|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
vinkoz
Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27 Prispevkov: 637 Kraj: goriška
|
Objavljeno: 25 Nov 2018 10:22 Naslov sporočila: |
|
|
MijaLan je napisal/a: | Vinko, to pa je sušenje! Kakšen sušilnik uporabljaš?
Mož jih letos še suši kar v pečici. Tiste preveč umedene zmiksa in zlije na papir za peko, da nastane tako imenovano sadno usnje.
Nujno si morava nabaviti/narediti sušilnik, tudi zaradi paradižnika. |
To je sušilnik KLARNSTEIN,Max moč je 1000 W. Pet rešetki za sušenje ima bolj gosto,pet redkejšo mrežo. Vsi deli sušilnika z ohišjem vred so INOX. Na Displayu regulacija poleg timerja, ki omogoča nastavitve ure in minute sušenja. Temperaturni obseg od 35 do 68 st C.,ne glede na temperaturo prostora v katerem sušiš. To je velika prednost. Ni primerjave z mojim starim sušilcem ABC dorier, saj ni primerjave v količini sušenja, tu pa je odraz računice porabe el. energije. Posebna zanimivost je tudi ta, da so letos posušene fige Rjavi Matalon vrhunske,da kar kopni zaloga,kljub temu da sem posušil preko 30 kg svežih fig, še posebej zato ,ker sem vse posušeno sadje letos vakumiral.
Toliko, lp. Vinkoz |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MijaLan
Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04 Prispevkov: 736 Kraj: Ljubljana/Vipavska
|
Objavljeno: 26 Nov 2018 05:36 Naslov sporočila: |
|
|
Vinko, hvala za izčrpen odgovor! Naj ti sušilnik še dolgo dobro služi! ;) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 12 Dec 2018 12:56 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz največ posušim na krušni peči kot so včasih.
lp D _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 20 Okt 2022 11:02 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je bilo dodano naknadno: Ugotovil sem, da ni noben trpek oziroma le neznatno, tudi če je še trd.
------
Včeraj sem obral prvo gajbico trpkih kakijev, selekcioniral sem jih po barvi (ni več zelenih odtenkov) in da so rahlo mehki, kolikor se pač da najmanj mehko detektirati. Zakaj, ker oče do nezavesti vztraja, da ga je treba komplet obrat ker če ne bo od moče ves črn in ker se enako zori na drevju ali v gajbi.
Za probo sem jih posušil en pladenj v prastarem el. sušilcu. Trpkost komajda še zaznaš, samo sladkosti pa ni nobene pametne, napram prejšnjih let, ko sem sušil povsem "zdrekane".
Torej trditev, ki sem jo nekje ujel, da je treba sušiti čim bolj trd kaki, je iz trte zvita. Letos torej toliko omedene, da se še da delati brez packarije.
Aja, še to bi vprašal, ali res počrni zaradi dežja in megle in ali ima smisel obirati pred slabim vremenom?
Nazadnje urejal/a Oldi 04 Nov 2022 22:22; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 20 Okt 2022 11:11 Naslov sporočila: |
|
|
Za kakije ne vem, imeli pa smo jablano, na kateri so jabolka postala umazano črna kar kmalu po prvih meglenih dnevih. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
noam
Pridružen/-a: 11.12. 2020, 09:24 Prispevkov: 133 Kraj: Krško
|
Objavljeno: 20 Okt 2022 14:40 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz bi rekel, da kar drži, da kakiji zorijo enako na drevesu ali v gajbi. Saj drevo gre itak v mirovanje, ko odvrže liste in ničesar aktivno več ne prispeva sadežom. Tista črnina je pa plesen in ni nobene koristi od nje.
A je že kdo probal sušit kakije po tisti japonski metodi, ko jih cele olupljene navežejo na vrvice in potem sušijo na vetru ter na koncu zmasirajo, da izstopijo kristali sladkorja? Enkrat pred leti sem gledal en prispevek na to temo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 20 Okt 2022 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Kakiji postanejo "črni" (temni), če so oplojeni, ti so tudi mehkejši od neoplojenih in imajo semena. Za oplodnjo je treba imeti sorto, ki tudi cveti po moško - ima moške cvetove.
Bi pa bilo dobro, da zapišeš katero/e sorto/e imaš.
Za sušenje "trdih" kakijev so najboljši PCNA kultivarji. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 21 Okt 2022 00:03 Naslov sporočila: |
|
|
Za sorto ne vem. Črnine je letos zaenkrat zelo malo, pečke imajo pa skoraj vsi, torej so vsi oplojeni. Imam dve sorti na enem drevesu, trpko in netrpko.
Glede odvisnosti od časa obiranja bom letos lahko primerjal, oče jih zelene obira, do višjih ne more, ti bodo ostali do dežja li do slane. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
Objavljeno: 04 Nov 2022 22:34 Naslov sporočila: |
|
|
Ugotovil sem, da ni noben kaki trpek oziroma le neznatno, tudi če je še trd. Lani so bili trpki, letos niso. Imam 4 veje iz 4 cepov, 2 trpka, dva ne. Lani so obrodili samo trpki in so bili dobri šele povsem mehki. Letos imajo vsi pečke, morda so se poženili med sabo in zato niso trpki )
Kako se pri sušenju rešiti pečk. Glede na skrimne izkušne, bi rekel, da jih je najlažje odstraniti pri rahlo mehkih, ker po odstranitvi krhel ostaja cel. Pri mehkejših se vse skup zdreka. Da bi sušil s pečkami pa verjetno ni priporočljivo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Oldi
Pridružen/-a: 09.02. 2014, 11:16 Prispevkov: 858 Kraj: Cerklje na gorenjskem
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 25 Nov 2022 23:18 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno sem si osvežil sušenje kakija. Zanimivo čtivo!
Pred leti sem sušil v času, ko ga nismo mogli več pojesti; krivi pa nismo bili mi, ampak kaki, ki tako nesramno hitro dozori .
Takrat smo ga sušili ko je že skoraj stekel skozi rešetke sušilnika; kar pomeni, da lupljenje odpade. Kar baje tudi ni tak hud prekršek.
Sem ga pa takrat ornk pokronal, kakije sem posušil do stopnje 10 po Mosovi lestvici .
Sedaj bom pazil na to da se ne "zapečejo"; je pa drug problem; letos so vsi plodovi bogato obloženi s semeni. Brez semen ni skoraj nobenega kakija ... _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|