|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
tjesih
Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36 Prispevkov: 553 Kraj: Planina pri Postojni
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 12:00 Naslov sporočila: Sušeni paradižniki na soncu |
|
|
Sušeni paradižniki na soncu
2 kg malih paradižnikov
oljčno olje
bazilika, origano, sol, sladkor, 1 glavica česna
Paradižnik dobro operemo in posušimo. Nato ga posujemo z baziliko, origanom, strtim česnom, posolimo in posladkamo z 1 malo žličko sladkorja. Na koncu pokapamo z oljčnim oljem.
Paradižnike razporedimo na pladenj in pokrijemo s čim bolj prozorno gazo.
Sušimo 4 dni na vročem soncu, če je ponoči hladno pladenj odnesemo v hišo.
Po 4 dneh preložimo v kozarce in zalijemo z oljčnim oljem.
Hranimo na hladnem. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 13:54 Naslov sporočila: |
|
|
Paradižnikov še nismo shranjevali drugače kot v zamrzovalniku, tole me pa precej mika. Sicer je največji bum češnjevcev mimo, ampak mogoče še bo dovolj za pokušnjo.
Nazadnje urejal/a greeny 24 Avg 2013 09:40; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 15:28 Naslov sporočila: |
|
|
Lahko poskusiš tudi s kakšnim malo večjim paradižnikom, ampak ga je dobro narezati na rezine, da se dovolj hitro posuši. Preverjeno. Jaz ga sušim kar v sušilniku za sadje, ker na soncu nimam nikjer takega prostora, da se ne bi mačke sprehajale čez.
Nisem pa še sušila skupaj s česnom, bom definitivno poskusila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 16:08 Naslov sporočila: |
|
|
greeny je napisal/a: | Paradižnikov še niso shranjevali drugače kot v zamrzovalniku, tole me pa precej mika. Sicer je največji bum češnjevcev mimo, ampak modgoče še bo dovolj za pokušnjo. |
Bojim se, da je mimo tudi največji bum vročega sonca. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 19:08 Naslov sporočila: |
|
|
Pri nas tudi sušimo paradižnik. Že tretje leto.
Najbolje se mi je obnesel Tomaccio. Plodove narežem na polovičke, jih posolim in lepo nastavim na lese. Obračam jih tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor. Se lepše suši in lesa ni vsa "paradižnikova". Nič ne pokrivam.
Čas sušenja je odvisen od temperatur in morebitnega vetra ali vsaj minimalne sapice. Dva in pol do tri dni na soncu, v prihajajočih dneh z nižjo temperaturo zagotovo več, ponoči pa na suho izpod rose. Jaz ga sušim kar v praznem rastlinjaku, prostor je, klima je suha, funkcionira super. Pozoren sem, da so ravno prav suhi, ne preveč, ne premalo. Idealni so še malce mehki, nikakor ne trdi kot podplat. V sušilniku radi karamelizirajo, če sušimo na previsoki temperaturi.
V kuhinji olje segrejem in dodam začimbe (žajbelj, rožmarin, timijan, bazilika, česen). Ko začimbe zacvrčijo takoj začnem dodajati suh in hladen paradižnik s čimer mešanico ohladim. Gledam, da se začimbe v olju ne pregrevajo preveč. Vse skupaj nato segrejem na 80°C in nato preložim in zalijem v kozarce.
Oblizujemo prste in vlažnih oči odnesemo v shrambo do tistih dni. Degustacijskih dni. Do njih preteče nekaj Lahinje (potok v bližini), okusi pa med tem dozorijo.
Rok trajanja tudi do dveh let, sicer jih v shrambi zmanjka občutno hitreje.
Vedno znova in znova upam na dolgo življenje. Za nekatere stvari je enostavno škoda prehitrega zaključka.
lp.
še slike |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 20:42 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans, na degustacijski dan bi se pa človek kar napovedal na obisk tja k Lahinji.
In resno: a paradižnikov, ki se sušijo, nič ne obiskujejo ose, muhe in drugi podobni frčalci? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 20 Avg 2013 21:18 Naslov sporočila: |
|
|
juglans, ko segrevaš olje, ga cso količino, ki jo rabiš potem za v kozarce, ali se lahko hladnega na koncu dolije? Začimbe suhe ali lahko sveže? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 22 Avg 2013 22:03 Naslov sporočila: |
|
|
Se oproščam zaradi poznega odgovora.
@metuljc, degustacija ha? Vem, vem, tudi mene pre-mnogokrat firbec daje.
Kot kaže bom po sili razmer, nerad, z odporom, godrnjajoč potisnjen čez rob in tako le prišel na jesensko srečanje. Krivec za to je Darso, pravzaprav morebitne koščice vinogradniške breskve z njo.
