|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 16:41 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Tudi jaz letos nisem nastavila nič jabolčnega kisa (pa tudi kakšnega drugega ne ). Upam, da zaloge iz lanskega leta premostijo vrzel. | To pomeni, da bom tudi jaz letos brez tvojega odličnega kisa. No, saj ga imam kar še nekaj... _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 17:33 Naslov sporočila: |
|
|
Uuu, meni so ptiči drnulje "potolkli". Iz kakšnih količin drnulj ste pa delali? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
Eh, lpmami, kakšna malenkost se ga bo žeše našla. Je pa res, da ga bomo verjetno morali uporabljati bolj v "lekarniških" dozah.
Mi je prav žal, da ga lani, ko je bilo jabolk v izobilju, nisem pripravila več. No, šola za drugič...
Mravlja, kar se soka tiče, količin ne vem. Na jesenskih počitnicah oberem eno drevesce, ki raste blizu počitniške hišice. Plodov ni pretirano veliko, a se mi zdi, da so zelo sočni in dajo veliko soka. Letos se ga je nateklo za 2.5L. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 30 Jul 2020 17:29 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem nastavila nekaj jabolčnega kisa. Zdaj sem v dilemi, kam naj ga postavim. Če me spomin ne vara, ne sme bit preveč toplo, a ne? Verjetno je temperatura okoli 25st že preveč (?). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zlatko83
Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 06 Nov 2020 11:53 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni!
Letos sem se prvič lotil izdelave domačega jabolčnega kisa. Oprana neškropljena jabolka sem narezal, pustil tri dni v plastičnem sodu (cca 30l) in nato zalil z vodo. Prekril sem z krpo. Pred kakim mescem in pol sem vse skupaj preselil v klet (temperatura okrog 18 C). Do sedaj izgleda vse OK. Kis je že rahko kisel, vendar še ne dovolj (recimo, lahko bi ga uporabljal nerazrečenega), je moten in ima barvo limoninega soka. Jabolka so že potonila, zato obtežitev ni več potrebna. Drugače iz posode lepo diši po kisu.
Na vrhu se je naredila cca 5mm debela plast , ki je prej belkasto sive barve, precej kompaktna, sluzasta oz. žaletinasta. Ali je to "mati kisa" ali kakšna druga nadloga? Jo naj odstranim v celoti, pustim kak kos v kisu, ali pustim pri miru?
Prav tako me zanima, kdaj naj precedim kis in odstranim jabolka?
Ali lahko precejan kis shranim v RF cisterno (ne najdem pravega odgovora, eni ja, drugi ne???)
Najlepša hvala za odgovore |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Nov 2020 08:45 Naslov sporočila: |
|
|
Sicer delam kis po malo drugačnem postopku, ker mi po tem postopku nikoli (poskusila 3x) ni uspel.
Takrat mi je bilo rečeno naj postopam takole:
tekočino precediš, ko jabolka potonejo. Nastajajoč klobuk odstraniš, se bo naredil nov. Posodo prekriješ z gazo in postaviš na topel temen prostor. Če klobuk potone, tekočino ponovno precediš, ker se dtrugače kis razkisa. Po enem letu dobiš mlad kis. Takrat ga pretočiš v steklenice in neprodušnoo zapreš. Za zrel kis pa so potrebna tri leta (tako pravijo). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 11:54 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr, bom tebe prosila za nasvet (ker Pep kljub moji prošnji skriva svoj recept kot kača noge)!
Torej: Naredila sem kis iz drnulj po dveh fazah kot ti delaš jabolčnega. Po končanem alkoholnem vretju sem odcedila tekočino in posodo prekrila s tkanino in pustila na toplem. Lepo diši po kisu, ampak ni se naredil tisti želatinasti klobuk, kot ga poznam pri jabolčnem kisu, ampak samo tanka siva prevleka, kot birsa na vinu, če stoji odprto. Precedila sem, je kislo, ampak bolj blago.
Zaprla sem posodo in nameravala prepustiti staranju. Ko pa sem še enkrat prebrala tvoj prispevek, pa sem ugotovila, da sem se morda prenaglila. Pustiš torej ta novi kis odprt (eno leto, da dobiš mladi kis, kot praviš), ali posodo zapreš? In če dodaš močnejši kis za vzpodbudo, pustiš odprto, da se lahko odvija dalje ocetno vrenje, ali zapreš? Lepo prosim za nasvet!
p.s. goščo, ki je nastala po alk.v., ko sem tekočino odlila, sem zalila z vodo in pravtako pustila pokrito s tkanino. Danes sem dodala še, kar je ostalo po precejanju "originala", pa vidimo, kaj bo nastalo. Tudi diši po kisu, je pa bolj vodeno.
