|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Dec 2021 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
crtj: lupljenje trde kože sem rešila tako, da sem bučo najprej dala za nekaj minut nad paro. Mislim,da bi bilo enako, če bi jo za ta čas potopil v vrelo vodo. Potem so se, vsaj moje tedanje muškatke, pustile lepo olupiti. Ni pa delovalo pri patišonkah.
Poskusi in javi, če bo šlo tudi s tvojimi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 23 Dec 2021 09:20 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: | Praktično vprašanje:
katere zimske buče gojite, ... |
Naša šefica dela to takole: goji Hokaido buče, jih kuha, peče... a ne odstranjuje lupine - lupina Hokaido buče se razkuha, speče... kot ostalo bučino meso.
Če dobro pomislim, njen mož nikoli ni imel pripomb. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Dec 2021 11:25 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema!
Rezanje je večinoma kar potrebno, ker buče pri nas tipično nastopajo v zbirki druge zelenjave, ki se pomeša, poduši-popeče in potem združi z nekim poljubnim mesom.
Res je sicer, da če bi recimo imel bučo tipa butternut, bi lahko naredil kar rezine in potem njih naprej razparceliral, že sama oblika bi poenostavila zadevo.
To s paro-vročino je za poskusit... Naše iz te sezone sicer niso hokaido, so pa tudi neke Japonke, futsu black in lupina ni nič manj prepričljiva.
(Zdaj berem, da je za Američane, ker teh pač Google največ prinese, normalni pristop to, da daš bučo za 3 minute v mikrovalovko)
Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 23 Dec 2021 12:46 Naslov sporočila: |
|
|
crtj je napisal/a: |
Idealno bi bilo najti sorto, kjer je koža naravno bolj uporabniku prijazna, pa da je še vedno zadeva uporabna za skladiščenje -- to je glavni cilj. |
Nekaj imam v spominu, da je imela ena od buč, ki sem jih pred leti poskusno gojila, dovolj mehak olupek. Zdi se mi, da je bila Jaspee de Vendee. Pripisano imam: "sladka, okusna". Vse so bile "zimske". Seme sem dobila od "bučarke". |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 23 Dec 2021 13:13 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, do te sem med drugim doslej prišel tako teoretično in jo dal na seznam... Zima je, lahko vsaj beremo in gledamo, če že gojiti ne moremo....
Zdi pa se mi obetavna tudi Violina, sicer ne po tenkosti lupine, temveč po prej zapisani ideji, da bi podolgovate verjetno lažje narezal, plus zelo hvaljen okus in aroma. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Jun 2023 15:54 Naslov sporočila: |
|
|
Moschata, ki se lahko uporablja kot poletne bučke in ki pleza - zuccheta rampicante oziroma tromboncino. Ima kdo izkušnje s tem? Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 25 Jul 2023 20:57 Naslov sporočila: |
|
|
Samo opomnik, kako masovno učinkovito reševati teror bučk - ena varianta je tudi kompot. Na srečo je glažev dovolj v kleti... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Avg 2023 07:09 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri meni ni letos nobenega "terorja" bučk. Doslej sem jih pridelala komaj za sproti zase, kolikor jih pojem za zajtrk. Te dni, ko se je otoplilo, so pričele občutno bolje delati. Imam le dva kupčka po 2 sadiki. En kupček svetlozelenih in en kupček rumenih, oboje so cukete. Rumene so bolj kompaktne in nekoliko manj sočne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Avg 2023 10:11 Naslov sporočila: |
|
|
No, to je pa čudno. Pri meni letos delajo kot za stavo. Ker mi (po navadi) uidejo v torpeda, jih največkrat predelam v polpete. Jih imamo zelo radi. Polpeti lahko ostanejo tudi za naslednji dan. Danes pa sem odrezala eno pravšnje velikosti za polnit. Bo za kosilo.
Zadnjič sem jih narezala na rezance (z lupilcem za krompir) in pripravila v solati. Bile so za pojest, a kakšen gastronomski presežek niso bile. Mogoče sem jih malo premalo začinila...
Sicer se je pa na enem mestu (rasteta dve bučki) pojavila bela plesen na listih. Sem vse dobro poškropila z vodo (tako svetujejo). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Avg 2023 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr in ostali, priporočam recept avtorice mišzmoke na Kulinarika.net z imenom Bučke"prva pomoč". Težav z viški buč(k) ne bo več. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Avg 2023 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Metuljc, hvala. Bom pogledala... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 16 Avg 2023 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
....in se zaljubila
Drugi, tretji dan so še boljše, če....jih kaj ostane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 16 Avg 2023 11:04 Naslov sporočila: |
|
|
Poročam, ko probam _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 17 Avg 2023 10:43 Naslov sporočila: |
|
|
sem našla en dober recept tudi jaz in ga na pamet pišem, ogled je na youtube:
v skledo naribamo surov krompir in bučke, korenje, posolimo, pustimo nekaj minut. lahko dodamo tudi paprike.
medtem v drugi večji s kledi stepemo poljubno količino jajc, ne manj kot tri, vlijemo mleko, moko, naredimo gosto testo kot za šmorn, naribamo noter sir, ali narežemo mocarelo (vrsto sira po okusu), narezan por, dodamo sesekljan peteršilj, baziliko, mleti poper, lahko tudi malo muškatnega oreška.
ožamemo zelenjavo in jo damo v to zmes, zmešamo, vlijemo v pekač s peki papirjem in pečemo na 180 stopinjah vsaj 35 minut.
variant je veliko, zelenjave damo po želji, lahko tudi paradižnik. moko in mleko lahko izpustite, če vam ne odgovarja. hitro pride veliko mase. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Bučevke Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 32, 33, 34, 35 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 32, 33, 34, 35 Naslednja
|
Stran 33 od 35 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|