|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 15 Avg 2019 22:04 Naslov sporočila: |
|
|
Malo smo pekli češple.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
aladin
Pridružen/-a: 17.06. 2013, 20:14 Prispevkov: 953 Kraj: Radovljica
|
Objavljeno: 16 Avg 2019 00:30 Naslov sporočila: |
|
|
zakaj toliko sladkorja? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 16 Avg 2019 14:33 Naslov sporočila: |
|
|
aladin je napisal/a: | zakaj toliko sladkorja? |
Da je dovolj sladko.
Dal sem 25 dag sladkorja na 1 kg očiščenih sliv, tako je v pekaču skupaj 4 kg očiščenih sliv in 1 kg sladkorja. Del sladkorja najprej potresem na dno, potem dodam slive. Temu sledi ostali sladkor ni nato mešanje preden malo odstojijo.
Malo preden končam s peko vedno poizkusim in po potrebi dodam kaj sladkorja (enako kot pri kuhanju marmelade), pa je bilo Ok. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 16 Avg 2019 15:45 Naslov sporočila: |
|
|
Kako porabiš pečene slive? Kot shranke za zimo ali jih pojeste sproti? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 16 Avg 2019 16:04 Naslov sporočila: |
|
|
Tole je ravno za 4 lačne za predjed ali desert ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 16 Avg 2019 19:12 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Kako porabiš pečene slive? Kot shranke za zimo ali jih pojeste sproti? |
Tole je v največjem delu za shranke, zato damo vroče v kazarce (enako kot marmelado), nekaj pa je za takoj in smo že delno porabili za palačinke in na kruhu.
Pečene imajo odličen okus, ki jd drugačen kot pri marmeladi.
Sorta češpelj je čačanska lepotica. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 19 Avg 2019 18:06 Naslov sporočila: |
|
|
Wangenheimova tik pred prvim obiranjem.
_________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 19 Avg 2019 19:04 Naslov sporočila: |
|
|
Lepe in lepo polna. O okusu boš tudi... - kajne? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 19 Avg 2019 20:38 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja je napisal/a: | Lepe in lepo polna. O okusu boš tudi... - kajne? |
Letos so res lepe. So pa tudi sladke, zelo sladke.
Jutri gre kake 3 - 4 kg v marmelado.
Pa kakšni knedlni bodo tudi še. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 19 Avg 2019 22:39 Naslov sporočila: |
|
|
Knedlji, kaj ? Pazi se... Kamnik ni daleč . |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 20 Avg 2019 20:30 Naslov sporočila: |
|
|
mravlja je napisal/a: | Knedlji, kaj ? Pazi se... Kamnik ni daleč . |
Nihče ne more priti tako hitro, kakor hitro jih jaz lahko pojem. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
mravlja
Pridružen/-a: 21.05. 2016, 12:50 Prispevkov: 4288 Kraj: Loka
|
Objavljeno: 20 Avg 2019 22:38 Naslov sporočila: |
|
|
Sva že dva - nobene razlike! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Boštjan
Pridružen/-a: 04.05. 2019, 22:29 Prispevkov: 114 Kraj: Mozirje
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 13:48 Naslov sporočila: |
|
|
Uf, koliko sladkorja... ta slika me je spodbudila, da nekaj povem o sladkorju, kar veliko ljudi ne ve.
Sladkor izpira magnezij iz telesa. Pri vseh pacientih, ki jih zadane infarkt je skupno to, da imajo pomanjkanje magnezija.
Mišice (srčna mišica, itd.), tkiva in žile namreč potrebujejo kalcij, da se skrčijo in magnezij, da se sprostijo in ker je v telesu samo kalcij in premalo magnezija se mišice, tkiva, žile ne morejo sprostiti in tako pride do krčev in seveda infarkta. Magnezij je pomemben tudi za regulacijo kalcija v telesu, da se naše žile, itd. ne kalcificirajo. Torej povzroči izločanje odvečnega kalcija iz telesa.
