Gartlc Seznam forumov Gartlc
Forum o vzgoji, negi, razpoznavanju in izmenjavi rastlin, sodelovanju z naravo ter druženju ljubiteljev vrtnarjenja
 
 Pogosta vprašanjaPogosta vprašanja   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   RSS Feed   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Zasebna sporočilaZasebna sporočila   PrijavaPrijava 




Ribez (rdeči in črni) - Ribes rubrum, Ribes nigrum
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17
 
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2019 10:27    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Nekako ni zadovoljila pričakovanj. Kot mulc se spomnim, da sem jo večkrat kje malo narabutal in so mi plodovi ostali v spominu kot zelo okusni.
Potem je kar nekaj let nisem jedel. Zdaj mi pa plodovi s te moje zdajšnje sadike nekako lani niso šli posebej v slast.
Res pa je, da je lani prvič rodila ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2019 10:51    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Pusti jo še kakšno leto. Poleg dobrega okusa in vsestranske uporabnosti v kulinariki ima še to prednost, da jagode niso tako drobne kot pri ribezu. Pa nič občutljiva, na nobeno stvar (no, razen na škorce Wink ).
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2019 11:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Saj to mi je bilo tudi čudno, da so dejansko vsi trije črni ribezi imeli debelejše plodovo kot josta !?
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
ck



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42
Prispevkov: 426
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2019 20:43    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Josta je bolj za marmelado kot za jest.

Kar se tiče starosti rdečega ribeza, 10 let ni nič posebnega in lahko traja še leta.

Se pa rdeči ribez zelo enostavno razmnožije. Zgodaj spomladi odrežemo 20 cm dolg enoletni poganjek, oslepimo vse brste razen zgornjih dveh ter posadimo tako, da zgornja dva gledata ven. Pridmo zalivamo.
Za vsak slučaj jih posadimo več.
_________________
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2019 20:54    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes prva zrela ena sama bunkica črnega ribeza Smile

Po moje se ji je malo zamešal urnik zaradi kreativnega vremena...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2019 21:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Jaz še nisem ugledal nobene črne bunkice. Samo uši. In mravlje ! Evil or Very Mad
Sem spet porabil kar nekaj časa, da sem to golazen spral z vseh poganjkov.
Pa čez nekaj dni bo spet treba ponoviti ...
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
lpmami



Pridružen/-a: 17.07. 2013, 22:16
Prispevkov: 8333
Kraj: Povlje (nad Trstenikom) 620 mnm

PrispevekObjavljeno: 25 Maj 2019 22:12    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

ck je napisal/a:
Josta je bolj za marmelado kot za jest.
Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okus rdeči.
_________________
Barvit pozdrav,
Ladka s Povelj, Bahnkova
Zelenjava, rastline za barvanje, sadje


Nazadnje urejal/a lpmami 26 Maj 2019 15:34; skupaj popravljeno 1 krat
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Obišči avtorjevo spletno stran
ck



Pridružen/-a: 01.07. 2013, 16:42
Prispevkov: 426
Kraj: kamnik

PrispevekObjavljeno: 26 Maj 2019 12:37    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

lpmami je napisal/a:
ck je napisal/a:
Josta je bolj za marmelado kot za jest.
Kakor za koga, stvar okusa. Jaz jih z veseljem zobljem kar z grma, medtem ko črnega ribeza, na primer, ne morem. Najboljši za sveže uživanje je pa za moj okjus rdeči.


Res je. Okusi so različni.
Jaz rdečega praktično ne jem, črnega nekaj, kosmulje pa malo več. Je pa res, da imam istočano na razpolago ameriške borovnice (imam 11 grmičkov - 5 sort, ki jih jemo 5-6 tednov), tako da je izbira jasna. Very Happy
_________________
lp
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2019 15:30    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No, zdaj se pa tudi pri meni začenjajo barvati prve bunkice črnih ribezov.
Za lansko leto imam zapisano, da je bil prvi zrel črni ribez 7. junija.
Očitno bo tudi letos podobno. Kot kaže torej ribeza ta zadnja ledena doba pretirano ni zmotila.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
pep



Pridružen/-a: 17.09. 2013, 20:36
Prispevkov: 1311
Kraj: Maribor

PrispevekObjavljeno: 01 Jun 2019 20:49    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Letos imam zelo poln beli ribes, meni je všeč, ni kisel.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
crtj



Pridružen/-a: 14.06. 2013, 15:31
Prispevkov: 5502
Kraj: MS

PrispevekObjavljeno: 25 Jun 2019 10:20    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Danes prva runda sirupa črnega ribeza. Ne prav veliko sladkano, pa zraven kuhana limonina lupina in klinčki.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo Pošlji E-sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 10 Maj 2024 21:29    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ojoj, že skoraj 5 LET nobene objave v temi o ribezih ?!?! Confused
Kje ste, sadjarji ... ?!

Letošnja opažanja:
Mraz v drugi polovici aprila je naredil nekaj škode na črnih ribezih in na zgodnejšem rdečem Detvanu. Ampak bistveno manj kot pri kosmuljah.
Rdeča Rovada, ki je kasnejša in je v času zmrzali še cvetela, jo je odnesla brez poškodb.
Zaradi hudega napada kaparja sem jo predlani, konec poletja, drastično porezal. Letos so na lanskih močnih poganjkih izjemno lepi, dolgi grozdi.
Ne bojte se rezat ribezov, se splača. 5 let stara veja ni nič vredna !
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
živa



Pridružen/-a: 10.06. 2013, 07:44
Prispevkov: 2431
Kraj: Žiri - NM

PrispevekObjavljeno: 13 Maj 2024 08:50    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Moj eden rdeč se kar suši. Če se črn vsaka vejica prime, pri rdečem ni tako.
_________________
Lp, Živa
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Andrej Banko



Pridružen/-a: 31.05. 2015, 08:51
Prispevkov: 5227
Kraj: Domžale

PrispevekObjavljeno: 13 Maj 2024 08:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Res je, potaknjenci rdečega imajo nižji odstotek prijema.
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
Pokaži sporočila:   
Ta forum je zaklenjen: ne moreš urejati, pošiljati ali odgovarjati na sporočila.   Ta tema je zaklenjena: ne moreš urejati sporočil ali odgovarjati na objave.    Gartlc Seznam forumov -> Sadje
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17
Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3 ... 15, 16, 17
Stran 17 od 17

 
Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu


MojForum.si - brezplačno gostovanje forumov. Powered by phpBB 2.