|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 13:02 Naslov sporočila: Marmelada brez želirnega sladkorja |
|
|
Je že kdo pogruntal, kako narediti sladko marmelado brez želirnega sladkorja, pa da je ni treba kuhati 2 dni?
Hvala za namige. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
sancy990
Pridružen/-a: 11.07. 2013, 19:04 Prispevkov: 64 Kraj: Podčetrtek
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 13:11 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem nekoč slišala, da zelen paradižnik vsebuje veliko pektina, pobrskaj po internetu in mogoče boš kaj našla uporabnega. Mogoče bo pa kdo drug kaj več vedel.
lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57 Prispevkov: 370 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 13:14 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko uporabis sadje z veliko pektina kot dodatek ali pa si pektin naredis sama iz nezrelih jabolk.
Jaz uporabljam zelin. Se ga dobi v vec variantah.
Sem pa ugotovila, zakaj je dodana mascoba zelinu. Da se marmelada manj peni. Vsak dan nekaj novega _________________ Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Darso
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 13:59 Prispevkov: 837 Kraj: Slovenske Konjice
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 13:24 Naslov sporočila: |
|
|
Ja, pa uporabiš tomatilote, kutine, limono, banano,... _________________ Uživajmo v dobroti narave
https://picasaweb.google.com/home |
|
Nazaj na vrh |
|
|
voda
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 09:15 Prispevkov: 2668 Kraj: Ljubljana in Istra
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 13:28 Naslov sporočila: |
|
|
Martinka, jaz sem letos prvič odkrila v trgovini ta želirni sladkor, a ponucala sem ga za kavice in kolače, ker sem prebrala samo sladkor. nakupu me je povabila čudovito pisana vrečka.
skratka. kuham marmelade vedno z navadnim sladkorjem. moje izkušnje pri dolgoletni kuhi:
če je sadež zelo zrel in če je po naravi sladek ima sam veliko sladkorja a malo vode, in takrat daš manj navadnega cukra in takrat se tudi prej skuha.
marmelado vedno (kot paradajze) kuhaj v široki, ne globoki posodi. večja površina izparevanja. ob rednem mešanju hitrejše izparevanje in manj kuhe.
če je v prostoru hladno se dalj časa kuha, če je vroče prej itd.
v široki posodi za kuho, kjer je narezano, ali rahlo potlačeno sadje z vilico posuj s sladkorjem dan prej ali vsaj zgodaj zjutraj za večernjo kuho. sadeži se omedijo in je kuha hitrejša.
staro pravilo je na kilo sadeža 70dkg navadnega sladkorja. jaz delam od oka
in kdaj je kuhano?
takrat ko s kuhovnico kapneš na krožniček, malo počakaš nagneš krožniček in ko se žele ne cedi je marmelada gotovo.
taka marmelada lahko stojijo tudi po več let. lp voda _________________ Nekoga moraš imeti rad, pa čeprav trave, reko, drevo ali kamen, nekomu moraš nasloniti roko na ramo, da se lačna, nasiti bližine, nekomu moraš, moraš,...(I. Minatti) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Harka
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34 Prispevkov: 123 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
Ali je že kdo kuhal marmelado/džem/... s kupljenim pektinom ali celo agarjem? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 14:07 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz jo delam samo z agarjem že par let in sem zelo zadovoljna. A vse delam bolj po občutku. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Harka
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34 Prispevkov: 123 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 15:19 Naslov sporočila: |
|
|
In tvoj občutek pravi... koliko agarja na koliko sadja? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
MARTINKA
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 13:19 Prispevkov: 530 Kraj: Kranj
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 20:46 Naslov sporočila: |
|
|
Aye-Aye je napisal/a: | Jaz jo delam samo z agarjem že par let in sem zelo zadovoljna. A vse delam bolj po občutku. |
Kje ga pa kupiš? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Ob kuhanju marmelad na splošno uporabim izjemno malo želina, če je res treba, sicer sploh ne. Agarja ne maram, trudi zato ne, ker za moj okus zelo spremeni konzistenco marmelad (in ker me spoominja na bakterijska gojišča ).