Po drugi strani, rafiniran sladkor zaradi mikro steklenih vlaken, ki jih vsebuje in ostalih ostrih mikro nečistoč, poškoduje notranjost sten v žilah po katerih se pretaka, ko je zaužit. In ko so notranje stene žil poškodovane se telo odzove kako? Pošlje holesterol, da zaflika ranice, ki jih je povzročil sladkor na stenah žil. In če skozi čas konstantno jemo sladkor, ki se mu danes skoraj ne moreš izogniti saj je povsod in čisto v vsem, še posebej, če smo popolnoma odvisni od trgovinske hrane - trgovinski sokovi so tako sladkani, da je že nagravžno,... in potem se sprašujejo zakaj je debelost v porastu, prav tako sladkorna, rak, itd. Torej sladkor nam konstantno dela škodo v srčno žilnem sistemu in telo konstantno popravlja škodo za njim s flikami iz holesterola. In ko se holesterol v žilah počasi nabere, flika na fliko, flika na fliko iz leta v leto, se nekega dne zaradi oženja pretočnosti in pritiska te flike razbijejo in raznese jih po žilah in tako zamašijo žilo na nekem drugem delu kar spet privede do infarkta, tudi možganske kapi.
Moj stric je bil pek. Pri starosti 69 let ga je zadel infarkt v spanju. Ljudje okoli mene ne vedo zakaj in kako, jaz pa sem vedel zakaj ga je doletel srčni infarkt in kako pride do njega. V svoji peki in posledično prehrani je namreč uporabljal sladkor. Tako ga je sladkor oropal za kakšnih nadaljnih 10-20 let življenja. Če vzamemo za merilo Borisa Pahorja in ostale stoletnike, še več. In ljudje umirajo še mlajši zaradi infarktov ali kapi. Nekateri v svojih 30-ih in 40-ih, da sladkorne in ostalih tegob ne omenjamo.
Verjetno že veste to splošno znano dejstov o sladkorju: Sladkor 8x bolj zasvoji kot kokain in 5x hitreje ubije. Moja sestra recimo se mu nikakor noče odpovedati v kavici recimo in si jo ogromno sladka, kljub temu, da sem ji vse to že neštetokrat razložil in posvaril. En primer odvisnosti.
In seveda sladkor je gorivo za kandido albicans oziroma raka = plesen, ki razjeda ljudi v notranjosti pri živem telesu. Kolikor mi je znano, Slovenija v EU vodi v številu primerov raka na prebivalstvo.
Torej glavni vzrok infarkta ni holesterol, ampak sladkor in pomanjkanje magnezija zaradi nezadostnega vnosa magnezija v telo skozi prehrano in zaradi sladkorja, ki magnezij izpira iz telesa.
Kar se holesterola tiče: Telo potrebuje holesterol. Možgani so sestavljeni 85% iz holesterola in maščoba je hrana za možgane (ribje olje omega 3, kokosovo olje, maščobe od mesa,...). Če možgani dobijo premalo maščobe, nastopi demenca, alzheimer, itd. Seveda v ničemer ni potrebno pretiravati. Osebno se recimo izogibam prašičjemu mesu, ki ni zdravo in zakisa telo (zakisano telo pa je idealno za raka), in potem so tukaj še nitriti in nitrati v trgovinskih salamah...v Skandinavskih državah so že toliko ozaveščeni, da v trgovinah ljudem ponujajo tako pobarvane rdeče salame z nitriti in nitrati kot salame brez rakotovornih barvil nitritov in nitratov.
Torej kaj je rešitev? Rešitev je, da začnemo delati marmelade brez sladkorja. Priznam, sam je še nisem nikoli delal, ampak ob prvi priliki bom poizkusil, vem da recepti na netu obstajajo. Tudi moja teta iz Nemčije je enkrat prinesla češpljevo marmelado brez sladkorja. Je mogoče kdo tukaj že poizkusil?
Druga rešitev je, da si kupujete magnezij brez barvil, in ostale kemijske navlake kot prehranski dodateh v biotrgovinah. Tisti magnezij, ki ga prodajajo v trgovinah kot tablete, ima barvila je sladkan in ni zdrav. Poznam tudi primer, ko si je eden možakar z njim sladkal vodo in pil dneve in dneve kot sok. Pretiraval je in popil več tablet na dan. Na koncu je končal na dializi. Torej priporočenega dnevnega odmerka magnezija se ne sme prekoračiti.
