Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




JABOLČNI KIS
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Avg 2022 21:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

po starem receptu, na fermentirana jabolka sem dal zmečkano aronijo malo sladkal in dolil vodo, zdaj ćakam rezultat. na ta način delam drenov kis, enkkraten je vedno uporabimo svežega.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2022 09:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Drenov kis seveda delaš brez jabolk, kajne? Ali isto kot zgoraj?

Nazadnje urejal/a mravlja 26 Avg 2022 09:54; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 26 Avg 2022 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz pa delam takele čipke Wink





Pravzaprav vse delo opravijo voda, zrak in jabolka.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Sep 2022 10:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lpmami, kis iz beličnikov je pri meni uspešno prestal alkoholno vrenje. Ko sem ga pretočila v kozarec, je bil kisel. Zdaj je v kozarcu pokritem s tkanino. Na površini se je že po nekaj dneh naredila debela mrena, iz katere se bo s časoma izoblikoval klobuk. Tako zaenkrat dobro kaže.

Muha, od zadnjega zapisa sva se še menili okrog mojih "suhuh" jabolk. Si imela kar prav, da sem pač kis hotela pripraviti iz nesočne sorte jabolk - mislim, da so bili v veliki večini kosmači Embarassed

No, ta nastavek za kis je še vedno v flaškonu z vrelno veho. Pred odhodom na dopust ga nisem imela časa pretočiti in pripraviti za ocetno vrenje. Upam, da mu podaljšano alkoholno vrenje ne bo škodilo...

Seveda pa obdobje glavne priprave kisa šele prihaja. Letos ga bo treba narediti čimveč, da bo še za prihodnja leta, ko mogoče spet ne bo jabolk. Kis se ne postara - pred kratkim sem odkrila flaškon kisa iz 2014. Je odličnega okusa in ostrine.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2022 18:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 26 Nov 2022 11:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pep je napisal/a:
par let delam kis uspeva mi me pa zanima će kdo ki tudi to poćne dodaja zelišča


Zelišča ravno ne, razen kasneje, ko je kis že gotov. Sem pa letos jabolkom dodajala nezrele slive, ki so odpadale in nezrelo grozdje - pa mi je vse uspelo Smile.
Zaradi manjše vsebnosti sladkorjev v sadežih sem dodala malo sladkorja.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2023 17:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Takšni so moji letošnji (ne)uspehi s kisom ...

Kis iz izvrstnega jabolčnega soka je zelo lepe, svetlo jantarne barve, skoraj čisto bister.
Nisem zadovoljen le s stopnjo kislosti, izmeril sem namreč le slaba 2,5%.
To je zdaj približno po 2 mesecih kisanja ( aerobne faze ).
Ta teden se je začela na vrhu delati kot neka svetlo bela mrenica.




Tukaj je pa kis iz namakanja razrezanih jabolk in kutin ter nekaj kakijev.
Moti me, ker je precej moten.
Tukaj je mrena na vrhu že nekaj časa, se mi zdi precej bela.
Mi bolj deluje kot kakšni zametki plesni kot pa "klobuk".





Tudi v tem primeru je odstotek ocetne kisline nizek - okoli 2%.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2023 18:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kako pa izmeriš kislost?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2023 19:21    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2023 19:34    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! Confused Embarassed Wink Laughing Laughing
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2023 19:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

muha je napisal/a:
Čisto enostavno in razumljivo vsakemu laiku! Confused Embarassed Wink Laughing Laughing

Laughing Laughing Laughing
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2023 21:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, prvi letnik srednje šole !

Paziti je treba še na pravilne enote.

Izračunal sem si tudi že konstanto, če titriram 2,00g kisa.
In potem s to številko samo pomnožim porabljen volumen titracijske raztopine ( v mL ) in dobim %.



_______
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mravlja



Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50
Prispevkov: 4288
Kraj: Loka

PrispevekObjavljeno: 06 Jan 2023 21:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... Rolling Eyes Laughing.

Jah nič, kdor zna, zna!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4557
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2023 09:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mravlja je napisal/a:
Iz gornjega vidim, da mi za dober kis rastejo jablane preveč v senci, ca. pol ure sonca jim manjka, na dan ... Rolling Eyes Laughing.


Jasno kot beli dan! bhuahahaha bhuahahaha bhuahahaha
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Jan 2023 13:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Andrej Banko je napisal/a:
Z nevtralizacijsko titracijo z 0,1M raztopino NaOH.
Ob prisotnosti indikatorja fenolftaleina do preskoka iz brezbarvne v rahlo rožnato.
Potem pa iz porabe NaOH preprosto izračunaš količino in odstotek ocetne kisline v prej natehtanem vzorcu ( razredčenega ) kisa.


Jaz sem seveda naivno mislila, da imaš kak kislinomer.
Ti imaš kemijski laboratorij,.....mi pač ne. Sicer pa, če uporabim tvojo konstanto in 2 mg mojega kisa, pa seveda 0,4M NaOH,.....bi šlo, ne?
Ali še enostavneje. Ti prinesem kis in mi izmeriš. Bi šlo?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 16, 17, 18, 19  Naslednja
Stran 17 od 19

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.