|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Jul 2021 10:02 Naslov sporočila: Poletna "domača" kurja ali goveja juhica |
|
|
Ko je prevroče, da bi si kuhali pravo domačo juho, jo lahko na hitro pripravimo iz kocke.
Recept za 4 osebe:
-1,5 litra vode
-1,5 jušne kocke - goveje ali kokošje
-jušna zelenjava, kakršne smo navajeni (jaz dam korenček, košček kolerabe, košček zelene ali le nekaj listov zelene, strok česna, košček čebule ali malo šalotko, par listkov luštreka, list lovorja, manjši list žajblja, nekaj vejic timijana, majarona in šetraja)
Gomoljno zelenjavo damo v hladno vodo in kuhamo, da se malo zmehča. Dodamo zelišča in jušno kocko. Ko so gomoljnice kuhane, precedimo in v čisto juho zakuhamo rezance, ribano kašo ... (če se mudi pa nič od tega, v čisto juho dam kar kupljene kroglice.)
Na krožniku juho včasih potresem še s sesekljanim drobnjakom.
Taka juha je dober približek domači in mislim, da jo tako pripravljajo tudi v marsikateri gostilni, saj včasih ne moreš presoditi, ali je domača ali iz kocke. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 03 Jul 2021 11:05 Naslov sporočila: |
|
|
Osebno juh iz kocke ne maram in me prav jezi, če mi v gostilni podtaknejo kocko namesto prave domače juhe. Za povrh mi v vročini juha ne paše: mogoče to izvira iz tega, da smo doma ob nedeljah jedli vrelo govejo juho.
Kaj čmo, "some like it hot" eni pa ne. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 03 Jul 2021 11:46 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami: imaš srečo, kar zavidam ti. Zase bi jo kuhala sila redko, a kaj, ko preostali člani vztrajajo, da kosila brez juhe ni . In ko mi zmanjka idej za zelenjavne, mašim s takimi. Čiste iz vrečke mi ne gredo po grlu, takole "udomačena" je pa tudi zame dokaj prebavljiva. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jul 2021 12:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi pri nas poleti ne kuhamo goveje/kurje juhe, ker nam ta juha tekne predvsem v hladnih dneh. No, mogoče se v zmrzovalniku najde kakšna porcija zmrznjene in si jo privoščimo, če nastopi kakšna ohladitev in nam zapaše.
Juh iz vrečk ali kock ne uporabljamo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 04 Jul 2021 19:44 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz govejo juho, že odkar sva v svojem gospodinjstvu, kuham v ekonom loncu. Hitro in enostavno, meso direkt iz skrinje, zelenjava, začimbe, voda in vse skupaj je v 2 urah kuhano. Viške zamrznem. Jemo jo pa vse leto vsi zelo radi. Goveje kocke uporabljamo samo občasno na morju. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 06 Jul 2021 07:02 Naslov sporočila: |
|
|
meni paše juha vse dni v letu. Kocke, vegete in podobnih zadev nikoli ne uporabljam. Juh iz vrečke nikoli. zato pa sem nora, da obdelujem njivo zelo daleč od doma. česar ne pridelamo, ne kupim. smo pač brez tiste zelenjave, ki ne zraste.
ekonom lonec sem uporabila nekajkrat in nikoli več. govejo juho kuham par ur. ko sta bila otroka majhna, sem še na morju kuhala juho (nora, da ni kaj), ker nista hotela jesti iz zmrzovalnika. je nihče noče iz skrinje.
bi tudi jaz včasih ubirala bližnjice, pa imamo potem hude težave z želodcem. Dobra je vsaka juha (instant ali prava), ni pomembno, kako kuhana, samo da odgovarja jedcem in super, da smo si različni. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 06 Jul 2021 17:17 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Kako ugotoviš kakšna je juha? Ali je iz kocke ali je prava goveja oz. kurja?
Problem je, ker sem pozabila glavno. Juho popopraš in če gre poper narazen je taka, če ostane skupaj pa drugačna. Morda pa le kdo ve to foro. Naj pove.
V prvi priliki bom probala doma naredit govejo in za en krožnik argo, pa bom videla kaj bo.
Kdo bi me razumel? Morda pa me le razumete.
Lepo bodite in lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 06 Jul 2021 18:00 Naslov sporočila: |
|
|
Cinija1, tale preskus s poprom mi je čisto neznan. Meni povedo brbončice in nos, če je kaj kocke zraven. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 07 Jul 2021 08:44 Naslov sporočila: |
|
|
če dajo vegeto, so rdeči mini košči nezamenljivi s čim drugim. verjetno v gostilni dajo malo mesa in kocko, vegeto. kam bi dali vso govedino, če bi kuhali pristno govejo juho?!
moje izkušnje so, da je v gostilnah pomemben okus in ne kvalitetne sestavine. mononatrijev glutamat pa dela odlično hrano.
je govorila teta, da so dobili v laboratorij testirat prehranske pripravke, en dan je vse dišalo po svinjski pečenki (pečenke pa nikjer), naslednji dan po drugi hrani, hrane pa nikjer, samo praški.
in kako naredijo mehko govedino? s pripravkom mehčalno soljo. vse žilavo postane mehko.
cinija, lahko pa vprašaš in se izgovoriš, da si alergična na mononatrijev glutamat. jaz izprašam o vsem za celiakaša. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 07 Jul 2021 09:27 Naslov sporočila: |
|
|
živa je napisal/a: | če dajo vegeto, so rdeči mini košči nezamenljivi s čim drugim. verjetno v gostilni dajo malo mesa in kocko, vegeto. | Saj to me zdraži, kaj kvarijo govejo župco iz mesa z eno kemično kocko! _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 07 Jul 2021 10:04 Naslov sporočila: |
|
|
cinija1 je napisal/a: | Pozdravljeni
Kako ugotoviš kakšna je juha? Ali je iz kocke ali je prava goveja oz. kurja?
Problem je, ker sem pozabila glavno. Juho popopraš in če gre poper narazen je taka, če ostane skupaj pa drugačna. Morda pa le kdo ve to foro. Naj pove.
|
Res zanimivo. Preizkusim, ko mine tale vročina, ko bom spet kuhala pravo govejo župco.
Nekako si to razlagam z maščobnim filtrom na vrhu juhe. Ta bi zadržal poper. Načelno naj bi ga bolj gotovo imela domača juha, a kaj, ko jo jaz maščobo temeljito poberem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 08 Jul 2021 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
pri nas se morajo nekateri člani rediti, da ne bo treba pošiljati prehranskih dnevnikov na kliniko, zato ne poberem maščobe, le razdelim jo za še dva dni na enake dele. juho kuham za tri dni. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|