Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Špinača - Spinacia oleracea

 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
TwityPity



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28
Prispevkov: 2231
Kraj: okolica Bleda, 616m nmv

PrispevekObjavljeno: 31 Maj 2013 20:31    Naslov sporočila: Špinača - Spinacia oleracea Odgovori s citatom

Glej tudi:

Vijolična vzpenjajoča se špinača - špinača Malabar red Basel
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Irenca



Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56
Prispevkov: 522
Kraj: Gorje

PrispevekObjavljeno: 22 Maj 2014 22:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem sejala tako kot vsako leto špinačo Matador, na novo pa tudi Norvak. In nad to Norvak sem precej navdušena, ker so listi večji od sorte Matador Smile
Sem pa letos sejala precej več špinače kot prejšnja leta, in sicer na gredice od paradižnika in paprike, vmes sem posadila pred kratkim sadike plodovk, špinačo pa bom pustila dokler ne bo šla v cvet.

Danes sem porezala vse večje liste, jih zblanširala in spasirala v kašo. Dela je bilo kar nekaj, imamo pa zato zdaj za 16 kosil sveže domače špinače v skrinji.
Pa še raste na njivi Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5403
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 04 Apr 2020 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ugotavljam, da so se mi nekoč v zbirateljski vnemi nabrala semena neke posebne sorte špinače, ki naj bi bila ekstra velika, ekstra nizka glede oksalne kisline in ekstra trpežna glede visokih temperatur.

Imenuje se Monstreux de Viroflay - pa me zanima, ali je že kdo gojil to.

Predvsem me zanima,

- ali je praksa kaj blizu temu lepemu opisu

- kako dolgo so kaljiva semena (moje vrečke naj bi namreč bile samo do 2018, nekatere 2019)

Hvala!
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Ivčk



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47
Prispevkov: 1664
Kraj: Blizu Novega mesta

PrispevekObjavljeno: 05 Maj 2020 10:36    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Odlična spinača, temno zeleni veliki listi, zelo sladka. Toplo priporočam. Semena bi morala biti še kaljiva.
Zdaj posej v kot vrta in pusti da ti gre v cvet precej rastlin. Tako hitro prideš do veljke količine svežih semen...
_________________
Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 05 Jun 2020 19:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos sem zelo zadovoljna s pridelkom spomladi sejane špinače. Na dveh gredah skupne dolžine 16m sem jo pobrala slabih 16 kg. Še nobeno leto ni pri meni tako lepo zrastla. je pa tudi res, da je nikoli nisem tehtala, tako ne vem, ali je pridelek res tako dober...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Okt 2021 14:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kupila sem v trgovini mlado očiščeno špinačo .Ali jo vi pri pripravi juhe kaj blanširate. Jaz sem vedno blanširala špinačo par minut, tisto ki sem jo vzgojimo na mojem vrtu. Tudi kupljeno sem danes blanširala.

Hvala za odgovor.

Ana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7667
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2021 12:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za svežo uporabo je ne blanširam. Če jo želim shraniti, pa jo, da je volumesko obvladljiva.

Glede uživanja sveže špinače v mesecih z malo sončne svetlobe, pa pravijo, da ni najboljša izbira, ker zaradi pomanjkanja sončne svetlobe kopiči več nitratov...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Ana



Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47
Prispevkov: 514
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 02 Nov 2021 12:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

brbr hvala Ana
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2022 12:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ponavadi sem imela novozelandsko plazečo, letos imam to, ne vem imena. Jo kdo v skrinjo shranjuje spasirano, da je potem za uporabo v juhah ali omakah?



Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9231
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2022 13:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Melona, to je prava špinača, vse ostale so približki. In ja, seveda, dobro se skladišči, blanširana.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 18583
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2022 13:31    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Blanširam jo, pasiram pa sproti.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Melona



Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10
Prispevkov: 4421
Kraj: Zasavje

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2022 14:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala obema. Bom poskusila poleg blanširane, kot jo običajno pospravim v skrinjo, shraniti tudi nekaj pasirane, me zanima, kako se bo obneslo. Se mi zdi, da bi znalo biti praktično za kake zelene omake.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Ostala zelenjava
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.