Vse je v tem, da imaš malo sadja, široko posodo ijn kihalnico v roki, pa prej mariniraš sadje z zelo zmerno količlino sladkorja. Preden je marmelada do konca kuhana, dodam malo limoninega soka, ki podpre delovanje pektina v sadju. In res tik pred koncem, če presodim, da je marmelada dovolj kuhana in vseeno še preredka. Takrat dodam nekaj žlic mešanice iz enega želina in nekja žlic sladkorja (mešanico prej temeljito premešam), malo pokuham in polnim v kozarčke.
Res pa je, da ne maram marmelad, ki bi jih morala rezati z nožem, najraje imam marmelade, ki lepo počasi spolzijo iz kozarčka, če ga nagnem. Tako kot zelo gost med, recimo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 21:05 Naslov sporočila: |
|
|
Na agar agar-ju piše da dodamo 1 žličko na pol kilograma sadne mase.
Dobi se ga pa v večjih trgovskih centrih, e- leclerc ali mercator, pa v vseh trgovinah z zdravo prehrano, recimo vitacare, kalček... Boljši je v prahu, dobijo se pa tudi taki kot drobljenci, bolj grobi, se malo dalj topijo, a ni problem v marmeladi ponavadi se.
Nekje sem zasledila da je pri pektinu probllem, saj je ves obdelan z amoniakom. Tako recimo v bio marmelado sploh ne sme, oziroma je zakonsko omejena količna. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57 Prispevkov: 370 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 05 Sep 2013 22:08 Naslov sporočila: |
|
|
V bistvu...kakorkoli gledas, je nekje nekaj
Ce ne vzames nerafiniranega sladkorja, imas beli sladkor, ki je beljen med drugim z zveplovim oksidom ali pa ga z melaso pobarvajo nazaj v rjavo.
Ti cisto verjamem, da bi tudi pektin v zelinu bil obdelan z amoniakom.
Ce pa kuhas marmelado tri ure recimo....pa tudi ne ostane kaj extra v njej......dileme
Zdajle zakljucujem Strudl marmelado. Ene 4 kilograme mesanega: jabolka, cesplji, cukiniji, breskve zmleto v multipraktiku. 2 kg sladkorja in en zelin....ne rabi biti ravno trda, ni pa fajn, da ti takoj pobrise iz zavitka.
Kako je pa stanje z melaso? Se da dobit v vecjih kolicinah?
Jaz imam sicer dostop do industrijske, ki se uporablja tudi v zivinoreji, samo ta je baje nepreciscena. _________________ Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Mesečnik prav imaš, skoraj povsod je nekaj ali česa premalo.
Zdaj ko delam z agarjem, sem tudi sladkor opustila, tisto slajše sadje sploh ne sladkam oziroma si pomagam z melaso, kokosovim sladkorjem, jabolčnim sladilom (sirup), agavinim sirupom ali kakšnim podobnim sladilom tudi stevijo kdaj. Vse je odvisno koliko ima sadje kislosti, no smo se že tako navadili, da druge marmelade kar težko jemo, ko so nam vse presladke.
Melaso sem lansko leto naročila tule ko smo nabavljali za delavnico bokašija. Lahko se kaj zmenimo in spet naročimo skupaj. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Mesecnik
Pridružen/-a: 03.06. 2013, 13:57 Prispevkov: 370 Kraj: Slovenj Gradec
|
Objavljeno: 06 Sep 2013 16:40 Naslov sporočila: |
|
|
Protestiram . Cene so sicer nižje kot v naših bio zadevah, ampak to je vseeno odpadni produkt pri proizvodnji sladkorja :s.
Aye-aye misliš, da je razlika med melaso iz trsa ali pese?
Neprečiščeno pesino sem poskusila, pa ni slaba. Bi morala prašat tja, ko jo prodajajo v čem je fora. Se pa prodaja v takih posodah kot so tisti zbiralniki za vodo na pipo z mrežo okoli.
No tudi z otrobi je isti štos, ampak ne spada sem.
Pa se ti obnese sladkana na tak način ali ima krajši rok trajanja? _________________ Two roads diverged in a wood,
and I took the one less traveled.
--Robert Frost |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Sanjarka Ana
Pridružen/-a: 07.07. 2013, 08:03 Prispevkov: 1203 Kraj: okolica Radovljice
|
Objavljeno: 07 Sep 2013 06:03 Naslov sporočila: |
|
|
Samo tako/mimogrede/ moja stara mama je slivovo marmelado delala z soljo. Na kilogram sliv, češpelj ščep soli. In to je vse. Bila je obstojna tudi dve leti. Mogoče komu pride prav. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|