|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 10:06 Naslov sporočila: |
|
|
Brbr,
moje izkušnje že kažejo na to, da rata preveč mehko, če se kisa na toploti predolgo. Za čilije bi rekla tri dni na toplem, potem pa na hladno.
Če primerjaš prvo in drugo rundo po dolžini in topoloti, kak je šlo?
Soseda je zelje ribala takrat kot jaz in ga je takoj dala v kozarce in v vodo. Ni prav nič mehko. Imava isto sorto zelja. Edino pri tem da se takoj da v vodo, meni ne odgovarja to, da potem v določenih kozarcih je premalo vode. Zato ga pustim nekako pet dni, da se kisanje začne in da dolijem solnico, kjer je potrebno.
Kaj praviš, bi lahko bilo isto pri tebi in pri čilijih?
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 10:15 Naslov sporočila: |
|
|
Glede temperatur ne vem, ker jih na merim. Jaz vse kisam v kurlinici. Tako so se zgodnejše runde kisale, ko še nismo kurili. Zdaj pa je gretje prižgano, sicer, glede na vreme, ne dela zelo intenzivno, pa vendar...
Sem pa lani ravno tako novembra kisala svoje prve papričice in so bile hrustljave da je kaj.
Glede mehkega zelja sem se pogovarjala z znancem, ki že vrsto let kisa domače zelje in je rekel, da je on imel enkrat zelo mehkega, ker je bila zeljna greda preveč pognojena z dušikom. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 10:53 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Misliš, da bi dušik vplival? Tudi vreme lahko kaj prispeva. Suša, predvsem.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 11:15 Naslov sporočila: |
|
|
Tole okrog dušika sem pa tudi že "nekoč nekje" slišal/bral. Bi znalo držati. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 11:56 Naslov sporočila: |
|
|
Lastnih izkušenj nimam nobenih. Povem samo to, kar zvem, ko se želim česa naučiti, ali si priti na jasno. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 13:29 Naslov sporočila: |
|
|
še en link
https://deloindom.delo.si/tezave-nasveti/naravno-kisanje-odlocilna-sta-sladkor-sol
povzetek obeh:
Napake
Sivkasto rjava barva in neprijeten vonj zelja – zelo verjeten razlog je pretirana pognojenost z dušikom.
Zelje ima okus po hrenu – moteč pekoč okus povzroči zapoznel začetek fermentacije.
Mehko, sluzasto zelje (repa) – premalo soli.
Trdo zelje – preveč soli.
Prvo pravilo pri kisanju zelja in repe je, da zelje in repa med kisanjem ne smeta priti v stik z zrakom. Kisati se morata v temi. Paziti je treba na hgieno.
Idealna temperatura je 18 ˚C,
Shranjevanje na 8-10˚C,
2% solnica enakomerna (za kozarce 2,5)
ko se začne peniti, pene pobiramo sproti
Proces kisanja se zaključi po treh do štirih tednih, takrat odstranimo folijo in odlijemo odvečno »zeljnico« in, če je potrebno tudi oksidirano vrhnjo plast zelja. Skisano zelje ali repo za domačo uporabo ali za prodajo na trgu prepakiramo v zaprto nepredušne posode, ki jih prestavimo v temen in hladen prostor. Priporočljiva temperatura je med 8 in 10 stopinj celzija. Druga možnost je shranjevanje v steklene kozarce. Vloženo zalijemo z zelnico ali repnico in dobro zapremo. Paziti moramo, da vloženo ne prihaja v stik z zunanjim zrakom.
Kisanje v kozarcih
Ker v njih največkrat ni mogoče vzpostaviti enakih razmer kot v večji posodi, kakovost zelja ali repe ni povsem takšna kot pri klasičnem kisanju. Ker ni obtežitve, predvsem zelje ni prave oziroma izenačene čvrstosti. Ker ga je v kozarcu teže tlačiti in s tem vzpostaviti razmere brez zraka, ga je bolje zaliti s slanico – v vodi naj bo 2,5 odstotka soli glede na količino zelja. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 14:48 Naslov sporočila: |
|
|
Sem prečitala oba članka (mislim, da deloindom povzema prvega - sta takorekoč enaka).
