Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sušenje kakijev
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Optimist



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51
Prispevkov: 1267
Kraj: Idrija

PrispevekObjavljeno: 13 Dec 2016 09:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot zanimivost...
http://www.freshplaza.com/article/167709/China-The-ancient-persimmon-of-Fuping#.WE9G6005ViY
_________________
Več jih posadiš, več jih ostane za tabo....
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20
Prispevkov: 363
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 14 Dec 2016 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos je res odlična letina kakijev. Toliko posušenih še nikoli nisem imela, vsak dan jemo tudi sveže, v kleti se lepo medijo.
Kakijev za sušenje ne lupim narežem jih na cca 3 - 4 mm, po slabem mesecu, shranjeni v steklenih kozarcih so odlični. Sem jih pa del posušila z dodatkom čilija , so posebna poslastica.



_________________
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4527
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 00:09    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Evo, ravno takle sušilnik imamo (samo brez: Gorenja Wink ), ni kaj, mogoče za probo nasušim še letos eno "promocijsko" količino Very Happy .

Magnolija, kako pa si dodajala čili?
_________________
mfranc


Nazadnje urejal/a mfranc 10 Nov 2017 09:34; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole z dodatkom čilija bi tudi mene zanimalo.

Sicer pa, sušil sem trde-trpke Tipote, približno 35 ur na 45°C, in še dve noči na kaminu.
Malo sem ekspirementiral, zato sem jih nekaj olupil, nekatere rezal na 6mm rezine, druge na osem delov, pa sem na koncu opazil da ni kakšne hude razlike v času sušenja krhnljev in rezin. Že "neomedeni" krhlji so bili deležni pohval, kaj šele bo čez kakšen mesec, dva..

In ker sem gorenc Very Happy , sem seveda posušil tudi kožo ki je ostala pri lupljenju, katera pa ima še vedno rahlo trpek priokus-sem dal v kozarec in na zorenje. Pa me zanima, kako ostali uporabljate kožo od kakijev?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 11:06    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Naj omenim, da sem lansko leto sušil v večini skrajno umeden kaki, takšen, ki je že mejil na tekoče stanje. Muka kristusova in mega packarija, ampak me je v to prisilila situacija.
Rezultat je bil po okusu neprimerljivo boljši od tistega nekaj povsem trdega, recimo temu testnega vzorca. Pač zanimalo me je kaj nastane iz opcije A in B.
Še huje pa je, ko dobim v dar "lepe" kakijeve krhlje, ker tisto pa je dejansko neokusno, prazno, ...nekje minuto po prežvečenju se zazna mokasto sladkast okus.

Moj zaključek je.
Ko se suši cele plodove ti naravno zorijo do nekega njihovega maksimuma in rezulatat je verjetno najboljši od najboljšega. Se mi zdi, da je mfrancova lanska izkušnja z od zrelosti odpadlimi plodovi iz drevesa nekje v tem rangu. Ampak to doma človek težko realizira zaradi večih pogojev, ki jih na našem področju enostavno ni.
Sušenje narezanih plodov v el. sušilcih in podobnem pa da najboljše rezultate z ravno prav umedenimi plodovi. Če poizkusim opisati točko optimalne zrelosti, potem bi bil to trenutek, ko meso prehaja iz želatinastega v mehko želatinasto. Tako nekako in če bo še kdaj naneslo, da ga bom sušil, potem bo to recept katerega se bom držal.

Sicer pa je podobno tudi pri drugem sadju.
Jabolka morajo biti ravno prav zrela, da je prisotna tako kislina kakor sladkor. To pomeni, da morajo odležati vsaj par tednov.
Še bolj natančne pa so hruške, ki dajo nebeški rezultat ko so na meji med še čvrstim in tekočim.

Vseeno pa, uživajte v svojem pridelku, pa kakršenkoli že je. Izpod lastnih rok je vsekakor najvrednejši. (ovrednotena subjektivnost Wink )
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 11:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

... aja, lupine.

Mislim si, da je to nekakšen koncentrat prehranskih vlaknin, grenčin, specialni sladkorjev in še čuda neke skrite vrednosti.

Kje se to kupi? Laughing

Kaj jaz vem, recimo, da jih zmelješ in posuješ po čem, kjer prija sladko, sadno, ...
Recimo na kavo s smetano, na skuto, ki je na kruhu, sladoled, ... To potem poslikaš, objaviš na instagramu in počakaš da "svet" ponori za suhimi kakijevimi lupinami.

Klinc pa kaki, sedaj so lupine in.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 11:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem ravno dal drugo rundo na sušenje, nekateri so bili že malce mehki-kar je predstavljalo rahel problem pri luplenju, vsi pa še vedno trpki-fuj.
Mogoče pride na vrsto še tretja runda sušenja, z omedenimi, vendar takrat jih ne bom lupil Laughing
Vsekakor pa bom drugo leto poskusil posušiti še kakšnega "zelenca", saj kolikor berem tukaj, sušijo tudi take, pa da vidim.

Ko sem še enkrat poskusil olupljen in neolupljen krhelj, nisem opazil kakšne večje razlike v okusu, zato bom verjetno v prihodnosti sušil kar neolupljene.

