo zelenjavo in jo damo v to zmes, zmešamo, vlijemo v pekač s peki papirjem in pečemo na 180 stopinjah vsaj 35 minut.

variant je veliko, zelenjave damo po želji, lahko tudi paradižnik. moko in mleko lahko izpustite, če vam ne odgovarja. hitro pride veliko mase.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Bučevke
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 32, 33, 34, 35  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 32, 33, 34, 35  Naslednja
Stran 33 od 35

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.