Mogoče so moji čiliji mehki zaradi zmanjšane količine soli. sluzasti se mi pa niso zdeli. Sicer bom videla, ko bo fermentacija gotova...
Tudi tvoje mehko zelje ni sluzasto...
Aj, hvala za povzetek. Bo teli temi prav prišel. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 15:07 Naslov sporočila: |
|
|
Pride prav vsako znanje, izkušnje štejejo pa največ. Tole s soljo bi znalo bit prav, ampak imam občutek, da na mehkobo ne vpliva samo to.
Brr, bova videli skozi čas.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 13:19 Naslov sporočila: |
|
|
Zdajle sem pisala recept za pripravo kislega krušnega napitka in spotoma odkrila še tale način frementacije. Gotovo ga preizkusim, če ne še letos, pa drugo leto... Zna biti rešitev za moje preslane kisane paprike.
Postopek:
potrebujemo:
- kruh, pripravljen s kislim testom,
- čvrstejšo zelenjavo, narezano na večje kose (rdeča pesa, zelje, korenje, itd)
- začimbe (drobno naseklja ingver, cela kumina, komarček, brinove jagode, itd)
- vod o
- kisel krušni napitek
Kruh narežemo na rezine in posušimo. Večji kozarec do 3/4 napolnimo s približno enako količino krušnih rezin in zelenjave, dodamo žličko izbranih začimb. Prilijemo kisel krušni napitek (priravljen prej. Recet sem napisala v temi "Kvas"), ki naj ga bo cca 5% prostornine kozarca in zalijemo z vodo do cca 5cm pod vrhom. Kozarec dobro zapremo in ga dva dni pustimo na sobni temperaturi, nato ga damo na hladno (n e v hladilnik) za en mesec. Nato tekočino odlijemo in hranimo v stekelicah na hladniem. uživamo kot kisli krušni napitek (kvas). Skisano zelenjavo z malo tekočine nadevamo v manjše kozarčke, jih zapremo in shranimo na hladnem. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 14:50 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo, Brbr! Kisli krušni nastavek - droži imam v hladilniku in jih dohranjujem. Sicer pečem ajdov kruh (brezglutenski), a bom spekla še rženega in se, upam, lotila tega kisanja. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 27 Nov 2019 16:35; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 15:48 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz ga nastavim še danes. Imam en star suh košček mojega rženega kruhka. Sicer je bolj majhen, a za probo bo. Če se bo obneslo, bom potem poskusila s fermentacijo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 16:39 Naslov sporočila: |
|
|
Zdaj seveda nimam nobene svoje zelenjave več, ki bi jo lahko kisala, a bom pač kupila na tržnici. Veliko bolj mi prija kisana zelenjava kot pa vložena v kisu. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 27 Nov 2019 18:03 Naslov sporočila: |
|
|
Sem razmišljala...: v navodilih nič ne piše, da mora biti ržen kruh. Tako mislim, da bi lahko poskusila tudi s tvojim ajdovim.
Kar se zelenjave tiče - napitek bo pripravljen šele čez mesec dni. Takrat pa razen korenja, ki ga imam posejanega v vreči in bo tam ostal tudi čez zimo (za svežo rabo), res ne bom imela več domače sveže zelenjave, ki bi bila primerna. Tako bom verjetno poskusila skisati en koren _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Jan 2020 15:10 Naslov sporočila: |
|
|
Včeraj sem poskusila požirek mojega kislega krušnega napitka. Je kisel kot vrisk - priznam, da nisem padla okoli od navdušenja . Zdaj se pripravljam, da poskusno skisam en korenček.
Trenutno čitam knjigo "Zdravi možgani", David Perlmutter. Možakar fermentirano hrano dobesedno kuje v nebo. Tako je v knjigi veliko receptov za pripravo. Med drugim tudi fernetiranje rib in mesa. Gotovo bom marsikakšen recept preizkusila. Fermentirane sardine prav gotovo, saj so mi surove, vložene ribe všeč.
Kar se tiče naših letošnjih kisanih paprik in čilijev, povem, da zaloga pospešeno kopni. Veliko jih porabim pri pripravi humusa, ki je z dodatkom teh kisančkov nadvse imeniten namaz. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 7 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|