Skratka, takrat lahko prinesem kaj s seboj. Vendar je pred vsem skupaj še ČE.
Muhe, ose. Ne, jih ni bilo, sem si pa pripravil še prazne lese, da jih poveznem čez. Razlog je verjetno v tem, da je rastlinjak povsem prazen in tako ne vabi različnega mrčesa. Kot sem že nekje omenjal, v bližini raste mačica, (Salix caprea) trenutno polna uši in zato polna rojev os in seršenov. V tolikšnih množicah jih dejansko še nisem videl. Pod grmi os kar mrgoli in je verjetno v tem razlog, da paradižnika niti niso opazile.
@greeny, segrejem kar vse olje, začimbe vse suhe, razen česna. Sem imel že težave zaradi svežih zeli, tudi zaradi premalo suhih paradižnikov in ni bilo trajno. Zato previdnost. Nekako nisem pristaš hranjenja "vloženih" stvari v hladilniku in z kratkim rokom uporabnosti. Verjamem, da z gretjem izgubljam na vrednosti živila (olivnega olja), vendar je to dejstvo prisotno v vsej prehranjevalski navadi današnjega časa (termična, kemična ... obdelava). Ta problem skušam reševati na drugih ravneh vendar o tem ne bom, ker to ni bistvo tega vprašanja.
Suh paradižnik v olivnem olju obravnavam kot priboljšek.
Način dodajanja zelišč kot ga omenja tjesih mi je tudi zanimiv. (da posuješ po še svežem paradižniku) Bom poizkusil. Sem ljubitelj izrazitih okusov različnih zelišč, se je pa potrebno na to tudi privaditi.
lp. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
metuljc
Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30 Prispevkov: 9547 Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm
|
Objavljeno: 22 Avg 2013 22:26 Naslov sporočila: |
|
|
juglan s, zmanjšaj oni ČE na če ali še na manj. Te bomo veseli, lokacija je pa tudi prijetna, veš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 23 Avg 2013 22:20 Naslov sporočila: |
|
|
hmm, juglans, če prav razumem, sem tak način sušenja na soncu že zamudila, saj če pogledam vremensko, je čisto konec poletja in tudi september bo bolj klavrn, no upam da se vreme premisli in nam nakloni še malo toplote. Aja, prav lepo te je brat, tudi v drugih temah, se tako lepo razpišeš odkar si na tem forumu , tam se na spomnim, da bi se tako vživel |
|
Nazaj na vrh |
|
|
juglans
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19 Prispevkov: 3400 Kraj: Ribiška vas, ob Savi
|
Objavljeno: 23 Avg 2013 23:35 Naslov sporočila: |
|
|
, saj mi je kar nerodno, .... o joj
Pa še malo resnega, ja vreme je kot kaže resnično zakisalo.
Sicer pa poznam primer, ko z podobno pogruntavščino sušijo jesenska jabolka.
Zakaj pa ne še paradajz?
kratek pozdrav, |
|
Nazaj na vrh |
|
|
greeny
Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48 Prispevkov: 795 Kraj: MS - LJ
|
Objavljeno: 24 Avg 2013 09:50 Naslov sporočila: |
|
|
Kaj pa sušenje v pečici z ventilatorjem? Na minimalni temperaturi seveda. Se zavedam, da je energetsko potratno, pa tega raje ne bi, ampak če bi tri urce bile dovolj, pa če ni preveč... Za probat pač... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pika
Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18 Prispevkov: 1350
|
Objavljeno: 24 Avg 2013 10:30 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz sem jih tudi že sušila na 50/60 stopinj v pečici tako kot praviš, če hoeš da so prej suhi, jih bolj tenko narežeš. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
bobolino
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09 Prispevkov: 2921 Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv
|
Objavljeno: 24 Avg 2013 11:32 Naslov sporočila: |
|
|
Absolutno ni dovolj 3 ure...sama sem dve rundi posušila v pečici, pa je trajalo dooooolgo, predolgo. _________________ "But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Aye-Aye
Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29 Prispevkov: 2331 Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)
|
Objavljeno: 24 Avg 2013 21:01 Naslov sporočila: |
|
|
Juglans saj ni tako hudo. Sem se spomnila na pravljico od Svetlane Makarovič, Korenčov palček, ki gre takole nekako. Zdaj mi bo pa nerodno. Ah. meni ni pa nič nerodno, če vesel sem da me kdo pohvali..
Si mi pa zgleda misli bral, sem hotela že tudi sama načet temo o solarnih sušilnikih, sem pred leti celo knjigo kupila solar food dryer , pa potem sama tako nimam časa za večino mojih idej, kdo drugi pa se pri takih idejah ne navdušuje preveč. In tako ostanem pri knjigi. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|