|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 14 Okt 2019 11:01 Naslov sporočila: |
|
|
brbr, nimam izkušenj. Narezan med zeljem je ok, kako bo pa tole, ti sporočim naslednji teden. Tam kjer je voda cepljena z zelnico, že poteka vrenje. Tam kjer je pa samo voda in sol, pa se malo bojim. Sem pa prebrala, da korenčka ni dobro ribat, ker vsebuje veliko sladkorja in bi to lahko pokvarilo kisanje...Če bodo korenčki okisani z zeljnico trdi, bo to sigurno super.
Če ni preveč suh, bi po moje šlo. Daj ga med zelje, bo sigurno ok.
Peteršilj pa dam v olivno olje - ne mokro in ne nabutam preveč. Zdrži preverjeno. Če imam čas dodam še narezan česen in tudi zdrži preverjeno. Važno je, da se da takoj na hladno in da res ne nabutaš. Nekaj peteršilja pa narežem in kar močno posolim. Tudi gvira v kleti.
V novembru se "kisovke" dobimo, prinesem svoje uspele izume - upam, da bo kaj. Si za?
Moram okisat še črno redkev in kolerabo ta teden.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Okt 2019 14:58 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Jaz sem korenje mislila narezati na palčke... Svojega zelja imam samo za sproti, ne dovolj za kisanje. Tako bom zaenkrat poskusila samo paprike, čilije in korenje.
Seveda sem za "kisli sestanek" in prepričana sem, da ne bova samo dve _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Okt 2019 16:21 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimive kombinacije. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 14 Okt 2019 16:37 Naslov sporočila: |
|
|
Danes je prvi dan, ko gre luna dol in voda iz zelja,repe...V petek je če se ne motim Luka in dan za korenino - odlično za pobiranje zelja,...Po mojih izkušnjaš je to najboljši čas za pobiranje, dva dni mediš, da postane mehko, da lažje režeš in potem ko zribaš, se res polula. Pobiraš ga lahko do 28.10. - ko je na koledarju črna luna - temna noč. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 15 Okt 2019 10:40 Naslov sporočila: |
|
|
Zanimivo. Biodinamiki priporočajo za pobiranje in ribanje zelja in repe dneve za cvet. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 20 Okt 2019 19:27 Naslov sporočila: |
|
|
Moje opažanje:
cepljenje z zelnico - ne gre - se je naredila bela usedlina in sem vrgla rdeče zelje stran, komarček oprala in dala vodo iz štirne in sol.
Isto korenček v zelnici - bela usedina. Naredila sem isto kot pri komarčku.
DOBRA NOVICA je pa, da je tisto, kar si nisem niti najmanj predstavljala zaenkrat uspelo. Korenček v vodi iz štirne s soljo- dva procenta - isti kot prvi dan. Trd in lep. Upam, da bo tako ostalo še dolgo. Sem ga oprala s klorirano vodo, samo očistila in dala v kozarec, zalila z vodo iz štirne in solila. Simpl, ane?
Ponovim ta teden vajo še enkrat z rdečim zeljem in glavnatim ohrovtom. Voda in sol.
Drugače pa črna redkev v kozarcih, se je tako polulala kot dež. Upam, da nisem preveč nabutala in solila. Isto koleraba, vendar ta nima take teksture in sem jo zalila z vodo in soljo.
Toliko od mene. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Ana
Pridružen/-a: 15.09. 2014, 08:47 Prispevkov: 514 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Okt 2019 12:05 Naslov sporočila: bal |
|
|
Irena jaz za sprotno uporabo črno redkev naribam kot jabolka za štrudelj. Kako si ti naribala, če se je polulala najbrž nisi dodajala vode.
Hvala za odgovor. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 21 Okt 2019 12:07 Naslov sporočila: |
|
|
Ana,
isto kot repo. Naribam in posolim. Potem natlačim v kozarce. Ne sme biti preveč natlačeno, ker potem ne more vret - oziram se kisat. Spusti svoj sok.
Sem pa letos sama delala to prvič in mislim, da se bo sfermentirala.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 31 Okt 2019 20:59 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljeni
Danes sem dala fermentirat dva pol litrska kozarca paprike.
Brbr naredila sem po tvojem receptu, samo ćilija nisem dala. Sem pa dala malo več popra.
