|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Jun 2021 08:29 Naslov sporočila: BOB - nekaj receptov |
|
|
Moja kulinarična prijateljica, priseljena na novogoriški konec, mi je pred časom, ko sem v EuroSpinu našla zamrznjen bob, poslala nekaj receptov, bolj napotkov za pripravo, no. Danes sem se ob prebiranju prispevka brbr o letošnjem njenem 1,5 m visokem bobu spomnila nanje.
Naj pridejo še komu prav.
Pa dober tek!
Pire: skuhaš bob in krompir, malo več krompirja kot boba, ma malo, ju odcediš in osušiš (lahko na minimalnem ognju, ali na papirju) in narediš pire, dodaš olivno olje. Aja, že prej v vroči smetani stopiš parmezan, ličnice (ali kerikoli špeh) narežeš na kocke in ga hrustljavo zapečeš. Smetano in špeh daš na pire in poješ.
TestenineI: na prepražen por daš malo česna, ko zadiši, še bob, malo pokuhaš, daš na pašto, gor obilo parmezana (pecorino, grana) in potreseš z malo sveže mete, nabrane na vrtu.
TestenineII: kuhan bob, mandlje, parmezan in česen zmiksaš skupaj in daš na prepraženo klobaso, ki si jo prej olupila in razkosala, čisto malo popražiš, če je suho, daš mal vode od pašte, gor pašto in potreseš s svežim timijanom.
Rižota iz boba in graha, zalita z jušno osnovo in potreseno s svežim rožmarinom. Pa tud na pašto gre, če daš zraven še artičoke, je pa odlično.
Priloga: na špehu prepražiš čebulo, česen, peteršilj in meto, čez kakšno minuto dodaš bob, podliješ z belim vinom, malo juhe in kuhaš cca 20 minut, posuješ s tabo
Gosta mineštra iz čebul, česna, pancete, artičok, krompirja, boba, graha, solate romano in peperončina. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 13 Jun 2021 08:42 Naslov sporočila: |
|
|
Ojoj, naredila sem napako in tole prečitala še s praznim želodcem...
Hvala, Metuljc, bom z veseljem uporabila. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 13 Jun 2021 09:10 Naslov sporočila: |
|
|
Tole bo prišlo prav, hvala.
Imam še kar nekaj lanskega boba v skrinji, pa nimam najbolj idej, kaj iz njega pripraviti. No sedaj je težava rešena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 13 Jun 2021 09:11 Naslov sporočila: |
|
|
Me veseli.........naj tekne. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
notranjka
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58 Prispevkov: 1553 Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv
|
Objavljeno: 13 Jun 2021 09:45 Naslov sporočila: |
|
|
BOB je stalnica na mojem vrtu,predvsem na spomin na mojo bloško staro mamo ki pa ga je res veliko gojila.
Posajenega je imela tudi vedno na začetku vrta,ker je privabil uši in je bil potem na vrtu mir z njimi.
Sama ga je uporabljala bolj ali manj suhega v enolončnicah,meni kot mladi smrkli pa je mlade stroke skuhala (drugače mi je bil pregrenek) in potem sem še te tople stroke odprla in posrkala ven drobno zrno.
Sama pa pobiram srednje zrele stroke,za cca pol ure jih dam v mešanico olivnega olja,česna in soli in potem spečem na žaru.
Vse pa kar ne spečemo pravočasno,potem zrnje zamrznem in uporabim v enolončnicah. _________________ ~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/ |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|