Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
TwityPity
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:28 Prispevkov: 2231 Kraj: okolica Bleda, 616m nmv
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 22 Maj 2014 22:16 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem sejala tako kot vsako leto špinačo Matador, na novo pa tudi Norvak. In nad to Norvak sem precej navdušena, ker so listi večji od sorte Matador
Sem pa letos sejala precej več špinače kot prejšnja leta, in sicer na gredice od paradižnika in paprike, vmes sem posadila pred kratkim sadike plodovk, špinačo pa bom pustila dokler ne bo šla v cvet.
Danes sem porezala vse večje liste, jih zblanširala in spasirala v kašo. Dela je bilo kar nekaj, imamo pa zato zdaj za 16 kosil sveže domače špinače v skrinji.
Pa še raste na njivi |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 04 Apr 2020 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
Ugotavljam, da so se mi nekoč v zbirateljski vnemi nabrala semena neke posebne sorte špinače, ki naj bi bila ekstra velika, ekstra nizka glede oksalne kisline in ekstra trpežna glede visokih temperatur.
Imenuje se Monstreux de Viroflay - pa me zanima, ali je že kdo gojil to.
Predvsem me zanima,
- ali je praksa kaj blizu temu lepemu opisu
- kako dolgo so kaljiva semena (moje vrečke naj bi namreč bile samo do 2018, nekatere 2019)
Hvala! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 05 Maj 2020 10:36 Naslov sporočila: |
|
|
Odlična spinača, temno zeleni veliki listi, zelo sladka. Toplo priporočam. Semena bi morala biti še kaljiva.
Zdaj posej v kot vrta in pusti da ti gre v cvet precej rastlin. Tako hitro prideš do veljke količine svežih semen... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 05 Jun 2020 19:01 Naslov sporočila: |
|
|
Letos sem zelo zadovoljna s pridelkom spomladi sejane špinače. Na dveh gredah skupne dolžine 16m sem jo pobrala slabih 16 kg. Še nobeno leto ni pri meni tako lepo zrastla. je pa tudi res, da je nikoli nisem tehtala, tako ne vem, ali je pridelek res tako dober... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Okt 2021 14:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kupila sem v trgovini mlado očiščeno špinačo .Ali jo vi pri pripravi juhe kaj blanširate. Jaz sem vedno blanširala špinačo par minut, tisto ki sem jo vzgojimo na mojem vrtu. Tudi kupljeno sem danes blanširala.
Hvala za odgovor.
Ana |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Nov 2021 12:04 Naslov sporočila: |
|
|
Za svežo uporabo je ne blanširam. Če jo želim shraniti, pa jo, da je volumesko obvladljiva.
Glede uživanja sveže špinače v mesecih z malo sončne svetlobe, pa pravijo, da ni najboljša izbira, ker zaradi pomanjkanja sončne svetlobe kopiči več nitratov... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 02 Nov 2021 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
brbr hvala Ana |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Maj 2022 12:51 Naslov sporočila: |
|
|
Ponavadi sem imela novozelandsko plazečo, letos imam to, ne vem imena. Jo kdo v skrinjo shranjuje spasirano, da je potem za uporabo v juhah ali omakah?
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 25 Maj 2022 13:00 Naslov sporočila: |
|
|
Melona, to je prava špinača, vse ostale so približki. In ja, seveda, dobro se skladišči, blanširana. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Maj 2022 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Blanširam jo, pasiram pa sproti. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 25 Maj 2022 14:19 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala obema. Bom poskusila poleg blanširane, kot jo običajno pospravim v skrinjo, shraniti tudi nekaj pasirane, me zanima, kako se bo obneslo. Se mi zdi, da bi znalo biti praktično za kake zelene omake. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|