Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Fermentiranje/naravno kisanje različne zelenjave
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 17 Nov 2018 13:05    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko čaka v hladilniku. Če je fermentacija močna in stabilna, lahko čaka tudi izven hladilnika.
Jaz malo precenim kako se je vsebina obnašala in ga včasih vtaknem v hladilnik, mnogokrat pa ostane zunaj v hladni sobi.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7948
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2018 12:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Včeraj sem nastavila moje papričice. V principu sem sledila receptu za kisanje paprik iz omenjene knjige, Tako sem paprikam dodala še česen, poper, čili limonin sok lističe zelenega čaja (ta naj bi zagotavljal čvrstost paprik).
Kozarce sem postavila v pekač, v kuhinjsko omaro. Fermentacija naj bi potekala en dva tedna...


_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2018 13:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Bravo, držim pesti za uspešno brbotanje Smile
Tanin (čreslovine) v zelenem čaju je tisti, ki bo skrbel za čvrstost.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7948
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2018 13:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Hvala, figula, za pesti in bodrenje. Če bo uspelo, prinesem ekrat na klepetalnico za probat...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8271
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2018 13:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri pokojni Sanjarki Ani sva enkrat poskušali njeno fermentirano zelenjavo. Najbolj se spomnim cvetače, ki je bila hrustljava in prijetno kiselkastega, osvežilnega okusa.
Preskušala je različne variante shranjevanja potem, ko je bilo že fermentirano. Enako dobro se ji je obdržalo v hladilniku in v različnih prostorih hiše, različno toplih in zračenih.
Takrat sem bila tako navdušena, da sem vpisala v moj "to-do-list", ko bodo razmere primerne.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2018 14:47    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami, razmere so vedno primerne, ne odlašaj Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8271
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2018 16:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Figula, ena od postavk je malo večji vrt, ne takle, ki mi daje ravno za sproti Wink
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
aladin



Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14
Prispevkov: 950
Kraj: Radovljica

PrispevekObjavljeno: 20 Nov 2018 17:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Za trening je dobra tudi zelenjava iz trgovine... Pa s fermentiranjem tud kakšen strup razgradiš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7948
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2018 10:23    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, izgleda, da jaz bolj slabo treniram - na površini mojih kisančkov se je naredila bela mrena. Kot sem se podučila, je to znak, da so se namnožile kvaskovke in prehitele mlečnokislinske bakterije.

Po navodilih sem zdaj mrene s površine odstranila in očistila rob. Vendar (piše) se ta ukrep ponavadi ne obnese in se mrene ponovno pojavijo.

Razmišljam kako bi stvar vseeno uspešno speljala do konca. Zaenkrat sem prekuhala bolj slano vodo s katero mislim nadomestiti odstranjeno tekočino. Razmišljam tudi, da bi v kozarce dodala nekaj zeljnice ali kefirja - naredila bi intervensijski uvoz mlečnokislinskih nakterij, ki bi pomagale ukrotiti kvasovke.

Kaj menite tisti z veliko treninga za sabo? Ali in kaj se da storiti?
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
figula



Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26
Prispevkov: 3112
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 23 Nov 2018 17:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Če so bela mrena kahm kvasovke, to ni nevarno ne tebi ne zelenjavi. Res pa neapetitlih izgleda in jo je najbolje dol pobrat.
Mislim, da je tvoj plan kar dober. Daj v en kozarec zelje, v dugega kefir, v tretjega pa vsakega malo Idea
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7948
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 24 Nov 2018 12:02    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kot sem rekla, sem včeraj kozarce do vrha (z namenom, da bi bilo čimmanj zraka v kozarcih) zalila s prekuhano slano vodo. Pokrove sem na pol privila.

Danes se je v kozarcih začelo pospešeno dvigovanje mehurčkov. Ker so pokrovi malo priviti, se uhajanje plina prav sliši. Seveda izteka tudi tekočina, kar pa ni problem, saj so kozarci postavljeni v kar globok pekač.

Kefirja in zeljnice (še) nisem dodala. Če bo potrebno, bom naredila tako, kot predlagaš, Figula. Glede na današnje dogajanje, sem optimistična.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7948
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 10 Jan 2019 14:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Podajam poročilo o mojih kisančkih...
Kisanje sem uspešno pripeljala do konca. V dveh kozarcih sem naredila še dvakrat intervencijo, ker se je mrena ponovno pojavila. Tako sem vsakič previdno odstranila mreno in potem še kar nekaj zgornje tekočine in jo nadomestila z zeljnico (kupljeno). Po 3 tednih sem kozarce povsem zaprla. enega sem shranila v hladinik, druga dva pa v prostor, kjer prezimujem rastline in shranjujem ozimnico (cca 10st). Kozarca sem postavila v črno platneno vrečo, da ne bi bila izpostavljena svtlobi. No, kozaci niso dolgo zdržali, ker so tako pripravljene paprike naravnost odlične. Dosti boljše so kot paprike vložene v kisu. So neverjetno hrustljave in odličnega okusa. Zdaj smo načeli zadnji kozarec Sad .

Ena prvih letošnjih zaobljub je, pridelati več paprik in jih več tudi shraniti na ta način.

Bom pa vsekakor pripravo vzela bolj zares - pri tem poskusu paprike niso bile povsem sveže nabrane. Misli, da je minil kakšen dan predno sem se spravila na delo. pa tudi pazila bom, da bodo obrane na dan za plod/cvet. V knjigi je lepo napisano, da je, v izogib težavam, potrebno kisati le sveže obrano zelenjavo.
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8271
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 16 Mar 2019 20:33    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pridružujem se fermentacijski druščini. Spodbudil me je spomin na hrustljave koščke fermentirane zelenjave pri Sanjarki Ani pa Aladinova pripomba, da naj za začetek in za vajo začnem kar s kupljeno zelenjavo.
Sposodila sem si knjigo Fermentirajmo!, kupila cvetačo in korenje, dala v kozarec še česen in zalila s slanico, namestila nekakšen plastični Confused distančnik in privila pokrovček. Na krožničku sem dala v omaro v kuhinji, kjer je okrog 22 stopinj. Dnevno pogledam, potlačim, polovim in odstranim drobce cvetače, ki splavajo na površino (v knjigi piše, da to rado plesni). Mehurčkov je kar precej.
Nestrpno čakam, da bom lahko poskusila.
Ob branju knjige sem pomislila na svoj česen, ki se počasi suši. Nekaj ga bom dala fermentirat v med. Je kdo že poskusil?
Brbr, bomo kaj poskusili tvoje papričice ali ste jih že vse pojedli, nam pa pustili radovednost?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
brbr



Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30
Prispevkov: 7948
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2019 09:38    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Joj, joj, Lpmami, vse smo pojedli Embarassed . So bile takooo dobre in takooo redke, da niso šle od hiše. Enkrat sem jih sicer mislila prinest na klepetalnico, a je bilo prijavljeni veliko govorcev in bi bilo papričic odločno premalo...

Letos gotovo vajo ponovim in to v večjem obsegu. V ta namen v moji rastlinski otroški sobi že raste četica mini papričic...
_________________
naredimo svet lepši
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8271
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 17 Mar 2019 11:41    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Koliko so pa velike te minice?
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Naslednja
Stran 3 od 10

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.