|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 16:12 Naslov sporočila: |
|
|
Nikar zdaj, saj te zanima, kako bo kalil spomladi, kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 10:37 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, prav si razumela. Najprej posušiš, potem v skrinjo. Če bi zamrznila sveža ali premalo posušena semena, bi jim uničila kalček. Ko daš semena ven iz skrinje, jih imaš še nekaj časa zunaj na zraku, da vsa vlaga (od kondenziranja v skrinji) izhlapi. Šele takrat jih lahko shraniš v vrečko ali steklenko.
Fižolar naredi na grahu ogromno škode, žal to vsako leto vse več opažam. Lani sem imela zelo lep pridelek semenskega graha, ki je lepo kalil, a ga zaradi izgleda (bil je ves pikast od vbodov) nisem mogla dati v prodajo, čeprav je bil prej zmrznjen in škodljivcev ne bi bilo...
Kalilni testi pa se praviloma opravljajo spomladi, nekaj tednov pred dejansko setvijo. Potem skaljene rastlinice lahko presadiš v lončke in jih presadiš na prosto že, ko so lepo razvite. Tako dobiš tudi nekaj zelo zgodnjega pridelka.
Lahko pa nekaj semen daš kaliti takoj, ko jih daš iz skrinje, na ta način boš že zdaj videla, če so semena dobra in boš imela časa dobiti nova, če s temi ne bo nič. Čeprav ne vidim razloga, zakaj grah ne bi lepo kalil, če lepo dozori. Jaz z grahom nikdar nisem imela težav, če je seme bilo sveže... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 13:25 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk je napisal/a: | Lahko pa nekaj semen daš kaliti takoj, ko jih daš iz skrinje, na ta način boš že zdaj videla, če so semena dobra in boš imela časa dobiti nova, če s temi ne bo nič. Čeprav ne vidim razloga, zakaj grah ne bi lepo kalil, če lepo dozori. |
Saj ravno zato bi poskusila že zdaj s kaljenjem, ker nisem prepričana, če je grah dovolj dozorel - zelo majhno zrnje se mi zdi, sploh zdaj, ko se suši.
Če ni dovolj dozorel, potem predvidevam, da ne bo kalil ne zdaj ne drugo leto spomladi - in v tem primeru, kot praviš, bi še lahko pripravila novo zrnje za seme.
Hvala |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 16:01 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca: pri spravilu semen je moje razmišljanje sledeče: vedno pomislim,
kako to naredi narava. Pri grahu in fižolu je seme 100% zrelo, ko je tudi strok popolnoma posušen-to je tudi najbolj naraven način zorenja in sušenja. Jaz vedno pustim stroke, da se popolnoma posušijo na rastlini. Šele potem jih potrgam in izluščim zrnje, ki ga dam potem v vrećko, dobro zaprem in dam v zmrzovalnik. Ko ga po nekaj dneh vzamem iz zmrzovalnika, ga pustim v zaprti vrečki toliko časa, da se njegova temperatura izenači z okoljem (vlaga iz prostora na vrečki ne kondenzira več) in ga spravim v steklen kozarec ali papirnato vrečko. V oboje pa priložim kar nekaj lovorjevih listov (odganja žuželke). _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 10 Jul 2013 21:32 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Irenca: pri spravilu semen je moje razmišljanje sledeče: vedno pomislim,
kako to naredi narava. Pri grahu in fižolu je seme 100% zrelo, ko je tudi strok popolnoma posušen-to je tudi najbolj naraven način zorenja in sušenja. Jaz vedno pustim stroke, da se popolnoma posušijo na rastlini. Šele potem jih potrgam in izluščim zrnje, ki ga dam potem v vrećko, dobro zaprem in dam v zmrzovalnik. Ko ga po nekaj dneh vzamem iz zmrzovalnika, ga pustim v zaprti vrečki toliko časa, da se njegova temperatura izenači z okoljem (vlaga iz prostora na vrečki ne kondenzira več) in ga spravim v steklen kozarec ali papirnato vrečko. V oboje pa priložim kar nekaj lovorjevih listov (odganja žuželke). |
Skoraj za v učbenik je tale zapis. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 11 Jul 2013 06:43 Naslov sporočila: |
|
|
