|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Sep 2019 08:08 Naslov sporočila: |
|
|
Bicikel, okoli zelenega paradižnika so meni razložoli, da, če se ga kuha, je v redu, ker je solanin termolabilen in med kuhanjem razpade. Kako je s fermentacijo, pa ne vem.
Šla sem gledat v moje kuharske knjige, ki nekaj govorijo tudi o fermetniranju. Imajo recept tudi za zelene paprike, a v istem receptu piše, da uporabimo zrele plodove Torej z zelenimi paprikami verjetno mislijo na sorte, ki so rumeno zelene, a ne?
Metuljc, verjetno imaš kar prav. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 24 Sep 2019 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Iz knjige Sandor Katz The Art of Fermentation
All kind of peppers ferment well: sweet or hot, fresh or dried, smoked or roasted.
People ferment tomatoes, green and red; brined green tomatoes, which can get very sour, are a Jewish delicatessen staple. (stran 106)
Torej za tiste brez znanja angleščine, fermentiramo lahko tako paprike kot čilije, ki so sveži ali celo suhi, ravno tako pražene ali dimljene paprike/čilije.
Ljudje fermentirajo tudi zelene in rdeče paradižnike. Judovska specialiteta, ki je lahko zelo kisla, so zeleni paradižniki v slanici.
Nikjer v njegovi knjigi nisem zasledila komentarjev na nedozorelo papriko, da ne bi bila primerna za fermentacijo.
V FB skupini Wild fermentation poudarjajo, to kar je zapisala Metuljc, da je potrebno dovolj sladkorjev za uspešno fermentacijo. In mislim, da bi tudi že zelena paprika lahko vsebovala primerno količino. Vem da so tam omenjali zelenjavo, ki slabo fermentira, zaradi premalo sladkorjev, vendar ni bila zapisana paprika.
Šla sem še enkrat preverit, kaj je zapisano o tej temi, pa vidim, da je kar veliko ljudi fermentiralo zeleno papriko ali čilije v kombinaciji s čebulo ali česnom, nisem zasledila neuspehov.
Poskusi fermentirati ločeno v kozarčku testno verzijo nedozorjenih paprik. Če se obnese potem ni ovir, da bi naslednje leto povečala količino. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 24 Sep 2019 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala , Tiana, saj bom probala in to že v naslednjih dneh. Nastavila bom en kozarec zelenih čili papričic (na gornji sliki so štirje primerki v levem spodnjem vogalu). Teh je po navadi v času prvih zmrzali največ nedozorelih.
Če bo fermentacija uspela, jih bom pred zimo fermetirala več.
A drugod v Gartlcu pa letos (še) nić ne brbota? _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 24 Sep 2019 13:07 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: |
A drugod v Gartlcu pa letos (še) nić ne brbota? |
Te dni začnem tudi jaz s papriko. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Tiana
Pridružen/-a: 04.03. 2014, 17:20 Prispevkov: 1109 Kraj: Savinjska
|
Objavljeno: 27 Sep 2019 06:37 Naslov sporočila: |
|
|
Ravno pripravila en kozarček paprike po tvojem receptu brbr. Pa da sprobamo, če uspe.
Sem pa ravno naletela na prej omenjeni FB strani o sladkorju v fermentirani zelenjavi:
For a vegetable to be able to reach a food safe PH of 4.6 or lower, it must contain at least 2.2g - 2.8g of sugar carbs (not total carbs) per cup. You can add low sugar carb vegetables at a ratio of up to 50% with a fermentable vegetable such as cabbage.
Primerna zelenjava za fermentacijo, kjer dosežemo pH 4.6 ali manj, mora vsebovati vsaj 2.2-2.8g sladkorjev na skodelico (to so te čudne ameriške merske enote). Pri zelenjavi, ki ima nizko vsebnost sladkorjev lahko količino spremenimo tako, da dodamo do 50% zelenjave, ki vsebuje veliko sladkorjev, kot je recimo zelje.
1 skodelica je 0,136 kg ali 0,236 l |
|
Nazaj na vrh |
|
|
figula
Pridružen/-a: 23.06. 2014, 21:26 Prispevkov: 3112 Kraj: MS
|
Objavljeno: 27 Sep 2019 08:48 Naslov sporočila: |
|
|
Tiana, razmišljam, da je zelje predlagano bolj zaradi lactobacilusov kot zaradi sladkorja. Pri zdravi rasti zelja (kapusnic) je prisotnih precej teh bakterij, ki pospešujejo fermentacijo. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 01 Okt 2019 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
Trenutno stanje kisančkov:
- papričice nastavljene 18.9. šo že prijetno kisle. Ko sem nastavila čilije (27.9.) sem s 6 (od osmih) kozarcev odstranila mrene, ki so se nabrale na površini, očistila plastični distančnik, do vrha nalila prekuhano, ohlajeno slanico (pripravljeno za čilije) in malo bolj privila pokrovčke.
