Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Marmelada brez želirnega sladkorja
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 13:02    Naslov sporočila: Marmelada brez želirnega sladkorja Odgovori s citatom

Je že kdo pogruntal, kako narediti sladko marmelado brez želirnega sladkorja, pa da je ni treba kuhati 2 dni?

Hvala za namige.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
sancy990



Pridružen/-a: 11.07. 2013, 19:04
Prispevkov: 64
Kraj: Podčetrtek

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 13:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem nekoč slišala, da zelen paradižnik vsebuje veliko pektina, pobrskaj po internetu in mogoče boš kaj našla uporabnega. Mogoče bo pa kdo drug kaj več vedel.

lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mesecnik



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57
Prispevkov: 370
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 13:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko uporabis sadje z veliko pektina kot dodatek ali pa si pektin naredis sama iz nezrelih jabolk.
Jaz uporabljam zelin. Se ga dobi v vec variantah.
Sem pa ugotovila, zakaj je dodana mascoba zelinu. Da se marmelada manj peni. Vsak dan nekaj novega Laughing
_________________
Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Darso



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59
Prispevkov: 837
Kraj: Slovenske Konjice

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 13:24    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja, pa uporabiš tomatilote, kutine, limono, banano,...
_________________
Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
voda



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15
Prispevkov: 2668
Kraj: Ljubljana in Istra

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 13:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Martinka, jaz sem letos prvič odkrila v trgovini ta želirni sladkor, a ponucala sem ga za kavice in kolače, ker sem prebrala samo sladkor. nakupu me je povabila čudovito pisana vrečka.

skratka. kuham marmelade vedno z navadnim sladkorjem. moje izkušnje pri dolgoletni kuhi:
če je sadež zelo zrel in če je po naravi sladek ima sam veliko sladkorja a malo vode, in takrat daš manj navadnega cukra in takrat se tudi prej skuha.

marmelado vedno (kot paradajze) kuhaj v široki, ne globoki posodi. večja površina izparevanja. ob rednem mešanju hitrejše izparevanje in manj kuhe.

če je v prostoru hladno se dalj časa kuha, če je vroče prej itd.

v široki posodi za kuho, kjer je narezano, ali rahlo potlačeno sadje z vilico posuj s sladkorjem dan prej ali vsaj zgodaj zjutraj za večernjo kuho. sadeži se omedijo in je kuha hitrejša.

staro pravilo je na kilo sadeža 70dkg navadnega sladkorja. jaz delam od oka

in kdaj je kuhano?
takrat ko s kuhovnico kapneš na krožniček, malo počakaš nagneš krožniček in ko se žele ne cedi je marmelada gotovo.

taka marmelada lahko stojijo tudi po več let. lp voda
_________________
Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Harka



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34
Prispevkov: 123
Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 13:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ali je že kdo kuhal marmelado/džem/... s kupljenim pektinom ali celo agarjem?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz jo delam samo z agarjem že par let in sem zelo zadovoljna. Very Happy A vse delam bolj po občutku. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Harka



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34
Prispevkov: 123
Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 15:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

In tvoj občutek pravi... koliko agarja na koliko sadja? Wink Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
MARTINKA



Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19
Prispevkov: 530
Kraj: Kranj

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 20:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Aye-Aye je napisal/a:
Jaz jo delam samo z agarjem že par let in sem zelo zadovoljna. Very Happy A vse delam bolj po občutku. Wink

Kje ga pa kupiš?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9547
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 20:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ob kuhanju marmelad na splošno uporabim izjemno malo želina, če je res treba, sicer sploh ne. Agarja ne maram, trudi zato ne, ker za moj okus zelo spremeni konzistenco marmelad (in ker me spoominja na bakterijska gojišča Shocked ).
Vse je v tem, da imaš malo sadja, široko posodo ijn kihalnico v roki, pa prej mariniraš sadje z zelo zmerno količlino sladkorja. Preden je marmelada do konca kuhana, dodam malo limoninega soka, ki podpre delovanje pektina v sadju. In res tik pred koncem, če presodim, da je marmelada dovolj kuhana in vseeno še preredka. Takrat dodam nekaj žlic mešanice iz enega želina in nekja žlic sladkorja (mešanico prej temeljito premešam), malo pokuham in polnim v kozarčke.
Res pa je, da ne maram marmelad, ki bi jih morala rezati z nožem, najraje imam marmelade, ki lepo počasi spolzijo iz kozarčka, če ga nagnem. Tako kot zelo gost med, recimo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 21:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Na agar agar-ju piše da dodamo 1 žličko na pol kilograma sadne mase. Wink

