Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Sušeni paradižniki na soncu
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
 
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
tjesih



Pridružen/-a: 18.06. 2013, 23:36
Prispevkov: 553
Kraj: Planina pri Postojni

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 12:00    Naslov sporočila: Sušeni paradižniki na soncu Odgovori s citatom

Sušeni paradižniki na soncu

2 kg malih paradižnikov
oljčno olje
bazilika, origano, sol, sladkor, 1 glavica česna

Paradižnik dobro operemo in posušimo. Nato ga posujemo z baziliko, origanom, strtim česnom, posolimo in posladkamo z 1 malo žličko sladkorja. Na koncu pokapamo z oljčnim oljem.

Paradižnike razporedimo na pladenj in pokrijemo s čim bolj prozorno gazo.

Sušimo 4 dni na vročem soncu, če je ponoči hladno pladenj odnesemo v hišo.

Po 4 dneh preložimo v kozarce in zalijemo z oljčnim oljem.

Hranimo na hladnem.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
greeny



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48
Prispevkov: 795
Kraj: MS - LJ

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 13:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Paradižnikov še nismo shranjevali drugače kot v zamrzovalniku, tole me pa precej mika. Sicer je največji bum češnjevcev mimo, ampak mogoče še bo dovolj za pokušnjo.

Nazadnje urejal/a greeny 24 Avg 2013 09:40; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 15:28    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Lahko poskusiš tudi s kakšnim malo večjim paradižnikom, ampak ga je dobro narezati na rezine, da se dovolj hitro posuši. Preverjeno. Jaz ga sušim kar v sušilniku za sadje, ker na soncu nimam nikjer takega prostora, da se ne bi mačke sprehajale čez.

Nisem pa še sušila skupaj s česnom, bom definitivno poskusila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 16:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

greeny je napisal/a:
Paradižnikov še niso shranjevali drugače kot v zamrzovalniku, tole me pa precej mika. Sicer je največji bum češnjevcev mimo, ampak modgoče še bo dovolj za pokušnjo.

Bojim se, da je mimo tudi največji bum vročega sonca.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 19:08    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pri nas tudi sušimo paradižnik. Že tretje leto.

Najbolje se mi je obnesel Tomaccio. Plodove narežem na polovičke, jih posolim in lepo nastavim na lese. Obračam jih tako, da je prerezana stran obrnjena navzgor. Se lepše suši in lesa ni vsa "paradižnikova". Nič ne pokrivam.

Čas sušenja je odvisen od temperatur in morebitnega vetra ali vsaj minimalne sapice. Dva in pol do tri dni na soncu, v prihajajočih dneh z nižjo temperaturo zagotovo več, ponoči pa na suho izpod rose. Jaz ga sušim kar v praznem rastlinjaku, prostor je, klima je suha, funkcionira super. Pozoren sem, da so ravno prav suhi, ne preveč, ne premalo. Idealni so še malce mehki, nikakor ne trdi kot podplat. V sušilniku radi karamelizirajo, če sušimo na previsoki temperaturi.

V kuhinji olje segrejem in dodam začimbe (žajbelj, rožmarin, timijan, bazilika, česen). Ko začimbe zacvrčijo takoj začnem dodajati suh in hladen paradižnik s čimer mešanico ohladim. Gledam, da se začimbe v olju ne pregrevajo preveč. Vse skupaj nato segrejem na 80°C in nato preložim in zalijem v kozarce.

Oblizujemo prste in vlažnih oči odnesemo v shrambo do tistih dni. Degustacijskih dni. Do njih preteče nekaj Lahinje (potok v bližini), okusi pa med tem dozorijo.
Rok trajanja tudi do dveh let, sicer jih v shrambi zmanjka občutno hitreje.

Vedno znova in znova upam na dolgo življenje. Za nekatere stvari je enostavno škoda prehitrega zaključka.

lp.

še slike
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 20:42    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans, na degustacijski dan bi se pa človek kar napovedal na obisk tja k Lahinji. Very Happy
In resno: a paradižnikov, ki se sušijo, nič ne obiskujejo ose, muhe in drugi podobni frčalci?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
greeny



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48
Prispevkov: 795
Kraj: MS - LJ

PrispevekObjavljeno: 20 Avg 2013 21:18    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglans, ko segrevaš olje, ga cso količino, ki jo rabiš potem za v kozarce, ali se lahko hladnega na koncu dolije? Začimbe suhe ali lahko sveže?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2013 22:03    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Se oproščam zaradi poznega odgovora.

@metuljc, degustacija ha? Vem, vem, tudi mene pre-mnogokrat firbec daje.
Kot kaže bom po sili razmer, nerad, z odporom, godrnjajoč potisnjen čez rob in tako le prišel na jesensko srečanje. Krivec za to je Darso, pravzaprav morebitne koščice vinogradniške breskve z njo.
Skratka, takrat lahko prinesem kaj s seboj. Vendar je pred vsem skupaj še ČE.

