Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Som po madžarsko

 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tinko



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47
Prispevkov: 578
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 09:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas bo danes za kosilo som po madžarsko.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 12:17    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nikoli slišala, nikoli jedla. Kako približno se to pripravi?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47
Prispevkov: 578
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 15:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

1 kg soma, olje za cvrtje, 1/2 kg čebule, 2 zeleni papriki, sol, mleti poper, ostre rdeče paprike po okusu (do 1 žličke), 2 žlici paradižnikove mezge.

Kose ribe popečemo na vrelem olju na obeh straneh. Čebulo narežemo na tanke kolobarje. Očiščeno papriko narežemo na rezance. Na olje, na katerem se je pekla riba, dodamo čebulo, svežo papriko, sol, mleti poper, mleto papriko, mezgo, po potrebi nekaj vode. Vse dobro premešamo, dodamo kose pečene ribe in pustimo, da vse skupaj še malo prevre.

Moja opomba: če je bilo olja preveč pri pečenju, se ga delno odlije, da ni jed premastna. Lahko se uporabi tudi druga riba. Še najboljše fileti, da ni potrebno obirati kosti. Kljub temu, da je čebule veliko, se je v jedi ne čuti, v jedi pa je videti, kot bi bilo notri naribano zelje.

Za prilogo je največkrat kuhan riž.

(posebna izdaja ZDRAVJE, Ribe na 150 načinov, 1987)
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
muha



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30
Prispevkov: 19309
Kraj: Medvode-okolica 420 m nv

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 17:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tinko, hvala. Zdi se zelo okusno.

Kupujem file postrvi, bom poskusila s to varianto.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47
Prispevkov: 578
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 22 Jan 2021 18:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pa zmrznjeni fileti morskega psa, vitkega soma ali kaj podobnega, so zelo poceni in okusni. Sicer pa som ali ščuka, če mi uspe ulov.
Pozimi, ko ni domače paprike, kupim ˝tribarvno˝. Je jed še bolj pisana. Če zmanjšam količino mlete pekoče paprike, uporabim sladko.
Za vse, ki čebule ne marajo, jo v tej jedi ne občutijo.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2021 08:59    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Tole pa mora bit top, hvala Smile
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47
Prispevkov: 578
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 25 Jan 2021 13:40    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Žlehtnoba! Enostaven recept, hitra priprava in dober okus.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 30 Jan 2021 22:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za tole sem ti dolžan pa eno MEGA ZAHVALO. Neverjetno, res. Jaz sem sicer naredil "lososa po madžarsko" Very Happy

Ampak vse je bilo tako, kot praviš - "čebulca kot ribano zelje", uporabil sem tris paprik, da je še izgledalo "noblih".

Pa vse skupaj je tako hitro pripravljeno! Zraven sem dal samo kuhan riž brez kompliciranja... Matr, na tuj (tvoj) račun sem danes v očeh drugih prejel dodatne bonus pike, haha Cool

P.S.: Mogoče samo moj dodatek: za tisto maščobo sem kombiniral kanec oljčnega olja v vročo ponev, po minuti ali dveh pa še košček masla. Vse ostalo pa je bilo tako, kot si zapisal (tisto malo vode je bilo v mojem primeru 2dl).
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
tinko



Pridružen/-a: 04.06. 2013, 09:47
Prispevkov: 578
Kraj: Šentjernej

PrispevekObjavljeno: 31 Jan 2021 14:46    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Me veseli. Recept je v knjigi zelo suhoparen. Tudi olivno olje ni bilo tako popularno ob izdaji knjige, kot je sedaj. Za maslo si tudi sam odkril, da jed popestri. Vode je potrebno dodati 2 dl, če želiš, da je meso lepo pokrito. Kuham nekoliko dlje, kot nekaj trenutkov, na temperaturi, da le rahlo povreva.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Žlehtnoba



Pridružen/-a: 10.10. 2017, 11:22
Prispevkov: 866
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 31 Jan 2021 17:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hehe, končna jed je daleč od suhoparnosti Smile
Ja, maslo sem dodal zarad "žmohta", ker lososa nisem prej ne nasolil ne popopral, čisto frišnega vrgel v ponev. Sem pa zato po receptu začinil zelenjavo (sveže mlet poper, sol, sveže mleti čilijevi kosmiči) in noben ni jamral nad kako pikantnostjo. Malo je sicer poščemelo po jeziku, ni pa nobenemu "piskra odprlo", heheh.

Sicer čebula in paprika data od sebe nekaj soka, a sem vodo dodal ravno zato, da sem vse skupaj pustil na zmernem ognju, odvečna tekočina je tako imela čas povreti, okusi so se pa zelo posrečeno povezali.
_________________
go with your instinct to live as you want
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Stran 1 od 1

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.