Dobi se ga pa v večjih trgovskih centrih, e- leclerc ali mercator, pa v vseh trgovinah z zdravo prehrano, recimo vitacare, kalček... Boljši je v prahu, dobijo se pa tudi taki kot drobljenci, bolj grobi, se malo dalj topijo, a ni problem v marmeladi ponavadi se. Very Happy

Nekje sem zasledila da je pri pektinu probllem, saj je ves obdelan z amoniakom. Crying or Very sad Tako recimo v bio marmelado sploh ne sme, oziroma je zakonsko omejena količna. Confused
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mesecnik



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57
Prispevkov: 370
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 05 Sep 2013 22:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

V bistvu...kakorkoli gledas, je nekje nekaj Laughing
Ce ne vzames nerafiniranega sladkorja, imas beli sladkor, ki je beljen med drugim z zveplovim oksidom ali pa ga z melaso pobarvajo nazaj v rjavo.
Ti cisto verjamem, da bi tudi pektin v zelinu bil obdelan z amoniakom.
Ce pa kuhas marmelado tri ure recimo....pa tudi ne ostane kaj extra v njej......dileme Wink
Zdajle zakljucujem Strudl marmelado. Ene 4 kilograme mesanega: jabolka, cesplji, cukiniji, breskve zmleto v multipraktiku. 2 kg sladkorja in en zelin....ne rabi biti ravno trda, ni pa fajn, da ti takoj pobrise iz zavitka.
Laughing

Kako je pa stanje z melaso? Se da dobit v vecjih kolicinah?
Jaz imam sicer dostop do industrijske, ki se uporablja tudi v zivinoreji, samo ta je baje nepreciscena.
_________________
Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2013 09:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Mesečnik prav imaš, skoraj povsod je nekaj ali česa premalo. Confused Wink

Zdaj ko delam z agarjem, sem tudi sladkor opustila, tisto slajše sadje sploh ne sladkam oziroma si pomagam z melaso, kokosovim sladkorjem, jabolčnim sladilom (sirup), agavinim sirupom ali kakšnim podobnim sladilom tudi stevijo kdaj. Vse je odvisno koliko ima sadje kislosti, no smo se že tako navadili, da druge marmelade kar težko jemo, ko so nam vse presladke. Wink

Melaso sem lansko leto naročila tule ko smo nabavljali za delavnico bokašija. Lahko se kaj zmenimo in spet naročimo skupaj. Wink
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Mesecnik



Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57
Prispevkov: 370
Kraj: Slovenj Gradec

PrispevekObjavljeno: 06 Sep 2013 16:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Protestiram Very Happy. Cene so sicer nižje kot v naših bio zadevah, ampak to je vseeno odpadni produkt pri proizvodnji sladkorja :s.
Aye-aye misliš, da je razlika med melaso iz trsa ali pese?
Neprečiščeno pesino sem poskusila, pa ni slaba. Bi morala prašat tja, ko jo prodajajo v čem je fora. Se pa prodaja v takih posodah kot so tisti zbiralniki za vodo na pipo z mrežo okoli.
No tudi z otrobi je isti štos, ampak ne spada sem.
Pa se ti obnese sladkana na tak način ali ima krajši rok trajanja?
_________________
Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Sanjarka Ana



Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03
Prispevkov: 1203
Kraj: okolica Radovljice

PrispevekObjavljeno: 07 Sep 2013 06:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Samo tako/mimogrede/ moja stara mama je slivovo marmelado delala z soljo. Na kilogram sliv, češpelj ščep soli. In to je vse. Bila je obstojna tudi dve leti. Mogoče komu pride prav.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.