|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Avg 2022 21:45 Naslov sporočila: |
|
|
po starem receptu, na fermentirana jabolka sem dal zmečkano aronijo malo sladkal in dolil vodo, zdaj ćakam rezultat. na ta način delam drenov kis, enkkraten je vedno uporabimo svežega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 26 Avg 2022 09:46 Naslov sporočila: |
|
|
Drenov kis seveda delaš brez jabolk, kajne? Ali isto kot zgoraj?
Nazadnje urejal/a mravlja 26 Avg 2022 09:54; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 26 Avg 2022 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz pa delam takele čipke
Pravzaprav vse delo opravijo voda, zrak in jabolka. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Sep 2022 10:41 Naslov sporočila: |
|
|
Lpmami, kis iz beličnikov je pri meni uspešno prestal alkoholno vrenje. Ko sem ga pretočila v kozarec, je bil kisel. Zdaj je v kozarcu pokritem s tkanino. Na površini se je že po nekaj dneh naredila debela mrena, iz katere se bo s časoma izoblikoval klobuk. Tako zaenkrat dobro kaže.
Muha, od zadnjega zapisa sva se še menili okrog mojih "suhuh" jabolk. Si imela kar prav, da sem pač kis hotela pripraviti iz nesočne sorte jabolk - mislim, da so bili v veliki večini kosmači
No, ta nastavek za kis je še vedno v flaškonu z vrelno veho. Pred odhodom na dopust ga nisem imela časa pretočiti in pripraviti za ocetno vrenje. Upam, da mu podaljšano alkoholno vrenje ne bo škodilo...
Seveda pa obdobje glavne priprave kisa šele prihaja. Letos ga bo treba narediti čimveč, da bo še za prihodnja leta, ko mogoče spet ne bo jabolk. Kis se ne postara - pred kratkim sem odkrila flaškon kisa iz 2014. Je odličnega okusa in ostrine. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 25 Nov 2022 18:24 Naslov sporočila: |
|
|
par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 26 Nov 2022 11:47 Naslov sporočila: |
|
|
pep je napisal/a: | par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča |
Zelišča ravno ne, razen kasneje, ko je kis že gotov. Sem pa letos jabolkom dodajala nezrele slive, ki so odpadale in nezrelo grozdje - pa mi je vse uspelo .
Zaradi manjše vsebnosti sladkorjev v sadežih sem dodala malo sladkorja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 06 Jan 2023 17:19 Naslov sporočila: |
|
|
Takšni so moji letošnji (ne)uspehi s kisom ...
Kis iz izvrstnega jabolčnega soka je zelo lepe, svetlo jantarne barve, skoraj čisto bister.
Nisem zadovoljen le s stopnjo kislosti, izmeril sem namreč le slaba 2,5%.
To je zdaj približno po 2 mesecih kisanja ( aerobne faze ).
Ta teden se je začela na vrhu delati kot neka svetlo bela mrenica.
Tukaj je pa kis iz namakanja razrezanih jabolk in kutin ter nekaj kakijev.
Moti me, ker je precej moten.
Tukaj je mrena na vrhu že nekaj časa, se mi zdi precej bela.
Mi bolj deluje kot kakšni zametki plesni kot pa "klobuk".
Tudi v tem primeru je odstotek ocetne kisline nizek - okoli 2%. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 06 Jan 2023 18:38 Naslov sporočila: |
|
|
Kako pa izmeriš kislost? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 06 Jan 2023 19:21 Naslov sporočila: |
|
|
Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 06 Jan 2023 19:34 Naslov sporočila: |
|
|
Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 06 Jan 2023 19:38 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! |
_________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 06 Jan 2023 21:00 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, prvi letnik srednje šole !
Paziti je treba še na pravilne enote.
Izračunal sem si tudi že konstanto, če titriram 2,00g kisa.
In potem s to številko samo pomnožim porabljen volumen titracijske raztopine ( v mL ) in dobim %.
_______ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 06 Jan 2023 21:50 Naslov sporočila: |
|
|
Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... .
Jah nič, kdor zna, zna! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 07 Jan 2023 09:08 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja je napisal/a: | Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... . |
Jasno kot beli dan! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Jan 2023 13:09 Naslov sporočila: |
|
|
Andrej Banko je napisal/a: | Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa. |
Jaz sem seveda naivno mislila, da imaš kak kislinomer.
Ti imaš kemijski laboratorij,.....mi pač ne. Sicer pa, če uporabim tvojo konstanto in 2 mg mojega kisa, pa seveda 0,4M NaOH,.....bi šlo, ne?
Ali še enostavneje. Ti prinesem kis in mi izmeriš. Bi šlo? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 17 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|