Muhe, ose. Ne, jih ni bilo, sem si pa pripravil še prazne lese, da jih poveznem čez. Razlog je verjetno v tem, da je rastlinjak povsem prazen in tako ne vabi različnega mrčesa. Kot sem že nekje omenjal, v bližini raste mačica, (Salix caprea) trenutno polna uši in zato polna rojev os in seršenov. V tolikšnih množicah jih dejansko še nisem videl. Pod grmi os kar mrgoli in je verjetno v tem razlog, da paradižnika niti niso opazile.

@greeny, segrejem kar vse olje, začimbe vse suhe, razen česna. Sem imel že težave zaradi svežih zeli, tudi zaradi premalo suhih paradižnikov in ni bilo trajno. Zato previdnost. Nekako nisem pristaš hranjenja "vloženih" stvari v hladilniku in z kratkim rokom uporabnosti. Verjamem, da z gretjem izgubljam na vrednosti živila (olivnega olja), vendar je to dejstvo prisotno v vsej prehranjevalski navadi današnjega časa (termična, kemična ... obdelava). Ta problem skušam reševati na drugih ravneh vendar o tem ne bom, ker to ni bistvo tega vprašanja.

Suh paradižnik v olivnem olju obravnavam kot priboljšek.

Način dodajanja zelišč kot ga omenja tjesih mi je tudi zanimiv. (da posuješ po še svežem paradižniku) Bom poizkusil. Sem ljubitelj izrazitih okusov različnih zelišč, se je pa potrebno na to tudi privaditi.

lp.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
metuljc



Pridružen/-a: 01.06. 2013, 13:30
Prispevkov: 9232
Kraj: Rimske Toplice, okoli 240 mnm

PrispevekObjavljeno: 22 Avg 2013 22:26    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

juglan s, zmanjšaj oni ČE na če ali še na manj. Te bomo veseli, lokacija je pa tudi prijetna, veš. Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2013 22:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hmm, juglans, če prav razumem, sem tak način sušenja na soncu že zamudila, saj če pogledam vremensko, je čisto konec poletja in tudi september bo bolj klavrn, no upam da se vreme premisli in nam nakloni še malo toplote. Wink Aja, prav lepo te je brat, tudi v drugih temah, se tako lepo razpišeš odkar si na tem forumu Wink , tam se na spomnim, da bi se tako vživel Very Happy
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
juglans



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 15:19
Prispevkov: 3319
Kraj: Ribiška vas, ob Savi

PrispevekObjavljeno: 23 Avg 2013 23:35    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Embarassed Embarassed Embarassed , saj mi je kar nerodno, .... o joj Embarassed

Pa še malo resnega, ja vreme je kot kaže resnično zakisalo.
Sicer pa poznam primer, ko z podobno pogruntavščino sušijo jesenska jabolka.
Zakaj pa ne še paradajz?

kratek pozdrav, Embarassed Embarassed
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
greeny



Pridružen/-a: 09.06. 2013, 14:48
Prispevkov: 795
Kraj: MS - LJ

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2013 09:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Kaj pa sušenje v pečici z ventilatorjem? Embarassed Na minimalni temperaturi seveda. Se zavedam, da je energetsko potratno, pa tega raje ne bi, ampak če bi tri urce bile dovolj, pa če ni preveč... Za probat pač...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pika



Pridružen/-a: 05.06. 2013, 11:18
Prispevkov: 1350

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2013 10:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz sem jih tudi že sušila na 50/60 stopinj v pečici tako kot praviš, če hoeš da so prej suhi, jih bolj tenko narežeš.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
bobolino



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 18:09
Prispevkov: 2921
Kraj: Selnica ob Dravi, 339 nmv

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2013 11:32    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Absolutno ni dovolj 3 ure...sama sem dve rundi posušila v pečici, pa je trajalo dooooolgo, predolgo.
_________________
"But he that dares not grasp the thorn should never crave the rose."
Anne Brontë
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Aye-Aye



Pridružen/-a: 31.05. 2013, 12:29
Prispevkov: 2331
Kraj: Podgozd, 510 nm (20km J od LJ)

PrispevekObjavljeno: 24 Avg 2013 21:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Juglans Laughing saj ni tako hudo. Wink Sem se spomnila na pravljico od Svetlane Makarovič, Korenčov palček, ki gre takole nekako. Zdaj mi bo pa nerodno. Ah. meni ni pa nič nerodno, če vesel sem da me kdo pohvali.. Wink Embarassed

Si mi pa zgleda misli bral, sem hotela že tudi sama načet temo o solarnih sušilnikih, sem pred leti celo knjigo kupila solar food dryer , pa potem sama tako nimam časa za večino mojih idej, kdo drugi pa se pri takih idejah ne navdušuje preveč. Crying or Very sad Wink In tako ostanem pri knjigi. Smile
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Gartlc Seznam forumov -> Recepti
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran 1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 1 od 4

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.