Ja lupine Smile Upam da zorenje v kozarcu izniči tisto trpkost, pa da jih lahko nekako uporabim.
V planu je bilo mletje ja, na kosmiče in nekaj v prah, za v čaj, pa kot posip....No bomo videli, upam da se "osladijo". Smile

juglans, saj svet bi norel tudi za suhimi kakiji. pa ne vem ali se jih da sploh kupiti v trgovini?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
magnolija



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 14:20
Prispevkov: 363
Kraj: Posavje

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 17:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mfranc je napisal/a:
Evo, ravno takle sušilnik imamo (samo brez: Gorenja Wink ), ni kaj, mogoče za probo nasušim še letos eno "promocijsko" količino Very Happy .

Magnolija, kako pa si dodajala čili?


Čili sem narezala na drobno in ga potresla po vsakem pladnju, zadeva je resnično dobra, ljubiteli pekočega smo bili navdušeni.

Letos ne bomo nič sušili, zmrzal je vse odnesla.
Uspeli so le štirje plodovi.
_________________
http://www.procreo.jp/labo/flower_garden.swf
(klik na črno polje)

Lp Magnolija
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
mfranc



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01
Prispevkov: 4527
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Nov 2017 23:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole sušenje celih kakijev mi je seglo v srce Razz .

Sploh Hoshigaki izvedba je zanimiva, verjamem, da je rezultat "vanzemaljski" Very Happy

Tale članek je na forumu nalimal Battagelli http://www.delo.si/prosti-cas/kulinarika/franco-giassi-kralj-kakijev-janko-brajnik-dela-najboljse-hoshigakije-na-svetu.html
Govori sicer o zračnem sušenju, za katerega nima vsakdo možnosti; mogoče pa bi se ga dalo malo prilagoditi ..... da premislim da premislim da premislim

Malo še premislim vse skupaj in se izobrazim, drugo leto pa poskusim, če bo le primerna sezona.

Tale video mi je čudovit, ko na koncu en posušen (pravzaprav polposušen?) kaki prereže na pol https://www.youtube.com/watch?v=Fn6ZG8nOIJ4 njami, njami Very Happy
_________________
mfranc
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5028
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2018 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jutri ali pojutrišnjem bom dal sušit kaki. Pa se nekako ne morem odločiti ali naj narežem na rezine ali na krhlje ?
Najbolje, da kar oboje poskusim ... 2 pladnja krhljev in 3 rezin ?!
Batagelli je nekaj pisal, da jih lupi. Je to res potrebno ?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9234
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Nov 2018 21:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

jaz jih nisem lupila, res pa so lupine, ko so suhe, precej trše kot ostali del. Ampak, to so pač vlaknine, a ne? Jaz sem jih rezala na tanke krhlje, ampak imajo pa prečne rezine tudi svoj čar. Tudi mene čaka kak sušilnik dela za vikend. Bo kmalu Miklavž. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
BorutL



Pridružen/-a: 07.10. 2016, 11:57
Prispevkov: 709
Kraj: Trbovlje

PrispevekObjavljeno: 14 Nov 2018 12:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zanima me, če kdo morda suši cele, tako kot v spodnjem videu?
https://www.youtube.com/watch?v=vxYgLNXS2pc

Je sicer veliko dela z lupljenjem, jih je pa potem lažje jest. Na primorskem bi se znali lepo posušiti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5028
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 22 Nov 2018 17:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Zaključil z drugo rundo sušenja.



Prvič sem narezal dva pladnja krhljev in tri rezin. Nakako so mi bili potem boljši za jesti tisti, ki so bili posušeni v rezine.

Tako sem to drugo serijo narezal le na rezine, slab centimeter na debelo.
Iz 2,5 kg svežih plodov sem dobil 630 gramov suhih. Sušil sem vse skupaj 36 ur ( 12 + 12 + 6 + 6 ) s premori.
Na začetku pri 50, nato pa pri 55 stopinjah.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
vinkoz



Pridružen/-a: 11.06. 2013, 07:27
Prispevkov: 637
Kraj: goriška

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2018 09:50    Naslov sporočila: kaki. Odgovori s citatom

No,končno sem spravil (pod streho) sušenje, ki se je kljub novim sušilnim pridobitvam kar zavleklo,saj je bila količina namenjena sušenju kar velika, okrog 80 kg. Seveda ni šlo brez eksperimentov. Olupljeni, z olupkom, krhlji, rezine in podobno. Eni prisegajo na rezine ki so bolj podobne čipsu,jaz ne! Očitno je v ozadju bolj čas sušenja kot drugi razlog. Nisem pa sušil vrste TIPO,ampak eno zadevo iz preteklosti,večje veličine. Zanimivo tudi to,da ni bilo ovir pri razrezu, saj nisem naletel na nobeno koščico. Torej nobenega križanja glede oprašitve.Izplen suhih kaki pa je caa 12 %. V posameznem primeru gre v sušilnik caa 10 kg. Da ne bo kakšnega nepotrebnega ugibanja: Na zgornji mreži v sušilniku je Feijoa!!!!!
lp. Vinkoz
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MijaLan



Pridružen/-a: 10.07. 2016, 21:04
Prispevkov: 729
Kraj: Ljubljana/Vipavska

PrispevekObjavljeno: 25 Nov 2018 10:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Vinko, to pa je sušenje! Smile Kakšen sušilnik uporabljaš?
Mož jih letos še suši kar v pečici. Tiste preveč umedene zmiksa in zlije na papir za peko, da nastane tako imenovano sadno usnje.

Nujno si morava nabaviti/narediti sušilnik, tudi zaradi paradižnika.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3  Naslednja
Stran 2 od 3

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.