Hvala za tvoj čas in lp _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 12:45 Naslov sporočila: |
|
|
Torej, po končanem alkoholnem vrenju, tekočino precedim v steklene kozarce (5L) in prekrijem z robcem.Tudi, če dodam star kis za vzpodbudo, kozarca ne zapiram, ampak prekrijem z robcem. Tkanina preprečuje dostop insektom in omogoča komunikacijo mikroorganizmov z okoljem. Pustim na toplem, mračnem/temnem prostoru. Najprej se na površini naredi taka mrena, kot jo opisuješ. Klobuk nastane šele kasneje. Po cca 3 mesecih, mreno/klobuk odstranim, tekočino, s pomočjo cevi, pretočim v drug kozarec. Pri pretakanju pazim, da ne pretočim usedline z dna kozarca. Pretočeno tekočino nato še ene dvkrat pretočim, da se dobro peni - s tem se prezrači. Potem kozarec ponovno prekrijem z robcem in pustim na toplem. Postopek pretakanja, zračenja ponovim na cca 3 mesece. Klobuk s površine vedno odstranim, ker naj bi preprečeval dostop zraka v tekočino. Vedno nastane nov močan klobuk.
Kozarce ne premikam, ker se klobuk v tem primeru rad potopi. v tem primeru ga nemudoma odstranim.
Po cca enem letu, mlad kis prelijem v steklenice in šele takrat dobro zaprem. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
Nisem noben strokovnjak, toda uporabljam svež kis. V kozarec narežem nekaj jabolk, odvisno od velikosti kozarca, pustim par dni, da potemnijo, nato dodam dren, približno tretjino, zalijem z vodo in pustim naravi, da opravi svoje. Posode ne zaprem neprodušno,plini, pri vrenju, pri dostopu zraka se tako vse skisa. Po tem načinu sta delali letos dve vrtičkarki, kis že uporabljat in praviti, da je zelo dobeb, tudi jaz bom danes jedel solato z letošnjim kisom. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
stara postaja
Pridružen/-a: 04.06. 2013, 07:33 Prispevkov: 1170 Kraj: blizu Ptuja
|
Objavljeno: 08 Nov 2020 16:14 Naslov sporočila: |
|
|
Lepa hvala obema! _________________ zeleno, ki te ljubim zeleno (posebno divjo mirto) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
zlatko83
Pridružen/-a: 18.08. 2016, 09:27 Prispevkov: 7
|
Objavljeno: 03 Jan 2021 14:08 Naslov sporočila: |
|
|
Kis je za prvič kar uspel. Ni pretirano kisel, ravno prav, da ga ni potrebno rečit, niti ni oksidiral in je še lepe jabolčne barve.
Sedaj pa drugo vprašanje: kam z odpadki jabolk iz kisa? Na kompost se mi ne zdi primerno odlagat, da ne bo zakisalo zemlje. Kaj pa morda na ameriške borovnice????? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Peter
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 00:52 Prispevkov: 697 Kraj: Lucija
|
Objavljeno: 04 Jan 2021 00:17 Naslov sporočila: |
|
|
Mi odpadke od kisa damo vedno na kompost. Po moje, ko se skompostira, ne vpliva na kislost zemlje.
Tudi postano vino, ki se pokvari v starih flašah, vedno zlijem na kompost.
Če grejo mušice gor, verjetno ni strupeno. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Melona
Pridružen/-a: 28.03. 2014, 17:10 Prispevkov: 4557 Kraj: Zasavje
|
Objavljeno: 04 Jan 2021 04:53 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz dajem na komoost, če je prav, pa ne vem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Jan 2021 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi jaz vse odpadke, ki nastanejo pri izdelavi kisa odložim na kompost. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Jože
Pridružen/-a: 31.05. 2016, 13:05 Prispevkov: 38 Kraj: Radovljica - 500 mnv
|
Objavljeno: 16 Jan 2021 18:43 Naslov sporočila: |
|
|
Za pospešitev kisanja sem zasledil dve metodi: da se doda malo starega kisa iz preteklih let ali pa da se prenese želatinasti klobuk iz starega kisa kdor ga ima. Če se prenese klobuk, kako to narediti da ta ne potone. Ali je dovolj le košček klobuka? Ima kdo izkušnje s tem ? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 13, 14, 15 ... 17, 18, 19 Naslednja
|
Stran 14 od 19 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|