Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




BOB - nekaj receptov

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2021 08:29    Naslov sporočila: BOB - nekaj receptov Odgovori s citatom

Moja kulinarična prijateljica, priseljena na novogoriški konec, mi je pred časom, ko sem v EuroSpinu našla zamrznjen bob, poslala nekaj receptov, bolj napotkov za pripravo, no. Danes sem se ob prebiranju prispevka brbr o letošnjem njenem 1,5 m visokem bobu spomnila nanje.
Naj pridejo še komu prav.
Pa dober tek!


Pire: skuhaš bob in krompir, malo več krompirja kot boba, ma malo, ju odcediš in osušiš (lahko na minimalnem ognju, ali na papirju) in narediš pire, dodaš olivno olje. Aja, že prej v vroči smetani stopiš parmezan, ličnice (ali kerikoli špeh) narežeš na kocke in ga hrustljavo zapečeš. Smetano in špeh daš na pire in poješ.

TestenineI: na prepražen por daš malo česna, ko zadiši, še bob, malo pokuhaš, daš na pašto, gor obilo parmezana (pecorino, grana) in potreseš z malo sveže mete, nabrane na vrtu.

TestenineII: kuhan bob, mandlje, parmezan in česen zmiksaš skupaj in daš na prepraženo klobaso, ki si jo prej olupila in razkosala, čisto malo popražiš, če je suho, daš mal vode od pašte, gor pašto in potreseš s svežim timijanom.

Rižota iz boba in graha, zalita z jušno osnovo in potreseno s svežim rožmarinom. Pa tud na pašto gre, če daš zraven še artičoke, je pa odlično.

Priloga: na špehu prepražiš čebulo, česen, peteršilj in meto, čez kakšno minuto dodaš bob, podliješ z belim vinom, malo juhe in kuhaš cca 20 minut, posuješ s tabo

Gosta mineštra iz čebul, česna, pancete, artičok, krompirja, boba, graha, solate romano in peperončina.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 8002
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2021 08:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojoj, naredila sem napako in tole prečitala še s praznim želodcem...
Hvala, Metuljc, bom z veseljem uporabila.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Tiana



Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20
Prispevkov: 1109
Kraj: Savinjska

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2021 09:10    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole bo prišlo prav, hvala.
Imam še kar nekaj lanskega boba v skrinji, pa nimam najbolj idej, kaj iz njega pripraviti. No sedaj je težava rešena. Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2021 09:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me veseli.........naj tekne.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
notranjka



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 11:58
Prispevkov: 1553
Kraj: Notranjska,Menišija 605 mnv

PrispevekObjavljeno: 13 Jun 2021 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

BOB je stalnica na mojem vrtu,predvsem na spomin na mojo bloško staro mamo ki pa ga je res veliko gojila.
Posajenega je imela tudi vedno na začetku vrta,ker je privabil uši in je bil potem na vrtu mir z njimi.

Sama ga je uporabljala bolj ali manj suhega v enolončnicah,meni kot mladi smrkli pa je mlade stroke skuhala (drugače mi je bil pregrenek) in potem sem še te tople stroke odprla in posrkala ven drobno zrno.

Sama pa pobiram srednje zrele stroke,za cca pol ure jih dam v mešanico olivnega olja,česna in soli in potem spečem na žaru.

Vse pa kar ne spečemo pravočasno,potem zrnje zamrznem in uporabim v enolončnicah.
_________________
~~~~****~~~~****~~~~
http://poosmiinpol.blogspot.com/
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.