Ho, Metuljc , hvala-saj bom še važna ratala _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lera
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 08:39 Prispevkov: 269
|
Objavljeno: 12 Jul 2013 07:14 Naslov sporočila: |
|
|
Evo grah pospravljen, glede na točo v maju presenetljiv pridelek - dobra sezona lep debel grah in nič spokan. _________________ lp
Lera
http://lera.moj-album.com |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 05 Avg 2013 12:00 Naslov sporočila: Vijoličast hrustljiv sladkorni grah 'Sugar Magnolia' |
|
|
Vijoličast hrustljav sladkorni grah 'Sugar Magnolia' . Je res zelo sladek in se lahko je kar takega z lupino, ki je tudi izredno sladka, meni najboljši surov. Takrat ko že oblikuje kar velike grahke a še vedno lupina izgleda sočno. Vzgojil ga je Dr. Alan Kapuler (Peace Seeds). Zraste do 1,8 m in ob zadosti vlage kar dolgo daje pridelek. Meni do zdaj daleč najboljši surovi grah, ko je starejši se lupina stanjša takrat se ga izlušči in je uporaben tako kot ves ostali grah.
Pa še lep je in kar je najvažnejše, ne moreš ga spregledat saj je vijoličast.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 05 Avg 2013 12:05 Naslov sporočila: |
|
|
Semenčka boš verjetno shranila? _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 05 Avg 2013 12:17 Naslov sporočila: Turški rdeči |
|
|
Ste že videli rdeč grah? No tu je turški rdeči grah. Grahki, so pri sveži zrelosti za obiranje že rdečkasti, ko pa se posuši je čisto rdeč. Odličen v rižotah in suh kot pečen grah, podobno ko recimo prebranac. Zraste do 180 cm in je kar lepo poln. Tudi cvetove ima lepe, rdečkaste.
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 05 Avg 2013 12:21 Naslov sporočila: |
|
|
Ivčk, seveda! Večino sem spravila za seme. Samo bom zdaj tole pošiljanje in menjavo malce drugače organizirala. Bom med dopustom upam napisala, kako si vse skupaj predstavljam. Prav tako za fižol in morda še paradižnik. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 05 Avg 2013 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Krasni so tile tvoji grahki, tudi tale rdeč je zelo posrečen. Za menjave sem pa vedno
Glede na to, da sama nisem jedec graha (kuhanega namreč po okusu in teksturi ne prenesem), sem se čisto navdušila nad raznolikostjo te zelenjave. Ogromno ga pojem v stročju in mladem zrnju, surovega seveda.
Letos sem gojila precej sort, mislim da jih je bilo 10, kar nekaj mi jih je uspelo shraniti tudi v večjih količinah, ostale pa sem si uspela spraviti za obnovo semeske zaloge, ki se mi je že kronično manjšala.
Takoj, ko bom uspela najti čas, bom vse sorte tudi predstavila. Predlagam, da za sorte posamezno odpremo svoje teme, da ne bo vse stisnjeno v tej temi... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 05 Avg 2013 20:53 Naslov sporočila: |
|
|
Aye, takle dvometraš je edina rešitev za moj mali vrt, da tudi jaz pridem do večje količine graha. Mi lahko na zs napišeš, kje se sploh to da nabaviti brez zapletov?
Letos sem tudi jaz nekako prerasla odpor do kuhanega graha, ki sem ga prenašala le spasiranega, in ga celo, kot Ivčk, jedla surovega, in preživela . S starostjo človek izgleda na novo okuša.... _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Harka
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34 Prispevkov: 123 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 25 Avg 2013 08:10 Naslov sporočila: |
|
|
Purple Podded Pea Desiree
Trenutno v višino meri okrog 30 cm, končno cveti, na vrhu tankega stebelca je pa naredil zelo kompaktno listno strukturo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 25 Avg 2013 09:21 Naslov sporočila: |
|
|
Harka, daj da boš semena shranila, menjam za kak drug grahek, imam približno deset sort _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 3 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|