Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Poletna "domača" kurja ali goveja juhica

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2021 10:02    Naslov sporočila: Poletna "domača" kurja ali goveja juhica Odgovori s citatom

Ko je prevroče, da bi si kuhali pravo domačo juho, jo lahko na hitro pripravimo iz kocke.

Recept za 4 osebe:

-1,5 litra vode
-1,5 jušne kocke - goveje ali kokošje
-jušna zelenjava, kakršne smo navajeni (jaz dam korenček, košček kolerabe, košček zelene ali le nekaj listov zelene, strok česna, košček čebule ali malo šalotko, par listkov luštreka, list lovorja, manjši list žajblja, nekaj vejic timijana, majarona in šetraja)

Gomoljno zelenjavo damo v hladno vodo in kuhamo, da se malo zmehča. Dodamo zelišča in jušno kocko. Ko so gomoljnice kuhane, precedimo in v čisto juho zakuhamo rezance, ribano kašo ... (če se mudi pa nič od tega, v čisto juho dam kar kupljene kroglice.)

Na krožniku juho včasih potresem še s sesekljanim drobnjakom.

Taka juha je dober približek domači in mislim, da jo tako pripravljajo tudi v marsikateri gostilni, saj včasih ne moreš presoditi, ali je domača ali iz kocke.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2021 11:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Osebno juh iz kocke ne maram in me prav jezi, če mi v gostilni podtaknejo kocko namesto prave domače juhe. Za povrh mi v vročini juha ne paše: mogoče to izvira iz tega, da smo doma ob nedeljah jedli vrelo govejo juho.
Kaj čmo, "some like it hot" eni pa ne.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 03 Jul 2021 11:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami: imaš srečo, kar zavidam ti. Zase bi jo kuhala sila redko, a kaj, ko preostali člani vztrajajo, da kosila brez juhe ni Rolling Eyes . In ko mi zmanjka idej za zelenjavne, mašim s takimi. Čiste iz vrečke mi ne gredo po grlu, takole "udomačena" je pa tudi zame dokaj prebavljiva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2021 12:15    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tudi pri nas poleti ne kuhamo goveje/kurje juhe, ker nam ta juha tekne predvsem v hladnih dneh. No, mogoče se v zmrzovalniku najde kakšna porcija zmrznjene in si jo privoščimo, če nastopi kakšna ohladitev in nam zapaše.

Juh iz vrečk ali kock ne uporabljamo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 04 Jul 2021 19:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz govejo juho, že odkar sva v svojem gospodinjstvu, kuham v ekonom loncu. Hitro in enostavno, meso direkt iz skrinje, zelenjava, začimbe, voda in vse skupaj je v 2 urah kuhano. Viške zamrznem. Jemo jo pa vse leto vsi zelo radi. Goveje kocke uporabljamo samo občasno na morju.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2021 07:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

meni paše juha vse dni v letu. Kocke, vegete in podobnih zadev nikoli ne uporabljam. Juh iz vrečke nikoli. zato pa sem nora, da obdelujem njivo zelo daleč od doma. česar ne pridelamo, ne kupim. smo pač brez tiste zelenjave, ki ne zraste.

ekonom lonec sem uporabila nekajkrat in nikoli več. govejo juho kuham par ur. ko sta bila otroka majhna, sem še na morju kuhala juho (nora, da ni kaj), ker nista hotela jesti iz zmrzovalnika. je nihče noče iz skrinje.

bi tudi jaz včasih ubirala bližnjice, pa imamo potem hude težave z želodcem. Dobra je vsaka juha (instant ali prava), ni pomembno, kako kuhana, samo da odgovarja jedcem in super, da smo si različni.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cinija1



Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20
Prispevkov: 3117
Kraj: Žalec

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2021 17:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pozdravljeni
Kako ugotoviš kakšna je juha? Ali je iz kocke ali je prava goveja oz. kurja?
Problem je, ker sem pozabila glavno. Juho popopraš in če gre poper narazen je taka, če ostane skupaj pa drugačna. Morda pa le kdo ve to foro. Naj pove.

V prvi priliki bom probala doma naredit govejo in za en krožnik argo, pa bom videla kaj bo.

Kdo bi me razumel? Morda pa me le razumete.

Lepo bodite in lp cinija
_________________
Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 06 Jul 2021 18:00    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cinija1, tale preskus s poprom mi je čisto neznan. Meni povedo brbončice in nos, če je kaj kocke zraven.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2021 08:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

če dajo vegeto, so rdeči mini košči nezamenljivi s čim drugim. verjetno v gostilni dajo malo mesa in kocko, vegeto. kam bi dali vso govedino, če bi kuhali pristno govejo juho?!
moje izkušnje so, da je v gostilnah pomemben okus in ne kvalitetne sestavine. mononatrijev glutamat pa dela odlično hrano.
je govorila teta, da so dobili v laboratorij testirat prehranske pripravke, en dan je vse dišalo po svinjski pečenki (pečenke pa nikjer), naslednji dan po drugi hrani, hrane pa nikjer, samo praški.
in kako naredijo mehko govedino? s pripravkom mehčalno soljo. vse žilavo postane mehko.

cinija, lahko pa vprašaš in se izgovoriš, da si alergična na mononatrijev glutamat. jaz izprašam o vsem za celiakaša.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2021 09:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

živa je napisal/a:
če dajo vegeto, so rdeči mini košči nezamenljivi s čim drugim. verjetno v gostilni dajo malo mesa in kocko, vegeto.
Saj to me zdraži, kaj kvarijo govejo župco iz mesa z eno kemično kocko!
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 07 Jul 2021 10:04    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

cinija1 je napisal/a:
Pozdravljeni
Kako ugotoviš kakšna je juha? Ali je iz kocke ali je prava goveja oz. kurja?
Problem je, ker sem pozabila glavno. Juho popopraš in če gre poper narazen je taka, če ostane skupaj pa drugačna. Morda pa le kdo ve to foro. Naj pove.


Res zanimivo. Preizkusim, ko mine tale vročina, ko bom spet kuhala pravo govejo župco.

Nekako si to razlagam z maščobnim filtrom na vrhu juhe. Ta bi zadržal poper. Načelno naj bi ga bolj gotovo imela domača juha, a kaj, ko jo jaz maščobo temeljito poberem. Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 08 Jul 2021 07:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

pri nas se morajo nekateri člani rediti, da ne bo treba pošiljati prehranskih dnevnikov na kliniko, zato ne poberem maščobe, le razdelim jo za še dva dni na enake dele. juho kuham za tri dni.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.