|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 02 Jul 2013 21:25 Naslov sporočila: |
|
|
Dobro, sem mislila da morda seme iz Estonije.
Pa vprašam Harko od kje ima ona seme. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 03 Jul 2013 10:28 Naslov sporočila: |
|
|
Harka ga je kupila na Plants of distinction (UK), če želiš par semen ti lahko pošljem, če se ti da, da si ga sama namnožiš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 03 Jul 2013 13:59 Naslov sporočila: |
|
|
zanimivo, jaz pa imam sladkornega iz Lidla pa lepo raste v višino. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 03 Jul 2013 20:10 Naslov sporočila: |
|
|
tjesih je napisal/a: | Me pa zanima Pika, kje si ti kupila seme Golden Sweet. Izgleda lepo, upam da ni nitkast. |
Nikakor ni nitkast! Ravno danes sem jih hrustala v vrtu, ko sem prebrala tole vprašanje. Stroki so zelo nežni, sladki in hrustljavi, popolnoma brez nitk. Je pa dobro, da jih za stročje obiramo čimprej, že od 3cm naprej, takrat so izjemne kakovosti.
Ko se enkrat začne razvijati zrnje, se strok nekoliko razbarva, zrnje pa postane lepo vidno ob robu stročka. Zrnje lahko tudi pobiramo, dokler je še mlado, ni pa zelo sladko, kot bi človek pričakoval.
Ko se stroki posušijo, se obarvajo v krem bež barvo in postanejo suhi na otip, takrat poberemo semena za naslednje sezone.
Še to, rastline so precej visoke, kakih meter in pol, tudi več... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 03 Jul 2013 21:39 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je enak kot navadni sladkorni, je pa tako kot je Ivčk rekla, prej je res lewpo rumen, ko pa raste in zori, pa ta barva kar nekam izgine in postane skoraj tak kot vsak drug sladkorni grah.
Zrnje je bolj zanimivo kot sami stroki, je nekako krem zeleno in z vijoličnimi pikicami.
Nazadnje urejal/a pika 25 Avg 2013 09:25; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 03 Jul 2013 22:15 Naslov sporočila: |
|
|
Pika za letos je tako prepozno. Naslednje leto pa bomo kaj menjali, kaj kupili in se spet potrudili. Hvala. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Harka
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34 Prispevkov: 123 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 12:43 Naslov sporočila: |
|
|
(Tjesih: kaj je drugače narobe s semeni iz Estonije?) |
|
Nazaj na vrh |
|
|
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 13:33 Naslov sporočila: |
|
|
Ne, ne iz Estonije - za ta semena ne vem.
Semena sladkega graha iz Lidla - iz njih ne zraste takšen sladek grah, kot smo ga bili vajeni, ampak grah kot ga prodajajo v zamrznjenih "kitajskih" mešanicah.
Jaz bi rada sladek grah kot ga zgoraj opisuje Ivčk.
Iz takšnega graha so juhice nekaj najboljšega, lahko pa stroke pohrustaš že kar na vrtu. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Optimist
Pridružen/-a: 13.06. 2013, 08:51 Prispevkov: 1276 Kraj: Idrija
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Lani sem imel isto sladek grah iz lidla in je bil pravi!
Letos še ne vem, sem bil dokaj pozen s sejanjem! _________________ Več jih posadiš, več jih ostane za tabo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 17:53 Naslov sporočila: |
|
|
Lani je tudi pri meni iz lidla zrasel sladek grah, ta za stročje, par jih je bilo vmes za zrnje, letos pa brez izjeme samo za zrnje, očitno se jim je nekaj na celi črti zalomilo letos. Mal dnarja, mal muzike, ne?
Je pa ta za zrnje vseeno odličen, sem ga že skuhala v rižoti skupaj z mladim korenčkom, čisto nekaj drugega kot zamrznjen. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 05 Jul 2013 17:58 Naslov sporočila: |
|
|
Moj Lidlov grah je še v vrečkah, bomo videli, ko bo uspel priti v zemljo, kako bo.
Na splošno pa čez Lidlova semena nimam pritožb, nasprotno, meni se uzdijo odlična, sploh, ker k odličnosti prispeva tudi cena. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Harka
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 08:34 Prispevkov: 123 Kraj: Ljubljana, tudi do 600m nmv
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 07:39 Naslov sporočila: |
|
|
Meni je iz Lidlovih semen mešanih rožic lani zrasla tudi ena konoplja sem ugotavljala kaj bo to za ena lepa rožica, pa buljila vanjo pa se po glavi praskala, kdaj misli cveteti in ko mi je končno potegnilo, kaj to v resnici je, mi jo je pobrala suša Tako da v Lidlu se splača kupovati, vedno še kaj več dobiš |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 06 Jul 2013 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Danes sem že drugič pobrala grah Mali provanslec. Zdaj se je že malo začel sušiti in bi zrnje iz bolj suhih strokov shranila za seme.
Saj sem že na prejšnjem forumu brala o tem, ampak vseeno me zanima: a morajo biti stroki čisto posušeni, če ga shranim za seme, ali je dovolj, da ga posušim do konca zdaj, ko je že oluščen?
Grah Rondo, ki je bil sejan kasneje, pa ima že polno ploščatih strokov, zdaj samo še čakamo, da se zdebeli |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ivčk
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 07:47 Prispevkov: 1664 Kraj: Blizu Novega mesta
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 11:33 Naslov sporočila: |
|
|
Irenca, najbolje je, da je čimbolj suh, tako boš zagotovo vedela, da je seme zrelo. Potem ga pa tako in tako notri še dosušiš (do dva tedna rabi, da je popolnoma suh) in daš v skrinjo na vsaj dva dni, da pobiješ ličinke fižolarja... _________________ Instagram profil: @iva.grasa.ig
Dostop do spletne ankete:
https://forms.gle/S3bLBtqhbhK1q6M6A |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irenca
Pridružen/-a: 07.06. 2013, 14:56 Prispevkov: 522 Kraj: Gorje
|
Objavljeno: 07 Jul 2013 16:02 Naslov sporočila: |
|
|
O, hvala, Ivčk
Torej, najprej posušim in nato dam posušenega v skrinjo? Nisem vedela, da grahovo zrnje tudi ta hrošček napada.
Glede testa kaljivosti: ali ga lahko naredim že zdaj, ko vzamem seme iz skrinje, ali pa morda tako 'sveže' seme ne bo dalo pravih rezultatov? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Fižol in druge stročnice Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 2 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|