Tretja rešitev je, kakšno drugo bolj zdravo sladilo, ki ni rafinirano. Recimo melasa, kokosov sladkor, agavin sirup, .... čeprav vse te bi moral še preveriti, če imajo kakšne stranske učinke. Za kokosov sladkor bi se moral še pozanimati kakšna je razlika med njim in med navadnim rafiniranim trsnim sladkorjem, itd.
Jaz sem recimo ravnokar del delati svoj jogurt iz treh litrov mleka, ki ga kupim pri lokalnem kmetu. Tako se izognem trgovinskemu jogurtu, ki vsebuje sladkor.
Z ozaveščanjem o sladkorju in posledično spremembo v prehrani, bi tako tudi razbremenili zdravstvo in čakalne vrste, ki trenutno razpada zaradi korupcije in nesposobnosti vodilnih, saj bi o svojem zdravju vedeli več kot pa nam povedo naši zdravniki. In predvsem, sebi bi prikrajšali vse tegobe in posledice, vsaj kar se sladkorja tiče in si tako podaljšali življenje na veliko žalost tistih, ki morajo plačevati ljudem penzije dolgo v starost.
Vam je že kdaj kakšen zdravnik povedal resnico o sladkorju in da holesterol ni primarni vzrok za infarkt? Vse to kar sem tukaj zapisal sem slišal in bral od zelo učenih in poštenih doktorjev iz tujine, pa še tam so redki, ampak so, naši so kakšnih 30 let za njimi.
Nazadnje urejal/a Boštjan 25 Avg 2019 14:19; skupaj popravljeno 2 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
muha
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 10:30 Prispevkov: 19309 Kraj: Medvode-okolica 420 m nv
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 14:16 Naslov sporočila: |
|
|
Boštjan je napisal/a: | Torej priporočenega dnevnega odmerka magnezija se ne sme prekoračiti.
. |
Meni je farmacevtka v lekarni dejala, da ni noben problem, če vzamem preveliko dozo magnezija, da se višek spere iz telesa. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Boštjan
Pridružen/-a: 04.05. 2019, 22:29 Prispevkov: 114 Kraj: Mozirje
|
Objavljeno: 25 Avg 2019 14:28 Naslov sporočila: |
|
|
muha je napisal/a: | Boštjan je napisal/a: | Torej priporočenega dnevnega odmerka magnezija se ne sme prekoračiti.
. |
Meni je farmacevtka v lekarni dejala, da ni noben problem, če vzamem preveliko dozo magnezija, da se višek spere iz telesa. |
A tako? Malo sem zmeden glede tega, ker mi je tisto zgodbo o dializi povedala moja mama, da je nekdo v našem kraju si dnevno sladkal vodo s tistimi trgovinskimi šumečimi magnezijevimi tabletami in jih popil več na dan in tako je bila vsa panična, ker jaz jemljem magnezij (podjetje viridian, UK) iz lokalne biotrgovine, kot prehranski dodatek. Rekla mi je, da so mu zdravniki v bolnici rekli, da zaradi preveč magnezija. Sedaj sem pa zmeden. Ali je moja mati narobe slišala, ali se tvoja farmacevtka moti, ali kaj drugega... Če je to res, je potem vzrok njegove dialize bil v nečem drugem. Mogoče v vsej tisti kemiji, ki jo vsebujejo trgovinske šumeče tablete? Ali kaj drugega v njegovi prehrani? Ne vem. Za C vitamin vem, da se spere iz telesa, če ga preveč zaužijemo, za magnezij pa se moram še glede tega podučiti in preveriti.
Se opravičujem, ker sem zašel s teme sliv.
P.S.: sem že našel v katerem grmu tiči zajec in ti odgovoril na zs
Nazadnje urejal/a Boštjan 25 Avg 2019 15:23; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Gartlc Seznam forumov
-> Sadje Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja 1, 2, 3 ... 21, 22, 23 ... 31, 32, 33 Naslednja
|
Stran 22 od 33 |
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|