|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
pajo
Pridružen/-a: 14.01. 2014, 23:20 Prispevkov: 1800
|
Objavljeno: 24 Sep 2019 22:05 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno takrat bo čili festival v Lepi žogi. _________________ Lj Šiška bolj natančno Koseze. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 03 Okt 2019 20:55 Naslov sporočila: |
|
|
Danes smo poleg paprik pobrali tudi čilije - "merske", a še v zelenem stanju.
Kaj storiti s še zelenimi "aleppo" čiliji, te sem nameraval posušiti ter mleti ali drobiti. Se zelene čilije prav tako lahko suši (in melje)?
ps:
se mi zdi, da letos ti "vragci" precej presegajo deklariranih 10.000 skovilov... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
goIdhorn
Pridružen/-a: 17.08. 2015, 12:03 Prispevkov: 455 Kraj: okolica NG
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 07:52 Naslov sporočila: |
|
|
Presadi v lonec in postavi na toplo in sončno okensko polico v hiši. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 09:13 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, mi zelene čilije, ki jih poberemo tik pred napovedanim minusom (po navadi enkrat novembra), predelamo v omake, ravno tako kot zrele. Le omaka je zelene barve. Sušili jih še nismo, a milim, da se lahko...
Za svežo rabo se pa tudi v hladilniku obdržijo kar dolgo. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 10:33 Naslov sporočila: |
|
|
Imam že kar nekaj kandidatov za prezimovanje, ki gredo ali pa so že v loncih. Vseh, katerim bi rad podaljšal čas zorenja, prezimovati ne morem. Na gredicah so ostali manjši, "ne-merski" čiliji. Če (ali ko) "zadišijo" po rdeči barvi, se jih lotijo ptiči. Kar nekaj jih je bilo nakljuvanih, vsi zgoraj pri pecljih. Nekateri so se zato zmehčali...
Nič. Nekaj jih bo šlo v omako, nekaj jih bom vseeno posušil - vsaka šola nekaj stane - tudi če "sfalim", kake velike škode ne bo.
Odveč mi je tole vreme nizkih temperatur... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 10:55 Naslov sporočila: |
|
|
Čilije lahko zaščitiš z mrežo proti ptičem ali pa postaviš zraven umetno sovo ali orla ali kaj podobnega. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 12:00 Naslov sporočila: |
|
|
Celo poletje so bili pod protitočno mrežo, odkriti so bili mogoče zadnja dva tedna. Od včeraj so pod kopreno...
Motijo me te nizke temperature, prišle so prehitro, za te nimam rešitve...
Ampak, če misliš, da bodo kljub temu še zoreli... - tudi prav. Pa naj še malo zunaj "visijo"... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 12:36 Naslov sporočila: |
|
|
Mravlja, z dekco jih pokrivaj. Jaz jih tudi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ne vem kakšne temperature so pri tebi, a mojih čilijev tole vreme niti najmanj ne moti, zdaj so komaj dobro začeli zoreti. Tudi druga leta sem jih pobirala še cel oktober. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 14:27 Naslov sporočila: |
|
|
Danes zjutraj je bilo pri nas +2C, verjamem, da koprena kar prav pride. Čiliji, paprike tudi, so bili že do včeraj nekaj plavi. Če pri meni zdržijo do konca meseca, jih bo še veliko.
Na kako dekco se sam ne bi spomnil, verjetno pa je uporabna samo v nočnih urah? Ali pač čez cel dan? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 17:46 Naslov sporočila: |
|
|
Ko je greda čez dan s soncem obsijana, jo jaz snemem. Če bo deževalo, je treba še nekaj plastičnega čez poveznit. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 04 Okt 2019 19:26 Naslov sporočila: |
|
|
... uh, še dež. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mfranc
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 09:01 Prispevkov: 4681 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 07 Okt 2019 22:42 Naslov sporočila: |
|
|
Plamenka je napisal/a: | Pripravljeno za sušenje: Tabasco in Buena mulata - na sliki in Guindila rojo.
Za posip bom posušila še Kim-chi in Makedonca. Manj pekoči, teh je zmeraj premalo, bodo za omake, kaj bom pa z najbolj pekočimi, pa še ne vem. Nekaj jih bom porabila za marmelade. Naslednje leto moram zmanjšati številonajbolj ostrih in sploh število različnih čilijev. |
Saj res, sem te pozabil vprašati, se takile celi, nerazrezani, dobro posušijo v notranjosti?
Sam sem jih vsaj vzdolžno prerezal, pomeni enojni rez. Debele, mesnate pa vsaj vzdolžno razpolovil.
Pripravljam se na sušenje Joe`s Long Cayenne. _________________ mfranc |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Plamenka
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 09:45 Prispevkov: 11054 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 08 Okt 2019 06:16 Naslov sporočila: |
|
|
Oboji so se popolnoma posušili. Habanere in večje čilije ponavadi prerežem podolgem na polovico, te sem pa pustila cele. Tabasci so namreč zelo majhni in ni kaj prerezati, Buena mulata bi sicer lahko, a so se tudi tako prav lepo posušili. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Čili Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 10, 11, 12, 13, 14, 15 Naslednja
|
Stran 11 od 15 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|