Bom videla kaj bo ratalo, če mi bo ratalo.
lp cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Nov 2019 09:25 Naslov sporočila: |
|
|
Irena, hvala, ker deliš svoje znanje in izkušnje z nami.
Cinija1, prepričana sem, da ti bo uspelo. Pri meni je šlo pri vseh kisanjih (paprik in čilijev) vse kar dobro, le bele mrene sem morala odstranjevatim, ker so se pojavile skoraj v vseh kozarcih. So pa paprike bolj podvržene pojavljanju mren kot čiliji (vsaj pri meni ja tako).
Letos je izjemno leto za paprike in čilije. Tako sem včeraj dala kisat še dva kozarca čilijev, ker je bilo (ponovno) še veliko dozorelih. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 06 Nov 2019 11:12 Naslov sporočila: |
|
|
brb,
ocena paprik - mi je všeč ker ni ostrega okusa od kisa. So ravno prav trde.
čilije pa nisem poskusila.
Dajte prosim ocene in predloge, da bomo naslednje leto znale dobro delat.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 06 Nov 2019 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Irena, ne skrbi, bom povedala, a moram še probati tvoje darove (hvala!) in potem povem.
Zaenkrat povem, da me je prijetno presenetila tvoja črna redkev, ki se mi zdi kisana odlična, medtem, ko nad sveže ribano nisem navdušena, ker je (za me) preostrega, nekako grobega okusa.
Presenetilo me je tudi, da se rumena koleraba ni tako dobro izkazala. Kot smo ugotavljale (se spomniš?), ni imela okusa po kolerabi, pa tudi vso trdoto je izgubila. Smo modrovale, kaj bi bilo za storiti, da bi obdržala čvrstost (dodati hren, zeleni čaj,ali pa???)...
Kar se mojih kisančkov tiče, smo družno ugotovili, da so preslani. Ravno zato sem v zadnjo serijo dodala samo 2% slanico. Kaj bo nastalo, poročam. Če uspe, bomo pa spet pokušali in ugotavljali ali je to, to, ali pa bo treba še kaj popravit.
Trenutno je v obeh kozarcih začelo veselo brbotati, se pa že nakazuje mrena na površju. Torej bo treba čistiti...
Zaenkrat toliko. Iz srca ti hvala za tvoje teoretične in praktične darove in pa: pripravi se, da boš morala večkrat priti klepetat, ker tole s kisanje ni nekaj, kar bi odpravili tako mimogrede, samo z enim posvetom. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 20 Nov 2019 15:13 Naslov sporočila: |
|
|
Irena, smo poskusili tvoje darove in ugotovili:
- kisla repa odlična,
- kislo zelje zelo dobrega okusa, a mehko. V začetku me je to motilo, zdaj, ko gre kozarec k koncu, pa ne več,
- mešanica kislo zelje, korenje, cvetača: ravno tako je zelje mehko, korenje in cvetača pa lepo hrustljava, a povsem prevzameta okus po zelju. Tako mislim, da bi bila meni bolj všeč vsaka zelenjava kisana posebej.
Kakorkoli pa nam gredo vsi kisančki pošteno v slast in se ti še enkrat zahvaljujem.
Moji manj slani čiliji in paprike se približujejo koncu kisanja. Dvakrat sem očistila mreno s površine. Čilije sem tudi probala in so to pot čisto mehki. Zakaj, ne vem. Paprike sem dala kisat nekaj dni kasneje in so še vedno lepo čvrste. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 20 Nov 2019 16:31 Naslov sporočila: |
|
|
Zelje je mehko, ker sem ravno takrat imela en kup žalostnih dogodkov in sem ga pustila zunaj na toploti predolgo. Prejšnja leta je bilo veliko bolj trdo. Pet dni zunaj, potem v sode z vodo v klet za 14 dni do tri tedne.
Če ga predolgo pustiš zunaj in se kisa, postane mehko in poslednično preveč kislo.
Hvala za komentar.
Irena |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 21 Nov 2019 07:55 Naslov sporočila: |
|
|
Kot sem napisala, je zelje zelo okusno, nič prekislo se mi ne zdi. Le mehkoba ga je ločila od popolnosti, a, kot sem že napisala, me ta zdaj sploh ne moti več.
Kaj misliš, da je bilo tudi mojim mehkim čilijem pretoplo, da so se zmehčali. Ali pa je še kakšen drug razlog ? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 6 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|