|
Gartlc Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
|
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo |
Avtor |
Sporočilo |
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 10:27 Naslov sporočila: |
|
|
Nekako ni zadovoljila pričakovanj. Kot mulc se spomnim, da sem jo večkrat kje malo narabutal in so mi plodovi ostali v spominu kot zelo okusni.
Potem je kar nekaj let nisem jedel. Zdaj mi pa plodovi s te moje zdajšnje sadike nekako lani niso šli posebej v slast.
Res pa je, da je lani prvič rodila ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 10:51 Naslov sporočila: |
|
|
Pusti jo še kakšno leto. Poleg dobrega okusa in vsestranske uporabnosti v kulinariki ima še to prednost, da jagode niso tako drobne kot pri ribezu. Pa nič občutljiva, na nobeno stvar (no, razen na škorce ). _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 11:16 Naslov sporočila: |
|
|
Saj to mi je bilo tudi čudno, da so dejansko vsi trije črni ribezi imeli debelejše plodovo kot josta !? |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 20:43 Naslov sporočila: |
|
|
Josta je bolj za marmelado kot za jest.
Kar se tiče starosti rdečega ribeza, 10 let ni nič posebnega in lahko traja še leta.
Se pa rdeči ribez zelo enostavno razmnožije. Zgodaj spomladi odrežemo 20 cm dolg enoletni poganjek, oslepimo vse brste razen zgornjih dveh ter posadimo tako, da zgornja dva gledata ven. Pridmo zalivamo.
Za vsak slučaj jih posadimo več. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 20:54 Naslov sporočila: |
|
|
Danes prva zrela ena sama bunkica črnega ribeza
Po moje se ji je malo zamešal urnik zaradi kreativnega vremena... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 21:11 Naslov sporočila: |
|
|
Jaz še nisem ugledal nobene črne bunkice. Samo uši. In mravlje !
Sem spet porabil kar nekaj časa, da sem to golazen spral z vseh poganjkov.
Pa čez nekaj dni bo spet treba ponoviti ... |
|
Nazaj na vrh |
|
|
lpmami
Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16 Prispevkov: 8333 Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm
|
Objavljeno: 25 Maj 2019 22:12 Naslov sporočila: |
|
|
ck je napisal/a: | Josta je bolj za marmelado kot za jest. | Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okus rdeči. _________________ Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazadnje urejal/a lpmami 26 Maj 2019 15:34; skupaj popravljeno 1 krat |
|
Nazaj na vrh |
|
|
ck
Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42 Prispevkov: 426 Kraj: kamnik
|
Objavljeno: 26 Maj 2019 12:37 Naslov sporočila: |
|
|
lpmami je napisal/a: | ck je napisal/a: | Josta je bolj za marmelado kot za jest. | Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okjus rdeči. |
Res je. Okusi so različni.
Jaz rdečega praktično ne jem, črnega nekaj, kosmulje pa malo več. Je pa res, da imam istočano na razpolago ameriške borovnice (imam 11 grmičkov - 5 sort, ki jih jemo 5-6 tednov), tako da je izbira jasna. _________________ lp |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 01 Jun 2019 15:30 Naslov sporočila: |
|
|
No, zdaj se pa tudi pri meni začenjajo barvati prve bunkice črnih ribezov.
Za lansko leto imam zapisano, da je bil prvi zrel črni ribez 7. junija.
Očitno bo tudi letos podobno. Kot kaže torej ribeza ta zadnja ledena doba pretirano ni zmotila. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
pep
Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36 Prispevkov: 1311 Kraj: Maribor
|
Objavljeno: 01 Jun 2019 20:49 Naslov sporočila: |
|
|
Letos imam zelo poln beli ribes, meni je všeč, ni kisel. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
crtj
Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31 Prispevkov: 5502 Kraj: MS
|
Objavljeno: 25 Jun 2019 10:20 Naslov sporočila: |
|
|
Danes prva runda sirupa črnega ribeza. Ne prav veliko sladkano, pa zraven kuhana limonina lupina in klinčki. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 10 Maj 2024 21:29 Naslov sporočila: |
|
|
Ojoj, že skoraj 5 LET nobene objave v temi o ribezih ?!?!
Kje ste, sadjarji ... ?!
Letošnja opažanja:
Mraz v drugi polovici aprila je naredil nekaj škode na črnih ribezih in na zgodnejšem rdečem Detvanu. Ampak bistveno manj kot pri kosmuljah.
Rdeča Rovada, ki je kasnejša in je v času zmrzali še cvetela, jo je odnesla brez poškodb.
Zaradi hudega napada kaparja sem jo predlani, konec poletja, drastično porezal. Letos so na lanskih močnih poganjkih izjemno lepi, dolgi grozdi.
Ne bojte se rezat ribezov, se splača. 5 let stara veja ni nič vredna ! |
|
Nazaj na vrh |
|
|
živa
Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44 Prispevkov: 2431 Kraj: Žiri - NM
|
Objavljeno: 13 Maj 2024 08:50 Naslov sporočila: |
|
|
Moj eden rdeč se kar suši. Če se črn vsaka vejica prime, pri rdečem ni tako. _________________ Lp, Živa |
|
Nazaj na vrh |
|
|
Andrej Banko
Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51 Prispevkov: 5227 Kraj: Domžale
|
Objavljeno: 13 Maj 2024 08:52 Naslov sporočila: |
|
|
Res je, potaknjenci rdečega imajo nižji odstotek prijema. |
|
Nazaj na vrh |
|
|
|
|
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu
|
|