- v kozarcih čilijev, nastavljenih 27.9. pa pošteno brbota... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2019 10:58 Naslov sporočila: |
|
|
Copatka, a lahko, prosim, napišeš recept za kisanje korenja. Najbolj me zanima razmerje sol:voda. Sem si shranila kar nekaj receptov iz omenjene knjige, a tistega za kisanje korenja ne (zakaj, ne vem ). Zdaj bi pa poskusila skisati en kozarec.
Drugače bom pa danes nastavila še nekaj kozarcev papričic. Čiliji pa verjetno pridejo na vrsto konec tedna. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 09 Okt 2019 13:31 Naslov sporočila: |
|
|
sol: voda
jaz delam med 2-3%, bolj med 2 in 2.5%. Voda izvirska in sol brez kakšnih kemičnih dodatkov, ki bi lahko negativno vplivale na fermentacijo.... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 09 Okt 2019 16:49 Naslov sporočila: |
|
|
Hvala za odgovor. Ali dodaš še kaj?
Na žalost nimam izvirske vode, tako prekuham vodo iz pipe. Solim pa s piransko grobo nejodirano in nerafinirano soljo.
Zaenkrat so mi vsi kisančki uspeli.
Danes sem nastavila še dva večja kozarca (Etina ozimnica) mini in čili paprik.
Jutri nastavim en kozarec korenja. Narezala ga bom na palčke. Uporabljali naj ga bi kot sveže korenje pri zajtrku, malici... _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
laksikon
Pridružen/-a: 07.03. 2014, 15:19 Prispevkov: 439 Kraj: okolica Celja
|
Objavljeno: 11 Okt 2019 07:45 Naslov sporočila: |
|
|
brbr je napisal/a: | Hvala za odgovor. Ali dodaš še kaj?. |
...čisto odvisno, berem razne recepte potem pa malo skombiniram oz. po svoje naredim...tega imaš na tujih straneh malo morje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 12 Okt 2019 22:38 Naslov sporočila: |
|
|
Tudi meni je nekaj uspelo. Zelje cca dve tretini in ostalo paprika, korenček, glavnati ohrovt, repa. Zgleda zelo lepo, brez mrene, diši in je že skoraj za jest.
Danes sem pobrala korenček, naribala nekaj repe in to dvoje dala kisat brez vode. Za hec pa sem med repo - samo mini kozarček vrgla še čilije.
Potem pa sem en kozarec korenja zalila z vodo - štirna, dodala 2,5% piransko sol.
V drug kozarec s korenčkom pa sem dodala še deset žlic zelnice - odprla sem kozarec zelja in malo ukradla.
Imam namen še naredit na podoben način rdeče zelje in glavnati ohrovt. Pa komarček za nono. še nekaj repe bo za zribat, pa črno redkev. Upam da mi rata.
Zelje in ostale fermentacije:- bilo 100 kozarcev zelja )že oddano noni,...in 30 kozarcev zelja z zelenjavo paprik,..pa dva kozarca korenja in 4 kozarci repe s korenjem.
Korenček v solnici in z dodanim cepivom zelnice, na sredini repa s korenčkom in na koncu zelje s papriko,...
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
cinija1
Pridružen/-a: 23.02. 2014, 06:20 Prispevkov: 3117 Kraj: Žalec
|
Objavljeno: 13 Okt 2019 11:39 Naslov sporočila: |
|
|
Pozdravljena
Zeelooo pridna punca
cinija _________________ Rože je na vrtu plela, pela pesem je glasno... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Irena
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 18:35 Prispevkov: 1071
|
Objavljeno: 13 Okt 2019 19:35 Naslov sporočila: |
|
|
še dva poizkusa:
komarček z zelnico in rdeče zelje+glavnati ohrovt z zelnico
|
|
Nazaj na vrh |
|
|
brbr
Pridružen/-a: 06.06. 2013, 12:30 Prispevkov: 8002 Kraj: Ljubljana
|
Objavljeno: 14 Okt 2019 09:55 Naslov sporočila: |
|
|
Irena, krasno. Čestitke.
Vidim, da si korenje dala kisat kar celo. Ali je to prvič, ali imaš že izkušnje? Zanima me tudi, ali je lahko korenje že nekaj časa pobrano, ali pa mora biti za kisanje sveže?
Čeprav sem ga nameravala nastaviti že pred parimi dnevi, še nisem uspela. _________________ naredimo svet lepši |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Recepti Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10 Naslednja
|
Stran 5 od 10 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|